Cercetătorii de la Mayo Clinic au realizat o descoperire remarcabilă asupra modului în care celulele senescente, cunoscute ca „celule zombi”, care încetează să se mai dividă, cresc în număr în piele odată cu înaintarea în vârstă și pot influența procesul de îmbătrânire în întreg corpul.
Studiul recent condus la această prestigioasă clinică a demonstrat că, atunci când celulele senescente din piele sunt transplantate într-un model preclinic, ele nu doar că determină propagarea acestei senescențe în alte țesuturi, dar și accelerează declinul fizic, afectând funcționarea mușchilor și sănătatea cerebrală.
Această revelație pune în lumină posibilitatea ca celulele senescente ale pielei să fie centralizate în procese de îmbătrânire generalizată, sistemică. Implicațiile acestei cercetări ajută la elucidarea corelației dintre problemele pielii și declinul cognitiv.
João Passos, Ph.D., cercetător la Mayo Clinic și unul dintre autorii principali, explică semnificația descoperirii subliniind că pielea, un organ adesea neglijat în discuțiile despre îmbătrânire, ar putea deține un rol crucial în procesele de îmbătrânire sistemică dincolo de simplele riduri.
Această conexiune sugerează noi abordări în prevenirea deteriorării fizice și mentale pe măsură ce îmbătrânim. Studiul oferă, de asemenea, un suport puternic pentru strategiile anti-îmbătrânire care vizează menținerea sănătății corpului și a minții pe termen îndelungat.
Ana Catarina Franco, prima autoare a studiului și studentă la Mayo Clinic, subliniază cât este de important să se evite factorii nocivi precum expunerea excesivă la soare, fumatul, consumul de alcool și o alimentație necorespunzătoare care pot accelera îmbătrânirea pielii.
Cercetătorii doresc să exploreze dacă medicamentele senolitice, dezvoltate la Mayo Clinic și recunoscute pentru abilitatea lor de a elimina celulele senescente la persoanele cu o densitate crescută a acestora, pot îmbunătăți sănătatea generală atunci când sunt administrate local pielii.
Ei intenționează, de asemenea, să aprofundeze mecanismele prin care celulele senescente pot migra de la piele către alte organe. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Aging Cell.