Cea mai mare meduză din lume și alte patru „jeleuri vii” gigantice

Ai auzit vreodată de meduza Nomura, care cântărește 200 de kilograme? Este cea mai mare meduză din lume.

Dacă te temi de prezența meduzelor în apă când te duci să înoți, această listă n-o să te încurajeze deloc. De la monștri gigantici cu mii de tentacule, la meduze uriașe care au în loc de tentacule brațe prin care se hrănesc, aceste creaturi domină apele în care plutesc.

Așadar, iată cinci dintre cele mai mari meduze care cutreieră mările lumii.

1

„Coama leului”

O meduză „Coama leului”. Foto: Dan Hershman / Wikimedia

Aceste creaturi terifiante și totuși frumoase pot atinge lungimea uimitoare de 36 de metri, dacă includem și tentaculele. Adică, mai mult decât o balenă albastră.

Însă nu sunt mai lungi decât viermele-șiret, care poate atinge lungimea de 54 de metri. Dar acum vorbim despre meduza „Coama leului” și despre cele 1.200 de tentacule ale sale.

Un singur exemplar de 20 kilograme a înțepat 50 de oameni pe o plajă din Noua Anglie. Îngrozitor și impresionant, în același timp.

2

Cea mai mare meduză: Nomura

Cea mai mare meduză din lume
Un scafandru alături de o meduză Nomura, în Marea Japoniei. Foto: AFP / Getty Images

Iată și cea mai mare meduză din lume din punct de vedere al masei sale. Tentaculele acestei meduze arată ca niște spaghete. Aceste meduze uriașe își încep viața ca polipi de mărimea unui ac.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pentru a ajunge la greutatea maximă de 200 de kilograme în mai puțin de un an, pot să crească și cu câte 10% în fiecare zi. Când ajung la maturitate, meduzele Nomura au un diametru de 1.80 metri și sunt numai bune să ne viziteze în coșmaruri.

3

Stygiomedusa Gigantea

Aceste meduze arată de parcă ar purta rochii pe brațele lor lungi, însă nu ar trebui să fii prea amuzat: clopotele lor pot atinge lățimea de peste 90 de centimetri.

Cele patru brațe ciudate ale animalului mai adaugă încă 1.80 metri la lungimea sa. Dar asta nu ar trebui să ne îngrijoreze, fiindcă brațele acestei meduze uriașe nu înțeapă.

Cea mai mare meduză din lume are diametrul de 1.80 metri.

În plus, aceste animale trăiesc la o adâncime atât de mare în ocean, încât au fost văzute foarte rar și de către un număr mic de oameni. Însă, oricum, au un aer sinistru.

4

Tiburonia Granrojo (Gigantul roșu)

Exemplarele pot atinge diametrul de 1 metru. Foto: Wikimedia/NOAA/Monterey Bay Aquarium Research Institute

În loc de tentacule, Gigantul roșu are între patru și șapte brațe cu care înhață prada. Deși are un clopot lat de 90-100 de centimetri și pare greu de trecut cu vederea, au fost observate puține exemplare, fiindcă meduza trăiește la adâncimi cuprinse între 600 și 1.450 de metri.

Inițial, numele său ar fi trebuit să fie „Gigantul urât” în loc de „Gigantul roșu”.

5

Meduza-butoiaș

O meduză-butoiaș în apele portului Piran, Slovenia. Foto: Wikimedia

Această creatură este denumită corespunzător, fiindcă clopotul său are mărimea unui butoi și cântărește aproximativ 35 de kilograme. Aceste meduze sunt destul de răspândite în apropierea insulelor britanice și se pare că sunt gustarea preferată a țestoasei de mare.


Iar acum, după ce ai descoperit care este cea mai are meduză din lume, descoperă 7 dintre cei mai periculoși pești din lume, apoi citește despre peștele care se îmbată pentru a trece peste lunile grele de iarnă.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu