Banana globală, foarte apreciată de mulți, se confruntă cu o amenințare gravă de dispariție

Viitorul îndrăgitei banane Cavendish este amenințat din cauza unei boli fungice numită boala Panama, rasa tropicală 4 (TR4). Această boală infectează rădăcinile plantei de bananier și se răspândește, ucigând în cele din urmă planta. Nu este prima dată când un soi popular de banane se confruntă cu o astfel de devastare.

În trecut, soiul de banane Gros Michel a fost distrus de o boală similară numită rasa tropicală 1 (TR1) la mijlocul secolului al XX-lea. În prezent, banana Cavendish domină piața mondială din mai multe motive. Este rezistentă la multe boli, are un termen de valabilitate lung și poate fi cultivată în cantități mari.

Cu toate acestea, o nouă tulpină de TR4 a fost detectată în 1997 și de atunci s-a răspândit în fermele de banane din Australia, India, China, Orientul Mijlociu, Africa și, cel mai recent, în America de Sud. Oamenii de știință lucrează la găsirea unei soluții pentru a salva banana Cavendish.

Unii modifică genetic fructul pentru a-l face mai rezistent la TR4. De exemplu, a fost dezvoltat un Cavendish modificat genetic numit QCAV-4, care prezintă o rezistență ridicată la această boală.

O altă soluție potențială care este în curs de explorare este altoirea, prin care țesutul de la o plantă este atașat la o alta pentru a spori rezistența la boală. În ciuda amenințării, unii experți consideră că impactul TR4 asupra bananelor Cavendish nu va fi drastic cel puțin încă un deceniu.

Cu toate acestea, există, de asemenea, un argument din ce în ce mai puternic conform căruia cea mai bună soluție este ca agricultorii de banane să își diversifice producția și să nu se mai bazeze doar pe soiul Cavendish.

Există peste 1 000 de soiuri de banane disponibile, iar prin cultivarea unor tipuri diferite, fermierii pot reduce riscurile asociate cu monocultura.

Lupta pentru salvarea bananei Cavendish continuă, oamenii de știință și experții în agricultură colaborând pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru a proteja acest fruct popular de efectele devastatoare ale bolii Panama, rasa tropicală 4.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu