Cea mai mare meduză din lume și alte patru „jeleuri vii” gigantice

Ai auzit vreodată de meduza Nomura, care cântărește 200 de kilograme? Este cea mai mare meduză din lume.

Dacă te temi de prezența meduzelor în apă atunci când înoți în mare, informațiile de pe această listă nu te vor încuraja deloc. De la monștri gigantici cu mii de tentacule, la meduze uriașe care au în loc de tentacule brațe prin care se hrănesc, aceste creaturi domină apele în care plutesc.

Așadar, iată cinci dintre cele mai mari meduze care cutreieră mările lumii.

1

„Coama leului”

O meduză „Coama leului”. Foto: Dan Hershman / Wikimedia

Aceste creaturi terifiante și totuși frumoase pot atinge lungimea uimitoare de 36 de metri, mai mult decât o balenă albastră. Această meduză gigantică are 1.200 de tentacule.

2

Cea mai mare meduză: Nomura

Cea mai mare meduză din lume
Un scafandru alături de o meduză Nomura, în Marea Japoniei. Foto: AFP / Getty Images

Iată și cea mai mare meduză din lume din punct de vedere al masei. Tentaculele acestei meduze arată ca niște spaghete.

Aceste meduze uriașe își încep viața ca polipi de mărimea unui ac și ajung la greutatea de 200 de kilograme în mai puțin de un an. Exemplarele adulte au diametrul de 1.80 metri.

3

Stygiomedusa Gigantea

Aceste meduze arată de parcă ar purta o rochie peste tentacule. Aceste formațiuni sub formă de clopot pot atinge lățimea de peste 90 de centimetri.

Cele patru tentacule ciudate ale animalului mai adaugă încă 1.80 metri la lungimea sa. Dar asta nu ar trebui să ne îngrijoreze, fiindcă această meduză uriașă nu înțeapă.

Cea mai mare meduză din lume are diametrul de 1.80 metri.

În plus, aceste animale trăiesc la o adâncime atât de mare în ocean, încât au fost văzute foarte rar și de către un număr mic de oameni.

4

Tiburonia Granrojo (Gigantul roșu)

Exemplarele pot atinge diametrul de 1 metru. Foto: Wikimedia/NOAA/Monterey Bay Aquarium Research Institute

În loc de tentacule, Gigantul roșu are între patru și șapte tentacule cu care înhață prada. Deși are un clopot lat de 90-100 de centimetri și pare greu de trecut cu vederea, au fost observate puține exemplare din această specie, fiindcă meduza trăiește la adâncimi cuprinse între 600 și 1.450 de metri.

5

Meduza-butoiaș

O meduză-butoiaș în apele portului Piran, Slovenia. Foto: Wikimedia

Această creatură este denumită corespunzător, fiindcă clopotul său are mărimea unui butoi și cântărește aproximativ 35 de kilograme. Aceste meduze sunt destul de răspândite în apropierea insulelor britanice și se pare că sunt gustarea preferată a țestoasei de mare.


Iar acum, după ce ai descoperit care este cea mai are meduză din lume, descoperă 7 dintre cei mai periculoși pești din lume, apoi citește despre peștele care se îmbată pentru a trece peste lunile grele de iarnă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu