„Catedrala de gunoi”: Labirintul din deșeuri construit de un singur om

De peste 30 de ani, un bărbat din Austin, Texas, colectează gunoiul și materialele de construcție aruncate de alte persoane, creând o „sculptură” gigantică în curtea casei sale.

Cunoscută drept „Catedrala de gunoi”, structura construită de bărbat este atât de populară în zonă, încât oamenii au organizat aici botezuri sau chiar căsătorii.

Catedrala de gunoi 01
„Catedrala de gunoi”. Foto: Matt Lancashire via Flickr

Vince Hannemann a început să construiască structura din gunoi în 1989, pe când avea 20 de ani. Astăzi, „Catedrala de gunoi” conține aproximativ 60 de tone de deșeuri, inclusiv biciclete și CD-uri.

Cadrul structurii este format dintr-o varietate de obiecte, de la sticle și ustensile de bucătărie până la piese de mașină și electrocasnice vechi. Multe dintre elementele instalației sunt greu de identificat, iar structura a fost descrisă ca o „dezordine organizată”.

Sculptura are mai multe niveluri, tavane arcuite, precum și balcoane și o „cameră a tronului”. „Catedrala” are numeroase încăperi, iar cei care vor să o exploreze pot folosi mai multe scări.

Unele secțiuni au o tematică anume, în timp ce alte secțiuni sunt pur și simplu o adunătură haotică de vase de toaletă, metal și alte deșeuri.

Multe încăperi și scări

Catedrala de gunoi 02
Instalația lui Hannemann arată ca un labirint. Foto: Atlas Obscura

„Catedrala” este într-o continuă transformare, astfel că, dacă vizitezi astăzi și apoi peste un an, vei observa numeroase schimbări.

Hannemann adaugă și elimină elemente din sculptură, care se află într-o schimbare perpetuă. În timp ce vecinii știu de existența ei, instalația creată de american nu se vede prea bine din stradă.

„În primul rând, este mai mare decât pare, are numeroase etaje și încăperi. Este una dintre atracțiile bizare ale orașului Austin”, a declarat un vizitator.

Cu 20 de ani în urmă, Hannemann a început să demonteze instalația deoarece construcția ei începuse să-i domine viața. A eliminat un turn cu trei etaje, dar a sfârșit folosind materialele pentru a construi alte structuri.

Vince Hannemann
Vince Hannemann. Foto: thedailytexan.com

Și-a dat seama repede că pur și simplu nu putea să se oprească. Astăzi, structura este vizitată de o mulțime de curioși.

În fiecare an, aproximativ 14.000 de vizitatori plătesc o taxă modică pentru a explora construcția lui Hanneman. Vizitatorii trebuie să sune înainte și să facă rezervare, iar bărbatul nu permite prezența a mai mult de 200-300 de persoane pe zi.

Constructorul excentric și-a atras și dușmani

Hanneman spune că nu a avut nicio așteptare atunci când a început să construiască structura. Pur și simplu i-a plăcut să folosească deșeurile și, dacă va veni vreodată ziua în care nu va mai fi pasionat de asta, se va opri.

„Oamenii mă întreabă mereu ce m-a determinat să fac asta, de parcă ar trebui să aibă neapărat o semnificație. Am făcut-o doar pentru că mi-a plăcut. Când nu-mi va mai plăcea, o voi demonta”, a spus Hanneman despre creația sa.

Catedrala de gunoi 03
Foto: Wall Street Journal

Eforturile bărbatului au ajuns cunoscute de întregul oraș, astfel că nu mai este nevoit să adune el însuși deșeurile, pentru că oamenii i le aduc singuri la poartă.

Totuși, Hanneman are o idee foarte clară despre felul de deșeuri de care are nevoie, iar unele obiecte pur și simplu nu își găsesc locul în instalația sa.

Însă nu toată lumea admiră construcția din curtea lui Hanneman, inclusiv câțiva dintre vecini. Aceștia au depus o plângere la primărie, care și-a trimis inspectorii să verifice structura.

După inspecție, autoritățile au hotărât că instalația nu încalcă nicio prevedere legală. Într-adevăr, ea are un aspect bizar, dar este solidă și nu există risc de prăbușire.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și povestea uimitoare a gunoierului care a construit o bibliotecă publică uriașă din cărțile găsite în tomberoane. Apoi, află mai multe despre Castelul de coral: Realizarea uriașă și inexplicabilă a unui singur om.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu