Cel mai singuratic arbore din lume așteaptă de peste 100 de ani o parteneră

Grădina Botanică Regală din Kew, Marea Britanie, găzduiește mii de plante fascinante, printre care cea mai singuratică plantă de pe Terra, arborele Encephalartos woodii.

În 1895, botanistul John Medley Wood a observat acest palmier cu aspect interesant pe un deal din Zululand, Africa de Sud. Wood, care a adunat numeroase plante rare de-a lungul vieții, a prelevat câțiva lujeri și i-a trimis la Londra.

Cea mai singuratica planta
Arborele Encephalartos woodii este mutat într-o altă seră. Foto: Jeff Eden – Grădina Botanică Regală din Kew

Unul dintre lujeri, care s-a dovedit a fi un mascul, a fost plantat la Grădina Botanică Regală din Kew, unde așteaptă o pereche de peste un secol.

În ciuda numeroaselor eforturi ale oamenilor de știință de a-i găsi o „parteneră”, Encephalartos woodii a rămas singur, incapabil să-și perpetueze specia. Din acest motiv, mulți consideră că este cea mai singuratică plantă din lume.

Acum 200 de milioane de ani, când dinozaurii nu dispăruseră încă, acești arbori asemănători cu palmierul aveau o mare răspândire pe Terra, reprezentând 20% din floră.

Au reușit, cumva, să supraviețuiască de-a lungul a cinci ere glaciare, au „învățat” să crească alături de alte specii de plante, dar în timp numărul lor a scăzut constant. Astăzi, cred oamenii de știință, mai există doar un singur exemplar provenind din sălbăticie, masculul de la Grădina Botanică din Kew.

Până acum, nici urmă de vreo femelă

Encephalartos woodii cone
Când este pregătit de împerechere, arborele produce niște conuri pline de polen. Foto: Temperate House

Unele plante au atât organe masculine, cât și feminine, dar nu și Encephalartos woodii. Așadar, pentru a se reproduce, arborele are nevoie de un partener care să producă semințe.

Atunci când este pregătit de împerechere, acest arbore unic produce un con mare, colorat, plin de polen. Emană o căldură mai mare decât de obicei și produce diverse mirosuri pentru a atrage insectele polenizatoare.

Dar asta este tot ce poate face. Fără un exemplar feminin, acest arbore nu se va putea reproduce niciodată. Cercetătorii au căutat mult timp o femelă Encephalartos woodii în pădurile din Africa, dar până acum eforturile lor au eșuat.

„Este cu siguranță cel mai solitar organism din lume. Îmbătrânește singur, condamnat să nu aibă succesori. Nimeni nu știe cât de mult va trăi”, a afirmat biologul Richard Fortey pentru NPR.

Pentru a se asigura că specia nu dispare pentru totdeauna, oamenii de știință au realizat mai multe clone ale acestui arbore, care pot fi văzute în grădini botanice din lume. Însă, dacă nu va fi găsită o femelă, Encephalartos woodii nu se va mai putea reproduce niciodată pe cale naturală.


În continuare, citește despre „copacii lunari”, arborii crescuți din semințe care au fost în spațiul cosmic și despre arborii Sequoia prin care poți trece cu mașina.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>