Cea mai veche carte din lume are pagini de aur și spune o poveste în limba etruscă

La Muzeul Național de Istorie din Bulgaria se află un obiect considerat cea mai veche carte din lume, care cântărește aproximativ 100 de grame și cuprinde șase pagini din aur de 24 de carate, acoperite cu un text etrusc, unul dintre puținele sisteme de scriere pe care cercetătorii încă nu le-au descifrat.

Cartea conține ilustrații cu un călăreț, o sirenă, o harpă și câțiva soldați.

cea mai veche carte din lume
Cartea de aur, secvență dintr-un documentar realizat de televiziunea de stat din Bulgaria. Foto: BTV

Expus în 2003 și cunoscută drept Cartea orfică de aur, obiectul a fost estimat la o vechime de aproximativ 2.500 de ani. Cartea a fost găsită de-a lungul râului Strouma, în sud-vestul Bulgariei, într-un vechi mormânt, și a fost donată muzeului de către cel care a descoperit-o, care a rămas anonim, potrivit BBC.

În alte părți ale lumii există pagini scrise cu mult înainte, dar nu sunt legate laolaltă, așa cum înțelegem astăzi cărțile. Dacă am elimina criteriul paginilor multiple, probabil că întrebarea „care este cea mai veche carte din lume?” nu va primi probabil niciodată un răspuns.

În primul rând, ce anume este o carte? Cărțile sunt obiecte „alunecoase”. Să ne gândim la romanele preferate. Au o prezență fizică, o formă care se potrivește pe un raft și necesită să fie șterse de praf.

Au și o formă non-fizică – poveștile în sine și plăcerea pe care o evocă cititorilor. Așadar, este cartea o simplă prezență fizică sau conținutul este mai important decât forma? Sau ambele joacă un rol?

Cea mai veche carte din lume este scrisă în limba etruscă

Să facem un pas mai departe și să ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă romanul nostru preferat nu ar fi tipărit, ci scris de mână. Ar mai putea fi considerat carte? Dar dacă l-am citi pe un dispozitiv electronic?

Dacă tipărirea ar defini ce este o carte, atunci cea mai veche carte ar fi Biblia Gutenberg, tipărită în jurul anului 1450. Desigur, aceasta a fost tipărită cu caractere mobile.

cea mai veche carte din lume
Cea mai veche carte din lume

Însă, cu sute de ani înainte de Gutenberg, chinezii tipăreau pagini cu structuri asemănătoare cărților folosind plăci de lemn sculptate și prese simple.

Să luăm acum faraonii egipteni. Cărturarii lor creau cântece și rugăciuni cu aproape 3.000 de ani în urmă, dar acestea erau scrise pe suluri de papirus. Pot fi considerate cărți sulurile de papirus, deși au doar o singură pagină lungă?

Și astfel, revenim la întrebări vechi de când lumea. Unii oameni cred că Biblia a fost scrisă la scurt timp după ce lumea a fost creată, ceea ce o face cea mai veche carte.

Cu toate acestea, cercetătorii biblici știu că textele care alcătuiesc Biblia au fost scrise de-a lungul mai multor secole și că multe dintre poveștile incluse în ea au fost adăugate în colecție la mai multe secole după ce s-au petrecut evenimentele pe care le-au consemnat.

Aducerea în discuție a religiei sau a viziunii asupra lumii generează și mai multe răsturnări de situație. I Ching, cartea care stă la baza filozofiei taoiste, ar fi fost scrisă de Lao-Tze acum mai bine de 2.000 de ani.

Există texte faraonice cu o vechime similară. Există probabil și alte religii mai obscure care pretind că tipăriturile lor mai recente sunt doar manifestări moderne ale unor texte străvechi.

Așadar, întrebarea „care este cea mai veche carte din lume?” nu va primi probabil niciodată un răspuns concludent, iar acest lucru s-ar putea să nu fie un lucru rău.

Simpla formulare a întrebării pare să ducă la înțelegere – fie din perspectivă arheologică, fie din perspectivă filosofică – și se adresează scopului ultim al cărților (fie că sunt pe tăblițe de lut sau online): fără cărți, nu am fi oameni.

Ca să știi mai mult, citește „Etruscii”

Etruscii au fost o civilizație proeminentă, care a marcat pu­ternic Italia antică. Cu toate acestea, au rămas plini de mistere, ca un popor straniu, a cărui limbă și cultura au dispărut în mare măsură. Lucy Shipley ne prezintă, însă, o viziune cu totul diferită. Ea scrie despre un popor care făcea schimburi comerciale cu grecii și care a influențat dezvoltarea romanilor, care i-a in­spirat pe artiștii Renașterii și a aprins flacăra romantismului, ba chiar continua să influențeze încă lumea modernă.

Trecând prin colonialism și cucerire, Shipley parcurge istoria etruscilor aducând în discuție cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reînsuflețită a acestui popor. Cartea urmărește drumurile și istoria ideilor etrusce, de­scriind devenirea obiectelor ce ne-au rămas de la ei din momen­tul în care au fost create, trecând prin folosirea lor, pierderea și, în fine, reinventarea lor.

De la fesele unei mumii egiptene expuse în salonul lui Bona­parte, până la jefuirea în masă a unui muzeu bombardat, cartea ne poartă printr-o călătorie extraordinară prin arheologia etrus­că, ajungând, în cele din urmă, în locuri surprinzătoare.

„Etruscii” se găsește cu reducere pe Cărturești, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu