Câteva lucruri mai puțin știute despre 3 minuni ale lumii ridicate de mâna omului

Orice om curios este familiarizat întrucâtva cu cele mai multe minuni ale lumii. Potrivit unui sondaj făcut pe 100 de milioane de oameni, există șapte minuni ale lumii.

Lista este compusă din Marele Zid Chinezesc (China), Cristos Mântuitorul (Brazilia), Machu Picchu (Peru), Chichen Itza (Mexic), Taj Mahal (India), Petra (Iordania) și Colosseum (Roma).

Foto: Pinterest

Pe lângă cele câștigătoare, mai există 14 minuni care au ajuns în finală. Toate cele 21 de monumente care au ajuns în etapa finală a competiției sunt fascinante.

De la clădiri construite acum 2.000 de ani cu mijloace inginerești complexe, până la clădirile cu o arhitectură superbă din Evul Mediu, aceste minuni sunt unele dintre cele mai frumoase realizări ale omului.

Însă, chiar dacă sunt notorii motivele pentru care aceste realizări inginerești sunt considerate minuni, există și unele detalii mai puțin cunoscute. Iată câteva exemple.

1. Turnul Înclinat din Pisa a rezistat la cel puțin patru cutremure puternice

Unele dintre primele întrebări care sunt puse atunci când oamenii văd această minune sunt „De ce se înclină?” și „O să cadă?”. Însă vei fi uimit să afli că acest turn a trecut prin cel puțin patru cutremure puternice.

A fost proiectat pentru a fi perfect vertical, însă a început să se încline chiar din timpul construirii. Motivul: solul moale și fundația instabilă.

Turnul din Pisa 04
Foto: Getty Images

De când au început lucrările, în 1173, cel puțin patru cutremure puternice au lovit regiunea. În mod surprinzător, Turnul din Pisa le-a supraviețuit.

Secretul puterii turnului este interacțiunea dinamică dintre sol și structură. Solul moale de sub turn nu permite turnului să absoarbă vibrațiile produse de cutremur. În mod miraculos, tocmai solul moale – care a înclinat turnul – îl protejează de cutremure.

2. Aproape o treime din Marele Zid Chinezesc a dispărut

Marele Zid Chinezesc este făcut din cărămizi și este o structură care se întinde pe mii kilometri. De-a lungul anilor, cam 30% din zid a dispărut din cauza condițiilor meteo, a pagubelor cauzate de activitățile turistice și din cauza faptului că localnicii au furat cărămizi ca să-și construiască locuințe.

Din zidul de circa 6.300 de kilometri construit în timpul Dinastiei Ming, numai 4.338 de kilometri mai sunt intacți în ziua de azi. În plus, un studiu al Societății Marelui Zid a relatat că plantele care cresc în zid îi provoacă pagube.

Marele Zid Chinezesc, undeva lângă Beijing. Foto: Getty Images

Unii experți susțin că expunerea continuă la vânt și ploaie slăbește zidul. Unele turnuri au devenit atât de nesigure, încât s-ar putea prăbuși la prima furtună.

Se prezice că peste 60 de kilometri de zid vor dispărea în următorii 20 de ani din cauza furtunilor de nisip. Din păcate, toți acești factori provoacă pagube celei mai lungi construcții ridicate vreodată de om.

3. Colosseum-ul din Roma a fost folosit cândva drept cimitir și castel

Cel mai mare amfiteatru din lume este situat în centrul Romei. Avea o capacitate de 50.000-80.000 de spectatori, clădirea fiind folosită pentru distracție.

Aici se organizau lupte cu gladiatori, vânători de animale, replici ale unor bătălii navale, reconstituiri ale unor bătălii celebre și piese de teatru mitologice clasice.

Colloseum. Foto: Fotolia

Azi, monumentul este în mare parte ruinat. La sfârșitul secolului VI, amfiteatrul a fost transformat în cimitir, iar spațiile arcuite au fost transformate în magazine.

În 1200, familia Frangipani a preluat controlul asupra Colosseum-ului și l-a folosit drept castel. Amfiteatrul a avut diferite întrebuințări de-a lungul secolelor.

Astăzi, mai stă în picioare doar o treime din el. Este o atracție turistică majoră și este folosit și în cadrul unor ceremonii ale Bisericii Catolice.


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>