Povestea pisicii „CC”, primul animal de companie clonat vreodată

În 2001, oamenii de știință au reușit să creeze prima clonă genetică a unei pisici. Animalul, botezat CC, a fost viguros la naștere și a dus o viață normală.

Această pisică, adusă pe lume prin cezariană pe 22 decembrie 2001, este primul animal de companie clonat vreodată. În mod surprinzător și contrar tuturor așteptărilor, CC nu arăta la fel ca pisica a cărei clonă era.

O procedură numită „transfer nuclear”

cc_01
CC, alături de mama surogat (2001). Foto: Cattitude Daily

Astfel, Felis domesticus se alătură celorlalte specii (oi, șoareci, vaci, capre, porci și multe altele) care au fost clonate prin tehnica denumită „transfer nuclear”.

Tehnică implică transferarea de ADN de la o celulă donatoare la un ovul al cărui nucleu a fost îndepărtat. Mark Westhusin și echipa sa de cercetători de la Universitatea din Texas au realizat 188 de astfel de proceduri de transfer de ADN, folosind segmente de ADN din celulele epiteliale ale unui mascul adult.

cc_03
CC, la maturitate. Foto: Pinterest

Au rezultat 82 de embrioni clonați, care au fost transferați la șapte femele-gazdă. Una dintre femele a rămas însărcinată, însă fetusul nu s-a dezvoltat complet.

Succesul a venit după ce cercetătorii și-au modificat strategia, folosind un tip diferit de celulă, provenit de la o femelă adultă, care avea pe blană un model în trei culori.

CC, singura supraviețuitoare

Din cei 87 de embrioni clonați implantați, CC a fost singurul supraviețuitor. Rata de succes este comparabilă cu cea obținută în urma studiilor precedente referitoare la clonare.

cc_02
CC este identică din punct de vedere genetic cu pisica de la care a fost prelevat materialul genetic. Ca aspect, însă, cele două diferă în mod vizibil. Foto: Sematic Scholar

Desigur, oricine s-ar aștepta ca o ființă clonată să arate la fel ca donatorul materialului genetic. Ei bine, CC a demonstrat că acest lucru nu este obligatoriu.

Blana pisicii nu era la fel cu cea a mamei-donator. Aceasta, deoarece, în timpul dezvoltării fetusului, atât factorii genetici, cât și cei non-genetici influențează pigmentul și modelul blănii animalelor.

Pentru a confirma faptul că CC era, într-adevăr, o clonă genetică, cercetătorii au fost nevoiți să facă teste ADN. Rezultatul a fost pozitiv.

O viață normală

cc_05
Cei trei pui ai lui CC. Foto: Pinterest

Pisica s-a dezvoltat normal și a avut o viață sănătoasă. Mai mult, în septembrie 2006, CC a născut patru pui. Unul a murit la naștere, însă restul, o femelă și doi masculi, au fost perfect sănătoși.

Aceasta a fost prima oară când un animal clonat s-a reprodus pe cale naturală. CC nu a suferit de niciuna dintre problemele care au apărut la alte animale clonate.

„CC a fost mereu perfect normală, la fel și puii ei. I-am monitorizat constant și totul este în regulă”, declara, în 2006, Duane Kraemer, profesor de medicină veterinară, cel care a adoptat-o pe CC.

Ca să știi mai mult, citește „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare”

Emily, felina care a supraviețuit unei călătorii pe Atlantic, din America în Franța, închisă într-un container de marfă. Scarlett, mama curajoasă care a intrat de cinci ori într-o clădire în flăcări pentru a-și salva pisoii. Oscar, care prezice când urmează să moară un om, aducându-i consolare în ultimele ore.

Fie că testează limitele celor nouă vieți sau că demonstrează talente neobișnuite, pisicile sunt întotdeauna pline de surprize. În „Super pisici”, pregătește-te să faci cunoștință cu cele mai surprinzătoare mâțe observate vreodată.

Pe lângă cazurile reale pe care le are la bază, cartea include și alte informații și curiozități captivante și frapante despre viața acestor animale aparte, precum: al șaselea simț al pisicii și forța de prezicere a viitorului, mitul pisicilor negre, instinctele materne, mieunatul pisicii, aterizarea in picioare, vindecarea prin terapie cu pisici, inteligența felină vs. inteligența canină, moduri eficiente de a-ți stăpâni pisica și alte subiecte interesante.

„Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu