Cea mai tare petrecere din Rusia țaristă a fost un bal la care oaspeții au purtat costume atât de extravagante, încât au servit ca sursă de inspirație pentru cărțile de joc și hainele personajelor din filmul Războiul Stelelor.
La sfârșitul lui februarie 1903, la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg (Muzeul Ermitaj de azi) s-a ținut probabil cel mai mare și mai elegant bal al momentului. Avea să fie ultimul bal din Rusia țaristă.

Balul, care a ținut două zile, a fost cel mai opulent din întreaga domnie a lui Nicolae al II-lea. A fost dedicat celei de 290-a aniversări a dinastiei Romanov, potrivit RBTH.
În prima zi au avut loc ospățul și dansul, iar în cea de-a doua zi s-a ținut un bal mascat. Totul a fost fotografiat și s-a alcătuit un album care continuă să fie o sursă de inspirație pentru artiști chiar și astăzi.
Tuturor celor 390 de oaspeți li s-a cerut să vină în port tradițional rusesc din secolul XVII. Evenimentul a fost remarcabil datorită costumelor luxoase în stil rusesc.

Femeile de la curte erau îmbrăcate în rochii brodate cu pietre prețioase și purtau „kokoșnik” (pălării) decorate cu cele mai frumoase bijuterii ale familiilor lor. Bărbații purtau caftane bogat decorate și căciuli de blană boierești.
Ultimul împărat al Rusiei, Nicolae al II-lea, era îmbrăcat în brocartul aurit al țarului Alexei Mihailovici, un conducător din secolul XVII. Împărăteasa Alexandra Feodorovna a venit la cea mai tare petrecere îmbrăcată în veșmintele primei soții a lui Alexei Mihailovici.
Prințesa Maria Ilinicina purta o rochie de brocart decorată cu satin argintiu și perle, iar pe cap avea o coroană plină cu diamante și smaralde. Împărăteasa Alexandra Feodorovna purta un smarald uriaș.
Toate bijuteriile fuseseră alese de bijutierul curții, Carl Faberge. Astăzi, o astfel de rochie ar costa aproximativ 10 milioane de euro.
Cea mai tare petrecere din Imperiul Țarist a avut 390 de invitați
Sălile de bal ale Palatului de Iarnă nu aveau să mai găzduiască vreodată astfel de splendori.
„În timp ce dansam, în Sankt Petersburg aveau loc greve ale muncitorilor și nori negri se adunau deasupra Estului îndepărtat al Rusiei”, avea să-și amintească mai târziu ducele Alexandru Mihailovici.

„Purtam hainele unui vânător cu șoimi, alcătuite dintr-un caftan alb și aurit, cu vulturi aurii cusuți pe piept și pe spate, cu o bluză roz de mătase, pantaloni largi de culoare albastru deschis și cizme de Maroc.”
Războiul Ruso-Japonez a izbucnit un an mai târziu, urmat de Revoluția Rusă din 1905. Criza economică globală a însemnat începutul sfârșitului pentru Imperiul Rus, iar la curtea balurile au încetat. Dar amintirea marelui bal din 1903 nu a murit în epoca sovietică.
Un pachet de cărți de joc special a fost produs în 1913, onorând cea de-a 300-a aniversare a dinastiei Romanov. Aceste cărți de joc au continuat să fie tipărite chiar și după ce Imperiul Rus s-a prăbușit și au devenit cele mai populare cărți de joc din URSS.
Milioane de sovietici habar nu aveau că țineau în mâini amintirea ultimului bal elegant al dinastiei Romanov, cea mai tare petrecere dinainte de sfârșitul perioadei țariste.

Costumul valetului de pică era copiat după costumul ducelui Mihail Alexandrovici, iar valetul de romb era copiat după Marele Duce Andrei Vladimirovici.
Dama de pică era în mare parte reprezentată cu costumul ducesei Elisabeta Feodorovna, iar dama de inimă roșie semăna cu sora țarului, Ksenia Alexandrovna, costumată în soție de boier.

Artistul vestimentar care a lucrat la Războiul Stelelor, Trisha Biggar, s-a inspirat din stilul vestimentar al soțiilor de boieri care purtau kokoșnik atunci când a proiectat costumul auriu de călătorie al Reginei Amidala.


Vezi și 23 de imagini excepționale din Rusia înainte de bolșevici




FASCINANT SI ABERANT !!!
Imi vine sa zic ca nu sunt vrednica a vedea asemenea splendori, dar multumesc lui Dumnezeu si „armatei” caremi-a inlesnit sa le vizionez. Nu gasesc cel mai ales adjectiv pt aceste creatii.