fbpx

VIDEO Cea mai rapidă cameră video din lume pare să „oprească timpul” și surprinde lumina în slow motion

Cercetătorii de la Caltech și de la Universitatea din Quebec au inventat cea mai rapidă cameră video din lume, care realizează 10 trilioane de instantanee pe secundă. Adică, destul pentru a filma în timp real o rază de lumină traversând o încăpere.

Imaginează-ți cum ar fi să vezi lumea astfel! Când apeși butonul unui dispozitiv cu laser, fasciculele de lumină par să apară instantaneu. Însă, în realitate, fotonii ies din dispozitiv ca apa dintr-un furtun, numai că viteza lor este prea mare pentru ca acest lucru să fie perceptibil. Cel puțin pentru ochiul uman…

Această cameră video extraordinară, pe care cercetătorii o descriu într-o lucrare publicată în revista academică Lumina: Știință și Aplicații, este construită pe baza unei tehnologii numite „fotografie comprimată ultrarapidă” (FCU).

Cea mai rapidă cameră video va fi în curând îmbunătățită

FCU poate realiza 100 de miliarde de cadre pe secundă, însă prin înregistrarea unei imagini statice combinată cu unele calcule matematice, cercetătorii au reușit să reconstruiască 10 trilioane de cadre. Ei au numit noua tehnică T-FCU, și deși nu se spune la ce anume se referă acel „T”, probabil că este vorba de termenul „trilion”.

Cea mai rapidă cameră video din lume depășește cu mai mult decât dublu recordul de viteză stabilit în 2015 de o cameră care realiza 4.4 trilioane de cadre pe secundă. Inventatorii speră că această tehnologie se va dovedi folositoare în cercetarea biomedicală și în cercetarea materialelor.

Cu toate că aceste performanțe uluitoare sunt abia atinse, specialiștii se concentrează deja pe depășirea acestui record.

cea mai rapida camera video din lume viteza luminii_COMP
Viteza luminii

„Este o realizare în sine, dar deja am identificat posibilități de creștere a vitezei până la un cvadrilion de cadre pe secundă”, a afirmat coordonatorul lucrărilor, Jinyang Liang, într-o declarație de presă.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.


În continuare, descoperă alte 10 tehnologii incredibile despre care cei mai mulți nu știu că există.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • Hot Chilli spune:

  De la Pamant la Marte (?!!) in 12.7 minute (12.6587), in timp ce de la Soare la Pamant 8 minute (8.3113)? Mai ganditi-va o data. Ati fi vrut probabil sa spuneti de la Soare la Marte, dar ati preluat informatia gresita fara sa ganditi.
  Multe inexactitati, ca sa nu le spun prostii, apar pe internet, rodul abordarii anumitor subiecte de catre persoane cu o instruire insuficienta.

  • Incredibilia.ro spune:

   De fapt, lucrurile stau cam așa: planetele Pământ și Marte se află pe orbite diferite, iar asta face ca uneori să se afle foarte aproape, iar alteori la foaaaaarte mare distanță una de cealaltă (când sunt de o parte și de cealaltă a Soarelui). Atunci, cât i-ar lua unui fascicul de lumină să ajungă de la Pământ la Marte? Răspunsul, aici: https://www.space.com/24701-how-long-does-it-take-to-get-to-mars.html. (OK, vă stricăm surpriza: 12 minute și jumătate).

   • Hot Chilli spune:

    Cenzura se “asorteaza” perfect…
    Dincolo de toate acestea, caracteristicile acelei camere video, daca intr-adevar corespund descrierii, sunt impresionante. Iar articolul este binevenit, din punct de vedere al valorii informative. Cu sau fara un desen asociat, cam nelalocul lui.

 • >