Procesul Greenbrier: Singurul caz din istorie când mărturia unei fantome a fost folosită la condamnarea unui criminal

În luna februarie a anului 1897, în regiunea Greenbrier din Virginia de Vest, SUA, Mary Jane Heaster începuse să afirme că fantoma fiicei sale decedate o vizitează noaptea.

Alva Heaster Shue, căreia i se spunea și Zona, murise subit în urmă cu o lună. Trupul său fusese găsit de un vecin pe 23 ianuarie.

În raportul autopsiei făcute în grabă fusese consemnat că fata a murit „pentru că nu s-a mai trezit din leșin”.

fantoma-greenbrier-featured
Alva „Zona” Heaster Shue  (stânga) și mama sa, Mary Jane Heaster. Foto: Wikimedia

Mary Jane a fost devastată de moartea fiicei sale. Cu toate acestea, viziunile sale ciudate i-au adus ceva mai mult decât alinarea.

În timpul vizitelor nocturne, fantoma Zonei i-a comunicat lui Mary Jane că moartea sa nu a fost nici naturală, nici accidentală: fusese omorâtă de soțul său, Erasmus „Edward” Stribbling Trout Shue.

Moartea Zonei a părut suspectă încă de la început, dar nimic nu dovedea pe deplin vinovăția lui Edward.

În timpul în care vecinul a anunțat poliția și a chemat doctorul, Edward i-a spălat și i-a aranjat trupul soției sale decedate.

Era un gest ciudat, având în vedere că de obicei mamelor sau altor femei din familiile decedaților le revenea sarcina să se îngrijească de trupurile morților.

Moartă, proptită cu perne și cearșafuri

Casa
Casa lui Mary Jane Heaster. Foto: West Virginia Explorer

Dar s-a întâmplat ceva și mai ciudat: Shue nu i-a permis doctorului să termine autopsia. Cât timp medicul a lucrat, bărbatul a vegheat la căpătâiul soției sale, proptind-o cu perne și cearșafuri și ținându-i gâtul învelit într-o eșarfă.

Susținea că astfel Zona se va odihni mai ușor pe lumea cealaltă. Femeia a fost înmormântată pe 24 ianuarie 1897.

La înmormântare, mama decedatei a scos cearșafurile din sicriu și, împotriva voinței lui Edward, le-a dus acasă, cu gândul să le spele.

Imediat după ce le-a pus la spălat, apa s-a înroșit. A fost un indiciu evident că moartea fiicei sale nu fusese un accident.

Cu toate acestea, Mary-Jane încă ezita să își acuze ginerele. Asta, până când fantoma fiicei sale i-a apărut în dormitor, potrivit mărturiei care avea să fie consemnată la proces.

Pe parcursul a patru nopți, spiritul Zonei a tot apărut în camera mamei, căreia i-a descris detaliile macabre ale morții în mâinile soțului.

Fantoma i-a dezvăluit lui Mary Jane că Shue i-a rupt gâtul. Mary Jane a relatat detaliile poliției, iar mărturia sa a fost de ajuns pentru exhumarea și investigarea cadavrului.

placa-memoriala
O placă memorială descrie pe scurt acest caz bizar: „În cimitirul din apropiere este îngropată Zona Heaster Shue. Moartea sa din 1897 a fost considerată naturală până când spiritul ei i-a apărut mamei și i-a descris cum a fost omorâtă de soțul său, Edward. Autopsia făcută pe trupul deshumat a confirmat relatările apariției. Edward, găsit vinovat de crimă, a fost condamnat la închisoare. Este singurul caz cunoscut din istorie când mărturia unei fantome a ajutat la condamnarea unui criminal.” Foto: Wikimedia

Pe 22 februarie 1897, mai mulți medici au investigat din nou trupul Zonei, de această dată pe îndelete și fără întreruperile soțului.

Au descoperit că traheea Zonei fusese zdrobită, ligamentele sucite și că pe piele avea mai multe vânătăi. Era clar că gâtul îi fusese rupt intenționat

Curând după aceea, Edward a fost arestat și acuzat de uciderea soției. În timpul procesului, avocatul lui Edward a făcut greșeala să creadă că Mary-Jane se va face de râs cu mărturia sa paranormală.

Cu toate acestea, povestea ei se susținea și a rezistat la verificări, iar judecătorul nu a putut convinge jurații să nu ia în seamă relatările pline de emoție despre vizite din lumea de dincolo.

Pe 11 iulie 1897, Edward a fost găsit vinovat de uciderea soției sale și a fost condamnat la închisoare pe viață.

A murit în pușcărie trei ani mai târziu, din cauza unei boli necunoscute. A fost înmormântat într-un mormânt nemarcat.


În continuare descoperă un alt fenomen paranormal celebru: Misterul neelucidat al fețelor din Belmez.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Procesul Greenbrier: Singurul caz din istorie când mărturia unei fantome a fost folosită la condamnarea unui criminal”

  1. Erau mai lucizi oamenii inainte vreme. Intr-adevar daca cineva moare in anumite conditii, de exemplu morti violente, atunci ramane in urma o energie reziduala si manifesta sub forma de fenomene poltergeist. Erau mai lucizi oamenii pe atunci…. nici nu lovise gunoiul einsteinian si quantic

    Răspunde

Lasă un comentariu