De-a lungul istoriei, călătorii care au navigat pe lângă Insulele Kurile, situate în vestul Oceanului Pacific, au fost martorii unui fenomen fascinant. În timp ce noaptea se așterne peste mare, un spectacol de lumină incredibil își face apariția la orizont.
Pe cer răsare brusc un oval luminos, care își mărește volumul într-un ritm impresionant, atingând uneori lungimi de până la jumătate de kilometru.
Din acest oval izvorăște o coloană de lumină, ce se întinde spre cer, oferindu-le celor de pe puntea corăbiilor impresia că Soarele începe să răsară prematur, diferitele obiecte devenind vizibile pe punte. Această manifestare a fost denumită „lumina de basm”, datorită efectelor sale uluitoare.
Busolele se comportă ciudat, cu acele descriind dansuri bizare. Părul martorilor devine electric, emitând trosnete discrete, iar din țesături de mătase sar scântei ca niște fulgere miniaturale. Unele obiecte se luminează straniu, conferindu-le celor prezenți un spectacol aproape ireal.
Cunoscut de peste un secol și jumătate locuitorilor Japoniei și Orientului Îndepărtat, acest fenomen a fost numit în diferite moduri: „cercul de foc”, „norul strălucitor” sau „lumina publică”. Acest tip de manifestare luminoasă nu este singular.
Fenomene similare au loc atunci când structuri metalice, precum avioanele, traversează nori aparent inofensivi, încărcându-se electric la niveluri de milioane de volți.
Situații inedite se petrec și în uzine, unde deșeurile sub formă de praf devin luminescente, sau la mori, unde, din mormanele de făină, se declanșează fulgere neașteptate.
Responsabil pentru aceste momente spectaculoase este electricitatea statică, mai precis efectul electrizării datorat particulelor din atmosferă.
Acestea se ciocnesc și se separă, producând astfel câmpuri electrice ce depind nu doar de proprietățile lor materiale, ci și de diferențele de dimensiune dintre particule.
Astfel, simplitatea fenomenului se explică prin electricizarea avionului, al cărui corp este de mai mari dimensiuni față de picăturile de apă care îl înconjoară. Fulgerele și luminile ce apar în nori de praf urmează același principiu.
Câmpul electric dintre particule și umiditate generează ceea ce fizicienii numesc „descărcări corona”, o luminiscență ce amintește de poveștile de basm. Misterul „luminii kurilice” este pus pe seama vulcanilor activi de pe insule, care eliberează cenusă în atmosferă.
Aceasta interacționează cu umezeala aerului, formând nori luminoși ce sunt purtați de vânt deasupra mării. Chiar dacă știința a făcut pași mari în înțelegerea acestui fenomen, electricitatea rămâne un domeniu plin de enigme care așteaptă să fie descifrate.