Cea mai mare pușcă din lume, arma care făcea ravagii printre rațe

În secolul al XIX-lea, America de Nord a avut loc o „explozie” de invenții. Printre cele mai notabile se numără telegraful, inventat de Samuel Morse în 1843, și telefonul, creat de Alexander Graham Bell în 1876.

Toate acestea au avut un impact important asupra societății, dar nu ies atât de mult în evidență precum pușca uriașă de vânat păsări, una dintre cele mai ciudate invenții ale vremii.

Pusca uriasa 01
Foto: canoodlesoup.com

Pe fondul creșterii populației, nevoia de hrană s-a mărit considerabil în America de Nord la începutul secolului al XIX-lea.

Cum vânătoarea de rațe era o practică obișnuită în acea parte a lumii, ea a fost văzută ca o soluție ușoară pentru a rezolva problema lipsei de mâncare.

50 de păsări dintr-un singur foc

Vânătoarea masivă de rațe a fost încurajată și de modă. La mijlocul secolului al XIX-lea, penele au devenit accesorii la modă pentru pălăriile femeilor.

Prin urmare, vânătorii căutau diverse metode de a omorî cât mai multe păsări și de a profita de tendințele pieței. Așa a apărut pușca uriașă de vânat rațe.

Pusca uriasa 02
Un vânător, alături de pușca sa de vânat rațe. Foto: rarehistoricalphotos.com

Această armă nemaipomenită era gândită pentru a doborî cât mai multe animale dintr-o dată, crescând productivitatea vânătorilor și făcându-le treaba mult mai ușoară.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pe cât era de mare, pe atât era de puternică. O astfel de pușcă avea lungimea de 2.4 metri, diametrul țevii de 5 centimetri și, de obicei, era construită la comandă.

Putea să tragă peste o jumătate de kilogram de muniție, care putea doborî 50 de păsări dintr-o singură lovitură. Când un stol de rațe zbura în apropiere, vânătorul apăsa pe trăgaci și își petrecea restul zilei adunând păsările doborâte.

De obicei, aceste puști erau fixate pe bărci. Reculul era atât de puternic, încât împingea barca. Vânătorii acționau în grupuri de 8-10 bărci, învârtindu-se în cerc în jurul unui stol de rațe. Trăgeau toți în același timp și puteau doborî până la 500 de păsări.

Au nimicit aproape toată populația de rațe

Pusca uriasa 03
O pușcă uriașă, montată pe o barcă. Foto: rarehistoricalphotos.com

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, autoritățile americane au devenit tot mai preocupate de conservarea vieții sălbatice.

Sub influența unor oameni precum John Muir, cunoscut ca „părintele sistemului de parcuri naționale”, SUA au început demersurile de conservare a faunei și florei.

În 1872, președintele Ulysses Grant a semnat o lege prin care Yellowstone devenea primul parc național din SUA. Alți lideri americani, mai ales Franklin Roosevelt, au militat pentru protecția speciilor.

Din cauza vânătorii în exces, populația de rațe din SUA a scăzut dramatic. Astfel, au apărut îngrijorări legate de efectul vânătorii asupra ecosistemului.

Guvernele statelor americane au început să reglementeze vânatul comercial, la presiunea grupurilor de activiști pentru protejarea faunei sălbatice.

Încă din anii 1860, multe state americane au interzis folosirea puștilor uriașe. În 1900, comerțul interstatal cu animale sălbatice a fost interzis prin lege.

Au urmat alte acte normative, dintre care cel mai notabil a fost cel din 1918 prin care s-a pus capăt vânătorii comerciale și folosirii puștilor de vânat rațe.

Aceste arme sunt o mărturie a importanței pe care vânatul comercial îl avea cândva în America de Nord. Mărimea puștii ne arată cât de profitabilă era vânătoarea de rațe, rivalizând cu vânătoarea de animale pentru blănuri.


Ți s-a părut interesant acest articol? Citește și:

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la roată la mașina de calcul” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu