Ghena din spațiu – Ce gunoi au lăsat oamenii în urma lor pe Lună

Oriunde ar merge, oamenii produc și lasă în urmă gunoi. Iar Luna nu face excepție de la această regulă, din păcate. În decursul misiunilor de explorare, astronauții au lăsat pe satelitul Pământului, voit sau forțați de circumstanțe, o mare cantitate de deșeuri.

Oamenii de știință estimează că omenirea a lăsat în urma ei pe Lună peste 1,87 de tone de „resturi”. Totuși, se pare că nu toate aceste materiale sunt gunoi.

O parte din obiectele lăsate de oameni pe Lună sunt și echipamente care încă funcționează, preum și lucruri cu valoare sentimentală. Dar ce, mai exact, am lăsat în urma noastră pe Lună?

60 de vehicule spațiale fără echipaj uman

Sonda Luna
O replică a sondei Luna

Înainte ca Neil Armstrong să facă acel pas gigantic pentru omenire, organizațiile spațiale americane și sovietice trimiteau sonde pe Lună.

Prima sondă care a aterizat pe Lună a fost Luna 2 (Luna 1 a ratat aterizarea, însă a fost prima navă spațială care a ieșit de pe orbita Pământului).

Aceste sonde au fost extrem de utile: au captat imagini și s-au întors pe Pământ cu mostre de sol lunar. Cu ajutorul lor au fost prelevate 380 de kilograme de rocă de pe suprafața Lunii.

16 secțiuni de urcare/coborâre

Sectiune de coborare
Secțiunea de coborâre folosită de misiunea Apollo 16

Până acum, doar 12 oameni au pășit pe suprafața Lunii. Pe Lună se află 10 secțiuni de coborâre și șase secțiuni de urcare folosite de modulele lunare.

Secțiunile de coborâre sunt acele părți din modulele lunare care au ajutat la aselenizarea cosmonauților și a sondelor de excavare.

Secțiunile de urcare au fost folosite de astronauți pentru a se întoarce pe nava spațială de comandă, aflată pe orbită. Secțiunile de urcare au fost apoi prăbușite intenționat pe Lună.

Trei vehicule și două mingi de golf

Vehicul lunar
Vehiculul folosit de misiunea Apollo 15

Cele trei vehicule folosite de misiunile Apollo 15, 16 și 17 se află, de asemenea, pe suprafața Lunii. După ce plănuiseră să trimită pe Lună un laborator lunar mobil de 4,500 tone, cei de la NASA au recurs până la urmă la un vehiculul de 210 kilograme (34 de kilograme pe Lună).

În timpul misiunii Apollo 14, Alan Shepard a luat o pauză de la activitatea de excavare și a devenit primul om care a jucat golf pe Lună.

Folosind o crosă modulară pe care o strecurase în buzunarul pentru obiecte personale, Shepard ar fi lovit două mingi de golf de pe suprafața Lunii.

Memorialul astronauților căzuți la datorie

Memorialul astronautilor
Așa arată memorialul astronauților căzuți la datorie

Astronautul David Scott a strecurat la bord această sculptură de aluminiu. Ea a fost lăsată pe Lună în memoria astronauților căzuți la datorie.

În jurul sculpturii au existat controverse. Aceasta deoarece artistul, Paul van Hoeydonck, susține că statuia trebuia să reprezinte întreaga omenire și că trebuia să stea în poziție verticală, și nu orizontală.

Familia de pe Lună

Charles Duke familie
Așa arăta fotografia lăsată în urmă de Duke. Specialiștii spun că acum ea e probabil serios deteriorată de condițiile din spațiu

Charles Duke, membru al misiunii Apollo 16, a lăsat pe Lună o fotografie cu el, soția lui și cei doi copii, în 1972. Fotografia se află pe Lună și în ziua de azi.

Unii spun că imaginea s-a înnegrit până acum, din cauza expunerii la condițiile extreme din spațiu.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Ghena din spațiu – Ce gunoi au lăsat oamenii în urma lor pe Lună”

Lasă un comentariu