fbpx

Cea mai mare pușcă din lume, arma care făcea ravagii printre rațe

În secolul al XIX-lea, America de Nord a avut loc o „explozie” de invenții. Printre cele mai notabile se numără telegraful, inventat de Samuel Morse în 1843, și telefonul, creat de Alexander Graham Bell în 1876. Toate acestea au avut un impact important asupra societății, dar nu ies atât de mult în evidență precum pușca uriașă de vânat păsări, una dintre cele mai ciudate invenții ale vremii.

Pe fondul creșterii populației, nevoia de hrană s-a mărit considerabil în America de Nord la începutul secolului al XIX-lea. Cum vânătoarea de rațe era o practică obișnuită în acea parte a lumii, ea a fost văzută ca o soluție ușoară pentru a rezolva problema lipsei de mâncare.

50 de păsări dintr-un singur foc

Pusca uriasa 01
Foto: canoodlesoup.com

Vânătoarea masivă de rațe a fost încurajată și de modă. La mijlocul secolului al XIX-lea, penele au devenit accesorii la modă pentru pălăriile femeilor. Prin urmare, vânătorii căutau diverse metode de a omorî cât mai multe păsări și de a profita de tendințele pieței.

Așa a apărut pușca uriașă de vânat rațe. Această armă nemaipomenită era gândită pentru a doborî cât mai multe animale dintr-o dată, crescând productivitatea vânătorilor și făcându-le treaba mult mai ușoară. Era pe cât de mare, pe atât de puternică.

O astfel de pușcă avea lungimea de 2,4 metri, diametrul țevii de 5 centimetri și, de obicei, era construită la comandă. Putea să tragă peste o jumătate de kilogram de muniție, care putea doborî 50 de păsări dintr-o singură lovitură.

Când un stol de rațe zbura în apropiere, vânătorul apăsa pe trăgaci și își petrecea restul zilei adunând păsările doborâte. De obicei, aceste puști erau fixate pe bărci.

Pusca uriasa 02
Un vânător, alături de pușca sa de vânat rațe. Foto: rarehistoricalphotos.com

Reculul era atât de puternic, încât împingea barca. Vânătorii acționau în grupuri de 8-10 bărci, învârtindu-se în cerc în jurul unui stol de rațe. Trăgeau toți în același timp și puteau doborî până la 500 de păsări.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Au nimicit aproape toată populația de rațe

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, autoritățile americane au devenit tot mai preocupate de conservarea vieții sălbatice. Sub influența unor oameni precum John Muir, cunoscut ca „părintele sistemului de parcuri naționale”, SUA au început demersurile de conservare a faunei și florei.

În 1872, președintele Ulysses S. Grant a semnat o lege prin care Yellowstone devenea primul parc național din SUA. Alți lideri americani, mai ales Franklin D. Roosevelt, au militat pentru protecția speciilor.

Din cauza vânătorii în exces, populația de rațe din SUA a scăzut dramatic. Astfel, au apărut îngrijorări legate de efectul vânătorii asupra ecosistemului. Guvernele statelor americane au început să reglementeze vânatul comercial, la presiunea grupurilor de activiști pentru protejarea faunei sălbatice.

Pusca uriasa 03
O pușcă uriașă, montată pe o barcă. Foto: rarehistoricalphotos.com

Încă din anii 1860, multe state americane au interzis folosirea puștilor uriașe. În 1900, comerțul interstatal cu animale sălbatice a fost interzis prin lege.

Au urmat alte acte normative, dintre care cel mai notabil a fost Legea păsărilor migratoare, din 1918, care au pus capăt vânătorii comerciale și folosirii puștilor de vânat rațe.

Aceste arme sunt o mărturie a importanței pe care vânatul comercial îl avea cândva în America de Nord. Mărimea puștii ne arată cât de profitabilă era vânătoarea de rațe, rivalizând cu vânătoarea de animale pentru blănuri.


Ți s-a părut interesant acest articol? Citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>