Cea mai lentă stea neutronică i-a uimit pe astronomi

Cercetătorii au descoperit o stea neutronică unică, care se rotește într-un ritm neobișnuit de lent, deosebindu-se de majoritatea stelelor care se rotesc rapid.

Această stea neutronică nou descoperită i-a surprins pe oamenii de știință prin faptul că emite semnale radio la fiecare 54 de minute, fenomen care nu a mai fost întâlnit la cele peste 3.000 de stele neutronice cu emisie radio studiate până în prezent.

O echipă de astronomi condusă de Dr. Manisha Caleb de la Universitatea din Sydney și Dr. Emil Lenc de la agenția științifică australiană CSIRO a făcut această descoperire, punând la îndoială teoriile existente despre comportamentul stelelor neutronice.

Semnalul radio neașteptat al stelei a călătorit o distanță impresionantă de 16.000 de ani-lumină pentru a ajunge pe Pământ. Deși există analize în curs de desfășurare pentru a determina natura exactă a stelei, emisia radio observată și perioada de rotație lentă sugerează că este probabil o stea neutronică.

Lipsa altor pitice albe similare în apropiere sprijină această teorie, deși posibilitatea ca aceasta să fie o pitică albă izolată cu un câmp magnetic puternic nu a fost complet exclusă.

Un aspect intrigant al acestei descoperiri este observarea a trei stări de emisie distincte de la steaua neutronică, fiecare cu proprietăți unice care sfidează modelele actuale de pulsar.

Aceste stări de emisie neobișnuite indică un mediu dinamic și puternic magnetizat în jurul stelei, punând la îndoială teoriile existente privind emisia pulsarilor.

Dr. Caleb a evidențiat necesitatea unor configurații mai complexe ale câmpului magnetic și instabilităților pentru a explica aceste constatări, semnalând o schimbare semnificativă în înțelegerea noastră a fizicii stelelor neutronice.

Steaua neutronică cu rotație lentă nu numai că pune sub semnul întrebării teoriile consacrate ale evoluției stelare, dar promite, de asemenea, să ne îmbunătățească înțelegerea acestor entități cosmice enigmatice.

Această cercetare revoluționară a fost prezentată în detaliu în revista Nature Astronomy, determinând comunitatea științifică să își regândească înțelegerea stelelor neutronice.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu