Cea mai rară grupă de sânge din lume: Au fost descoperite doar 43 de cazuri

Poate că știi care este grupa ta sanguină sau poate că habar n-ai și nici nu te interesează… Ar fi bine să afli. Iată un motiv bun: s-ar putea să ai cea mai rară grupă de sânge din lume, numită „grupa de aur”.

Sună palpitant, însă această grupă rară are potențialul de a fi mortală pentru cei care au acest tip de sânge, în cazul în care vor avea vreodată nevoie de transfuzii. Citește aici pentru a afla ce spune despre tine grupa sanguină pe care o ai.

Cea mai rară grupă de sânge
Foto: Pinterest

Fiecare dintre grupele sanguine comune – A, B, AB și 0 – are versiuni negative și pozitive. Dintre aceste categorii principale, 0 pozitiv este cea mai comună, potrivit celor de la Crucea Roșie.

Însă cea mai rară grupă de sânge din lume aparține unui grup format din 43 de oameni identificați până acum în Brazilia, China, Japonia, Statele Unite și Irlanda. Acesta este motivul pentru care savanții au numit-o „grupa de aur”.

Această grupă, a cărei denumire științifică este „sângele Rh nul”, a fost descoperită în 1961. Până acum, au fost confirmate doar aceste 43 de cazuri.

Raritatea și proprietățile sale unice o fac periculoasă, în cazul în care o persoană cu această grupă ar avea nevoie de o transfuzie. Motivul pentru care este atât de important să îți afli grupa sanguină este că celulele roșii au receptori numiți „antigeni”.

Cea mai rară grupă de sânge
Foto: Pinterest

În cazul unei transfuzii, sistemul imunitar va primi numai antigenii care se potrivesc cu grupa ta sanguină.  Dacă primești o altă grupă – și un set de antigeni necorespunzători – sistemul imunitar va ataca celulele roșii, cu rezultate dezastruoase și potențial fatale.

Cea mai rară grupă de sânge din lume poartă denumirea de „Rh nul”.

Cea mai rară grupă sanguină, sângele Rh nul, este numită astfel deoarece îi lipsește cel mai comun tip de antigen, „Rh”. Deci, dacă ai această grupă, înseamnă că o transfuzie de sânge cu antigeni Rh va face ca sistemul tău imunitar și corpul să respingă sângele inoculat prin transfuzie.

Cum 99.99% din populație are sânge cu antigeni Rh, găsirea unui donator pentru cei cu sânge Rh nul este aproape imposibilă. De aceea, cei care au „grupa de aur” sunt încurajați să doneze sânge, în eventualitatea că vor avea vreodată nevoie de el și deoarece alte persoane cu grupe sanguine rare pot beneficia de pe urma acestor donatori.

Cum sângele Rh nul nu conține antigeni Rh, poate deveni un donator universal pentru cei cu grupe sanguine în general rare. Astfel, „grupa de aur” poate fi o amenințare la adresa celor care o dețin, însă ar putea totodată să salveze vieți.

Șansele să ai această grupă sanguină sunt incredibil de scăzute, dar singura cale de a te asigura este să faci un test prin care să afli ce tip de sânge ai.


În continuare, află de ce transfuziile de sânge tânăr sunt la mare căutare, iar „porția” de tinerețe costă 8.000 de dolari.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>