Ce știi despre albine? 10 întrebări de cultură generală

Albinele sunt insectele polenizatoare prin excelență. Până în prezent au fost documentate peste 16.000 de specii, deși se estimează că ar putea exista multe altele.

La fel ca furnicile, albinele se găsesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii și, tot precum furnicile, tind să formeze societăți complexe. Deși albinele sunt cruciale pentru polenizarea plantelor de cultură și a celor sălbatice, comportamentul și organizarea lor socială conțin încă multe mistere.

Verifică-ți cunoștințele despre aceste creaturi fascinante parcurgând următorul test de cultură generală cu 10 întrebări. Succes!

1. Toate albinele produc miere?

Corect! Greșit!

2. Mierea servește drept hrană pentru albine. Dar pentru ce este ceara?

Corect! Greșit!

3. La ce servește lăptișorul de matcă?

Corect! Greșit!

4. Toate albinele formează colonii

Corect! Greșit!

Anunț

5. Unde se împerechează albinele melifere?

Corect! Greșit!

Spre deosebire de alte himenoptere, împerecherea acestor albine are loc în zbor. La fel ca la furnici, acest act se numește „zbor nupțial”.

6. Toată agitația trebuie să fie asurzitoare. Albinele emit sunete?

Corect! Greșit!

Albinele comunică în mod normal prin dans (mișcări sincronizate) sau prin feromoni. Dar sunt, de asemenea, capabile să emită o serie de sunete care sunt folosite la comunicare.

7. Care este culoarea pe care nu o pot percepe albinele?

Corect! Greșit!

La albine, spectrul culorilor este deplasat spre ultraviolet în detrimentul roșului, culoare pe care nu o pot vedea. Acest lucru le aduce un beneficiu: își ghidează zborul în funcție de poziția Soarelui sau în funcție de polarizarea luminii naturale. Plantele cu flori profită de acest fapt: depun pigmenți care reflectă lumina ultravioletă, invizibilă pentru ochiul uman, dar detectabilă de aceste insecte.

8. Dar odihna? Albinele dorm vreodată?

Corect! Greșit!

Albinele dorm, la fel ca noi. Cu toate acestea, dacă te vei apropia de un stup, vei auzi că în interior se desfășoară munca grea, chiar și noaptea. Stupul nu se odihnește niciodată, dar albinele, repartizând totul în mai multe etape, alternează activitatea intensă cu perioade mai lungi de odihnă.

Anunț

9. Cu o astfel de coordonare, albinele ar trebui să trăiască în perfectă armonie. Fac mereu parte din același roi?

Corect! Greșit!

10. De câte ori poate înțepa o albină pe parcursul vieții sale?

Corect! Greșit!

Albinele pot înțepa de mai multe ori de-a lungul vieții, atâta timp cât adversarul este o insectă. Dacă atacă un om sau un mamifer cu pielea mai groasă, acul ei se blochează și albina moare atunci când încearcă să îl retragă.

Ce știi despre albine
Măcar ai învățat cea...
Nu ai furnizat multe răspunsuri corecte, dar să vedem jumătatea plină a paharului: parcurgând acest test, ai descoperit informații noi. Dă încă o dată testul și, cu siguranță, vei obține un scor mai bun.
Bine!
Știi multe despre albine, dar încă îți scapă unele detalii. La urma urmei, cine poate spune că le știe pe toate? Dă încă o dată testul și, cu siguranță, vei obține un scor mai bun.
Excelent!
Ai obținut un scor care ne face să credem că lucrezi în apicultură și că nu-ți scapă niciun documentar despre albine. Felicitări! Sperăm că ți-a plăcut testul.

Distribuie rezultatul tău:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte teste interesante

Lasă un comentariu