Cea mai veche civilizație din lume s-a născut în cealaltă emisferă: 60.000 de ani de istorie

Cea mai veche civilizație din lume s-a născut în Australia. Aborigenii australieni au o istorie bogată și extrem de îndelungată, ce datează de aproape 60.000 de ani.

Aborigenii trăiesc pe acest continent de mii de ani. Însă noile dovezi arată că existența lor pe deșerturile continentului datează de mult mai mult timp decât se credea până acum.

Aborigenii australieni au devenit izolați din punct de vedere genetic acum 58.000 – 60.000 de ani, cu zeci de mii de ani înainte de alte grupuri ancestrale, fiind astfel cea mai veche civilizație din lume. Cam la acea vreme, aborigenii se stabileau în Australia.

Australia și cea mai veche civilizație din lume

Cea mai veche civilizație din lume
Aborigenii australieni la un eveniment numit în mod comun „corroboree”. Foto: Pinterest

Un studiu din septembrie 2018 a dovedit că istoria grupului din deșerturile continentale ale Australiei de Vest este mai veche cu 10.000 de ani decât se credea până acum.

Într-adevăr, legătura grupului antic cu interiorul continentului este mult mai veche decât se cunoștea, iar noile calcule estimează că grupul trăiește în regiunile deșertice de cel puțin 50.000 de ani – ceea ce desființează orice estimare anterioară.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie în timp ce excavau aproape 25.000 de artefacte de piatră din locația adăpostului stâncos din deșert numit „Karnatukul”. Obiectele aveau diferite scopuri și fuseseră fabricate în perioade diferite.

O descoperire foarte interesantă a fost cea a unui microlit timpuriu, o unealtă cu o muchie ascuțită trunchiată. Unealta ar fi putut fi folosită drept suliță sau ca un dispozitiv de prelucrare a lemnului și dovedește că oamenii timpurii ai deșertului erau inovatori în tehnologiile lor.

Cea mai veche civilizație din lume datează de 60.000 de ani

Unealta pare sofisticată, ceea ce sugerează că aborigenii aveau anumite abilități și că se adaptau la mediu pe măsură ce se răspândeau pe continent și întâlneau ecosisteme extrem de diferite între ele.

Se estimează că unealta are o vechime de 43.000 de ani, adică cu 15.000 de ani mai mult decât alte obiecte similare. Probabil că aborigenii s-au stabilit în deșert la scurt timp după ce au sosit în partea de nord a continentului.

Astfel, studiul arată că aborigenii au fost primii oameni care au trăit în deșerturile Australiei și primii locuitori ai deșerturilor din întreaga lume. Iar istoria lor bogată începe cu mult timp înainte ca deșerturile să le devină casă.

O scurtă istorie a migrației umane

Cea mai veche civilizație din lume
Un aborigen cântând la instrumentul tradițional „didgeridoo”. Foto: Pinterest

Toate populațiile moderne ale lumii își au originea într-o singură migrație pornită din Africa cu aproximativ 72.000 de ani în urmă, arată un studiu din 2016. Totuși această ipoteză este primită cu reticență de unii antropologi și istorici.

În cadrul acestui grup de strămoși ancestrali, aborigenii au fost primii care au devenit izolați din punct de vedere genetic, fiind astfel cea mai veche civilizație din lume.

Au devenit distincți din punct de vedere genetic acum aproximativ 58.000 de ani, în timp ce grupurile ancestrale europene și asiatice au devenit izolate din punct de vedere genetic cu aproximativ 16.000 de ani mai târziu.

Grupul de strămoși papuași și aborigeni care a părăsit Africa la acea vreme era, probabil, primul grup de oameni care a traversat oceanul atunci când au sosit în Sahul, super-continentul alcătuit din Tasmania, Australia și Noua Guinee de azi, care încă exista în acel moment.

Aborigenii australieni și papuași s-au separat unii de alții cu aproximativ 34.000 de ani în urmă. Nu se știe de ce au făcut asta, ținând cont de faptul că întinderile Australiei și ale Noii Guinee nu erau complet separate una de alta din punct de vedere geografic.

Diversitatea genetică a aborigenilor

Cercetările estimează că, acum aproximativ 31.000 de ani, grupurile de aborigenii australieni au început să devină distincte între ele.

„Diversitatea genetică printre aborigenii australieni este uimitoare. Deoarece continentul este populat de atâta timp, grupurile din sud-vestul Australiei sunt mai diferite de grupurile din nord-vestul Australiei decât sunt, de exemplu, nativii americani de siberieni”, a declarat Anna-Sapfo Malaspinas, cercetătoare în cadrul studiului din 2016 și profesor asistent la universitățile din Copenhaga și Berna.

Civilizațiile aborigene trăiesc în Australia de atâta timp, încât fiecare grup de oameni din diferitele zone ale continentului s-a adaptat la clima din acea regiune în niște modalități unice. Asta, deoarece Australia este vastă.

Cea mai veche civilizație din lume
O femeie aborigenă din Australia. Foto: Pinterest

Pe măsură ce au traversat continentul, unele grupuri de aborigeni au rămas în anumite zone, iar altele și-au continuat explorarea. Însă, în cele din urmă, aceste grupuri au devenit izolate geografic unul de altul și prin urmare au devenit distincte din punct de vedere genetic.

Estimările privind dimensiunea populației aborigenilor australieni variază foarte mult. Unele spun că acest număr ar fi de 300.000, în timp ce alții spun că numărul total al populației depășea 1.000.000.

Cea mai veche civilizație din lume
Un aborigen australian ține în mâini două bumeranguri. Foto: Pinterest

La vremea sosirii europenilor în Australia, cu aproximativ 250 de ani în urmă, existau mai mult de 200 de limbi aborigene, precum și sute de dialecte, care erau vorbite de diferitele triburi de pe continent.

Limbile și dialectele, la fel ca adaptările biologice, variază în funcție de dispunerea geografică a diferitelor triburi și cele mai multe triburi sunt bilingve sau multilingve.

În ciuda istoriei foarte îndelungate a aborigenilor din Australia, cea mai răspândită limbă vorbită de aceștia în ziua de azi este relativ tânără. Lingviștii cred că limba care este vorbită de 90% dintre aborigeni are o vechime de doar 4.000 de ani.

Acest mister i-a uimit de mult timp pe cercetători, însă o posibilă explicație este că a existat o a doua migrație în masă a unui grup care vorbea această limbă, cu aproximativ 4.000 de ani în urmă.

Însă autorii studiului din 2016 cred că un „grup-fantomă” de aborigeni interni, care a traversat continentul la acea vreme, este responsabil pentru legăturile lingvistice și culturale dintre popoarele indigene ale Australiei.

Aborigenii din Australia sunt una dintre cele mai diverse și misterioase civilizații din lume. Sunt cea mai veche civilizație din lume și o parte importantă a istoriei Australiei și a istoriei umanității.


În continuare, descoperă care sunt cele mai vechi 10 orașe din lume locuite continuu, până în zilele noastre, apoi citește despre sfera de piatră ce schimbă istoria. A existat o civilizație avansată în Balcani?


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu