Imaginile panoramice de înaltă rezoluție îți permit să dai zoom in în toate părțile și să studiezi toate detaliile, iar această fotografie a firmei chineze BigPixel nu face excepție. Înfățișând orașul Shanghai și captată de pe vârful Oriental Pearl Tower, înalt de 230 de metri, cea mai mare fotografie recentă are rezoluția uimitoare de 195 de gigapixeli.
Prin comparație, multe dintre cele mai bune telefoane de azi fac fotografii la rezoluția de aproximativ 12 megapixeli. Această imagine are 195.000 de megapixeli.
Enorma panoramă a fost alcătuită alăturând mii de imagini distincte, captate cu aparate de filmat profesionale și lentile de înaltă calitate. A durat două luni până să fie terminată.
Găzduită pe site-ul BigPixel, impresionanta imagine (pe care o poți vedea aici) include un meniu de navigație care te lasă să explorezi în detaliu acest oraș imens, cu o populație de 24 de milioane de oameni.
Cea mai mare fotografie recentă a necesitat două luni de muncă
Chiar atunci când nu crezi că vei putea să dai zoom și mai departe, vei vedea că imaginea de pe ecranul tău se mărește și dezvăluie noi detalii, focalizând pe vreo zonă mică, aflată la depărtare de Oriental Pearl Tower. Iar calitatea imaginii este incredibilă.
Pe site, BigPixel nu specifică ce aparate de fotografiat s-au folosit pentru a capta imaginile. În ciuda mărimii sale, panorama celor de la BigPixel nu este cea mai mare fotografie din lume, în termeni de gigapixeli.
Potrivit Cărții Recordurilor Guinness, cea mai mare fotografie este compusă din 846 de gigapixeli. A fost creată de o echipă universitară malaeziană în 2015 și înfățișează orașul Kuala Lumpur din Malaezia. Imaginea finală, care încă poate fi văzută online, combină aproximativ 31.000 de fotografii diferite.
Dacă preferi imaginile cu natura în locul celor urbane, poți vedea o panoramă de 365 de gigapixeli care înfățișează Mont Blanc, din Franța. Pentru a capta imaginea, o echipă de cinci oameni a folosit un Canon 70D DSLR, lentile Canon EF 400 mm f/2.8 IS II și un Canon Extender 2X III pe un suport robotic.
Imaginile au fost realizate de-a lungul unei perioade de 35 de ore, timp de 15 zile, și au ocupat 46 de Terabytes de spațiu pe mai multe HDD-uri (1 Tb = 1024 Gb). Postproducția, care a constat în mare parte în procesarea imaginilor și legarea lor pentru a crea panorama uriașă, a durat două luni în total.
Provocările au inclus manevrarea echipamentului la temperaturi scăzute, care au ajuns până la -10 grade Celsius, dar cu siguranță vei fi de acord că rezultatul final a meritat întregul efort!