Mtoto, copilul care doarme: Cea mai veche înmormântare din lume

În urmă cu aproximativ 78.000 de ani, o mamă își lăsa din brațe copilul pentru ultima oară. Pe un pat de pământ, învelit probabil cu un acoperământ special, Mtoto și-a găsit locul de odihnă veșnică.

Africa este un câmp fertil pentru descoperiri arheologice. Nu este neobișnuit să fie găsite rămășițe de oameni în sistemul de peșteri cunoscut ca „Leagănul omenirii”, din Africa de Sud, unde, potrivit unei teorii antropologice, s-a născut omenirea.

Cea mai veche înmormântare din lume
Mtoto. Ilustrație de Fernando Fueyo. Foto: National Geographic

Descoperirea mormântului lui Mtoto, un copil găsit în sud-estul Kenyei, este o posibilă dovadă în acest sens.

Rămășițele unui copil vechi de 78.000 de ani

În limba swahili, „Mtoto” înseamnă „copil”. Potrivit echipei de cercetători care l-a găsit în Kenya, rămășițele datează de acum mai bine de 78.000 de ani și fac parte din cea mai veche înmormântare documentată vreodată, potrivit Artnet.

Mormântul lui Mtoto a fost găsit la aproximativ 16 kilometri de plaja din Kenya. Era un copil de doar doi sau trei ani. Cu toate acestea, ceea ce este cu adevărat remarcabil la această înmormântare este grija cu care a fost amenajată în trecutul îndepărtat.

Potrivit oamenilor de știință, copilul aparținea unei vechi comunități de Homo sapiens care, în căutare de hrană și de condiții climatice mai bune, s-ar fi stabilit în actuala zonă de coastă a Kenyei.

Deși există fosile mai vechi în Europa și în Asia, la niciuna nu s-a constatat o pregătire atât de detaliată, ca și cum ar fi făcut parte dintr-un ritual funerar.

Paul Pettitt, expert în înmormântări paleolitice, a descris-o pentru National Geographic ca fiind „foarte impresionantă”. Nu numai pentru modul în care a fost lucrat mormântul, ci și pentru indiciile pe care le dezvăluie despre gândirea magică și sentimentele oamenilor timpurii față de moarte.

Gândirea magică și practicile rituale preistorice

Dacă există o certitudine pe care o avem ca ființe umane, aceasta este că ne așteaptă moartea. Această certitudine pare să-i fi însoțit și pe oamenii preistorici, care și-au construit comunitățile în jurul vânătorii și al culesului.

Cu toate acestea, această premisă pare să se fi șubrezit în ceea ce privește moartea accidentală a copiilor.

Cea mai veche înmormântare din lume
Intrarea în peștera unde a fost descoperit Mtoto. Foto: Mohammad Javad Shoaee

Sistemul de peșteri Panga ya Saidi, unde a fost găsit mormântul lui Mtoto, oferă indicii clare despre durerea pe care o resimțeau mamele din trecutul îndepărtat atunci când își pierdeau copiii.

Înfășurate în mod ceremonial, rămășițele lui Mtoto par să fi fost pregătite pentru a fi transmise mai departe. În jurul lui au fost găsite unelte de piatră, cochilii de scoici și rămășițe de animale sacrificate, probabil în legătură cu moartea copilului.

Rămășițele sale erau prea fragile ca să poată fi transportate la un laborator unde să fie analizate, după mai multe săpături la fața locului. Din acest motiv, sunt disponibile doar reconstituiri digitale ale oaselor sale: cercetătorii au preferat conservarea lor in situ pentru a evita posibilele pierderi de material prin mutare.

Mtoto, copilul care doarme

Cea mai veche înmormântare din lume
Această reconstituire virtuală arată poziția oaselor copilului găsit în mormântul din Kenya, cu o vechime estimată la 78.300 de ani, ceea ce îl face cel mai vechi mormânt cunoscut. Ilustrație: Jorge Gonzalez, Elena Santos

Cercetătorii au observat că mandibula copilului încă mai exista, la fel și rădăcinile dinților de lapte. Într-un alt bloc din apropiere au găsit coaste și câteva oase ale umărului, care și-au păstrat pozițiile anatomice naturale.

„Oasele se transformau pur și simplu în praf. Am ajuns acolo la timp, înainte să dispară”, a relatat pentru revista Nature unul dintre antropologi.

Având în vedere relația dintre cap și vertebrele cervicale, specialiștii presupun că trupul a fost înfășurat într-un voal după ce a fost așezat pe un fel de pernă, obiecte care s-au pierdut în timp.

Din acest motiv, Mtoto a fost poreclit „copilul care doarme”. Potrivit oamenilor de știință, rămășițele sale ar putea dezvălui – precum cele ale altor cazuri similare – o gândire transcendentală dezvoltată a primilor oameni.

Grija cu care a fost îngropat nu este doar o dovadă a durerii părinților, ci și a speranței că Mtoto a trecut pragul unei alte lumi.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu