Cea mai rapidă cameră video din lume pare să „oprească timpul” și surprinde lumina în slow motion

Cercetătorii de la Caltech și de la Universitatea din Quebec au inventat cea mai rapidă cameră video din lume, care realizează 10 trilioane de instantanee pe secundă.

Adică, destul pentru a filma în timp real o rază de lumină traversând o încăpere. Imaginează-ți cum ar fi să vezi lumea astfel!

Când apeși butonul unui dispozitiv cu laser, fasciculele de lumină par să apară instantaneu. Însă, în realitate, fotonii ies din dispozitiv ca apa dintr-un furtun, numai că viteza lor este prea mare pentru ca acest lucru să fie perceptibil.

Cel puțin pentru ochiul uman… Această cameră video extraordinară, pe care cercetătorii o descriu într-o lucrare publicată în revista academică Lumina: Știință și Aplicații, este construită pe baza unei tehnologii numite „fotografie comprimată ultrarapidă” (FCU).

Cea mai rapidă cameră video va fi în curând îmbunătățită

cea mai rapida camera video din lume viteza luminii_COMP
Viteza luminii. Foto: Pinterest

FCU poate realiza 100 de miliarde de cadre pe secundă, însă prin înregistrarea unei imagini statice combinată cu unele calcule matematice, cercetătorii au reușit să reconstruiască 10 trilioane de cadre.

Au numit noua tehnică T-FCU, și deși nu se spune la ce anume se referă acel „T”, probabil că este vorba de termenul „trilion”.

Cea mai rapidă cameră video din lume depășește cu mai mult decât dublu recordul de viteză stabilit în 2015 de o cameră care realiza 4.4 trilioane de cadre pe secundă.

Inventatorii speră că această tehnologie se va dovedi folositoare în cercetarea biomedicală și în cercetarea materialelor. Cu toate că aceste performanțe uluitoare sunt abia atinse, specialiștii se concentrează deja pe depășirea acestui record.

„Este o realizare în sine, dar deja am identificat posibilități de creștere a vitezei până la un cvadrilion de cadre pe secundă”, a afirmat coordonatorul lucrărilor, Jinyang Liang, într-un comunicat de presă.


În continuare, descoperă alte 10 tehnologii incredibile despre care cei mai mulți nu știu că există.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

Cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „Cea mai rapidă cameră video din lume pare să „oprească timpul” și surprinde lumina în slow motion”

 1. De la Pamant la Marte (?!!) in 12.7 minute (12.6587), in timp ce de la Soare la Pamant 8 minute (8.3113)? Mai ganditi-va o data. Ati fi vrut probabil sa spuneti de la Soare la Marte, dar ati preluat informatia gresita fara sa ganditi.
  Multe inexactitati, ca sa nu le spun prostii, apar pe internet, rodul abordarii anumitor subiecte de catre persoane cu o instruire insuficienta.

  Răspunde
  • De fapt, lucrurile stau cam așa: planetele Pământ și Marte se află pe orbite diferite, iar asta face ca uneori să se afle foarte aproape, iar alteori la foaaaaarte mare distanță una de cealaltă (când sunt de o parte și de cealaltă a Soarelui). Atunci, cât i-ar lua unui fascicul de lumină să ajungă de la Pământ la Marte? Răspunsul, aici: https://www.space.com/24701-how-long-does-it-take-to-get-to-mars.html. (OK, vă stricăm surpriza: 12 minute și jumătate).

   Răspunde
   • Cenzura se “asorteaza” perfect…
    Dincolo de toate acestea, caracteristicile acelei camere video, daca intr-adevar corespund descrierii, sunt impresionante. Iar articolul este binevenit, din punct de vedere al valorii informative. Cu sau fara un desen asociat, cam nelalocul lui.

Lasă un comentariu