Cea mai mare carte din lume lucrată manual are 1.4 tone și e legată în pielea a 13 vaci

Szinpetri, un cătun de mai puțin de 300 de locuitori aflat în nordul Ungariei, aproape de granița cu Slovacia, este cunoscut pentru faptul acolo se află cea mai mare carte din lume lucrată manual, un volum cu greutatea de 1.4 tone, legat în pielea a 13 vaci argentiniene.

Cea mai mare carte din lume lucrată manual a fost terminată în 2010 de Varga Bela și Gabor, tată și fiu, doi artiști specializați în arta tradițională a fabricării hârtiei.

cea mai mare carte din lume
Foto: 24.hu / Neményi Márton

Cartea a fost creată cu tehnici tradiționale de legare, aplicate la o scară mult mai mare decât în mod obișnuit. În momentul de față, este expusă la moara de hârtie din Szinpetri, unde Bela și Gabor le arată vizitatorilor îndemânarea lor în arta fabricării hârtiei.

Cartea are 4.18 metri lungime și 3.77 metri lățime, cântărește 1.4 tone și conține 346 de pagini imprimate cu informații despre flora și fauna din zonă.

Cea mai mare carte din lume realizată manual cântărește 1.4 tone

„A fost imposibil să o facem mai mare. De aceea dimensiunile cărții sunt de 4.18 x 3.77 metri. Mai bine îmi tăiam un deget decât să o fi făcut mai mică!”, a declarat pentru Euronews Bela Varga, în vârstă de 71 de ani.

Cartea este unică nu numai datorită mărimii, ci și prin prisma tehnicilor folosite: a fost alcătuită precum codicele vechi, cu tăblițe de lemn fabricate în Suedia și cu pielea a 13 vaci din Argentina.

Crearea cărții a fost o întreprindere colosală. Cele cinci balamale au fost tăiate cu laserul, hârtia a fost importată de la o moară de hârtie austriacă, iar tipărirea a fost realizată cu o imprimantă industrială mare, folosită la fabricarea afișelor.

Cartea a fost coborâtă în moara de hârtie cu o macara industrială. A fost nevoie de șase oameni pentru întoarcerea paginilor gigantice astfel încât să nu se rupă.

Intitulată „Moștenirea noastră naturală fragilă”, cartea lui Bela Varga a deținut titlul de cea mai mare carte din lume timp de doi ani, până când o companie din Abu Dhabi a fabricat o carte cu lungimea de cinci metri.

Însă cartea din Szinpetri rămâne cea mai mare din lume realizată manual, folosind tehnici tradiționale.

Abonează-te la canalul Incredibilia:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu