Cazul fără precedent al copilului născut la 4 ani după moartea părinților săi

Tiantian s-a născut la sfârșitul anului 2017, în China, la patru ani după ce părinții săi au murit într-un tragic accident de mașină. Este un caz unic în lume.

Bunicii copilului au dus o luptă lungă și complicată prin tribunale pentru a avea șansa de a-și aduce nepotul pe lume. Înainte de a muri, părinții lui Tiantian erau căsătoriți de doi ani și încă nu reușiseră să conceapă un copil. Pentru că-și doreau foarte mult să aibă un urmaș, cei doi s-au hotărât să apeleze la fertilizarea in vitro.

Au devenit părinți după ce au murit

Tiantian s-a născut la patru ani după moartea părinților săi naturali. Foto: scmp.com

În 2013, cu cinci zile înainte de ziua în care erau programați pentru transplantarea unui ovul fertilizat în corpul lui Liu, aceasta și soțul ei au murit într-un tragic accident de mașină.

Părinții celor doi (bunicii lui Tiantian) știau cât de mult își doriseră cei doi să aibă un copil. Prin urmare, s-au decis să le transforme visul în realitate.

În următorii trei ani, au dus o luptă legală pentru drepturile asupra a patru embrioni înghețați, lăsați în urmă de copiii lor. Cazul a fost unul deosebit de dificil și de controversat.

Aceasta, deoarece nu exista vreun precedent legal care să arate dacă cei patru bunici puteau moșteni embrionii înghețați ai copiilor lor. După ani de lupte prin tribunale, embrionii le-au fost, totuși, încredințați.

Însă au apărut noi probleme. De exemplu, nu puteau lua embrionii de la spitalul Nanjing înainte de a face dovada că un alt spital era de acord să-i depoziteze.

Cei patru bunici s-au luptat în tribunale

Bunicilor le-a fost extrem de greu să găsească instituții medicale care să fie dispuse să se implice în cazul lor. Acest lucru era cauzat de ambiguitățile legale privind embrionii netransplantați.

De asemenea, nașterile prin mamă surogat sunt ilegale în China. Așa că bunicii au fost nevoiți să caute peste granițe o femeie care dorea să ducă la capăt sarcina.

Un tată își plimbă copilul pe bicicletă, prin fața unui zid pe care sunt reclame la produse pentru copii. Foto: ROPI/ZUMA PRESS

În cele din urmă, s-au concentrat pe Laos, unde nașterile surogat comerciale sunt legale. Însă trebuiau să găsească o cale de a duce embrionii acolo, fiindcă nicio companie aeriană nu a fost de acord să transporte o sticlă de mărimea unui termos, plină cu nitrogen lichid.

În cele din urmă, au transportat embrionii cu mașina. În 2017, unul dintre embrioni a fost implantat în pântecele unei mame surogat. Apoi, bunicii au fost nevoiți să rezolve și problema cetățeniei și a custodiei copilului.

O mamă surogat adusă în China

Mai întâi, ei au adus mama surogat în China cu o simplă viză de turist, pentru ca aceasta să nască copilul pe teritoriul chinez. De vreme ce părinții copilului nu puteau cere custodia, a trebuit ca bunicii să facă teste ADN pentru a-și dovedi legătura de sânge cu Tiantian.

Aducerea copilului pe lume și câștigarea custodiei a fost o bătălie lungă și aprigă pentru cei patru bunici. În luna martie 2018, au sărbătorit împlinirea a 100 de zile ale lui Tiantian.

Tiantian
Foto: wonderfulengineering.com

Bunicii au de gând să-i povestească procesul neobișnuit care a dus la nașterea sa, însă numai atunci când va fi destul de mare ca să înțeleagă.

„Acest băiat a fost destinat să fie trist încă de la venirea lui pe lume. Alți copii au tată și mamă, însă el nu are. Bineînțeles că o să-i spunem, în viitor. Cum am putea să nu-i spunem?”, a declarat Shen Xinan, bunicul patern al lui Tiantian, pentru Beijing News.

Deocamdată, însă, planul celor patru bunici este să-i spună lui Tiantian că părinții săi lucrează în străinătate…


Tiantian este doar unul dintre copiii cu povești interesante. De exemplu, o femeie din Kazahstan, cu uter dublu, a născut gemeni la 11 săptămâni distanță.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Cazul fără precedent al copilului născut la 4 ani după moartea părinților săi”

Lasă un comentariu