Situată pe o colină în inima Romei și având singura pictură murală pe tavan realizată vreodată de maestrul Caravaggio, Villa Aurora este cea mai scumpă casă din lume.
Vila, construită în secolul al XVI-lea, este situată în apropiere de faimoasa Via Veneto, unde se află unele dintre cele mai bune hoteluri din Roma, și aproape de emblematica Piazza di Spagna și de vechea Porta Pinciana.
Inițial cabană de vânătoare, vila este tot ce a mai rămas dintr-un complex de 30 de hectare deținut de familia nobilă Ludovisi, care a dat numeroși diplomați, patroni ai artelor și chiar și un papă.
Astăzi, Villa Aurora se află în centrul unei bătălii juridice, iar un tribunal italian a decis că ar trebui vândută la licitație. Numai că prețul stabilit pentru proprietate este atât de mare, încât nimeni nu pare interesat să îl plătească.
„Trebuie să fii miliardar, nu e suficient să fii milionar. Casa are nevoie de cineva cu buzunare adânci, căruia nu-i pasă dacă trebuie să cheltuiască 10.000 de euro pentru o scurgere”, a declarat prințesa Rita Boncompagni-Ludovisi, actuala ocupantă a vilei, pentru NPR.
Prințesa Rita Boncompagni-Ludovisi, în vârstă de peste 70 de ani, este a treia soție a prințului Nicolo Ludovisi Boncompagni.
Acum, ea și cei trei fii din prima căsătorie a prințului sunt implicați într-o bătălie juridică având în centru prețioasa Villa Aurora.
Deoarece părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere, s-a decis o licitație, urmând ca încasările să fie împărțite între cei patru. Dar să scoți la licitație cea mai scumpă casă din lume nu este o treabă ușoară.
În ianuarie 2022, când a avut loc prima licitație, prețul estimat pentru Villa Aurora era de 471 de milioane de euro. Și, în ciuda valorii sale istorice și artistice, nimeni nu a fost cu adevărat surprins că proprietatea nu a avut un cumpărător.
„Aș fi fost uimit dacă s-ar fi prezentat un cumpărător. Prețul este prea mare. Să vedem ce se va întâmpla în continuare, dar mă îndoiesc că se va prezenta cineva. Ce ar face cineva ca Bill Gates cu Villa Aurora, mai ales cu toate costurile suplimentare?”, a declarat Alessandro Zuccari, profesor la Universitatea Sapienza din Roma și unul dintre evaluatori, pentru The Guardian.
O dispunere impecabilă, în inima capitalei Italiei, și o istorie fără egal legată de unii dintre cei mai mari gânditori și artiști din Europa nu sunt suficiente pentru a oferi Vilei Aurora titlul de „cea mai scumpă casă din lume”.
Acest titlu se datorează comorilor artistice pe care le conține, în special pictura murală de pe tavan, realizată de Caravaggio, estimată la rândul ei la 310 milioane de euro. Se pare că a fost pictată în 1597 și descoperită abia în anii 1960.
În aprilie, Villa Aurora a fost pusă din nou sub licitație, de data aceasta cu o reducere de aproximativ 20% față de prețul cerut inițial de 471 de milioane de euro, însă nimeni nu părea dornic să liciteze pentru ea.
Acum, prințesa Rita Boncompagni-Ludovisi a cerut unora dintre cele mai importante agenții imobiliare din lume să găsească un cumpărător pentru casă, dar acest lucru se dovedește a fi o sarcină dificilă.
Prințesa Boncompagni-Ludovisi a cerut guvernului italian să cumpere vila și să o păstreze, iar dorința ei a fost împărtășită de cei aproape 40.000 de semnatari ai unei petiții, dar, în ciuda prețului redus, Villa Aurora ar pulveriza, cel mai probabil, bugetul ministerului Culturii din Italia.
Pentru moment, Villa Aurora rămâne pe piață și își păstrează titlul de „cea mai scumpă casă din lume”.