Povestea tristă a cățelei Laika, maidanezul trimis să moară în spațiu

Când a fost găsită pe străzile din Moscova, nu avea nume, dar a fost botezată Laika, adică „Lătrătoarea”, în limba rusă.

Pe 3 noiembrie 1957, această cățea blândă a intrat în cărțile de istorie și în inimile a milioane de oameni, după ce a fost lansată în spațiu într-o rachetă sovietică și a orbitat Pământul – prima ființă care a reușit această performanță.

Laika 01
Pentru misiunea spațială, sovieticii au ales câini fără stăpân, deoarece aceștia sunt mai rezistenți la condițiile de mediu dure. Foto: The Joplin Globe

La acea vreme, programul spațial sovietic era în atenția întregii lumi. Cu doar o lună înainte de acest moment, sovieticii lansaseră Sputnik, primul satelit artificial, iar americanii erau ușor descurajați de faptul că rivalii lor le-o luaseră înainte în cursa spațială.

Când sovieticii au anunțat lansarea Sputnik II, cei de la NASA au fost prinși din nou pe picior greșit, mai ales că, de data aceasta, nava spațială urma să aibă și un pasager.

Antrenamente chinuitoare

Laika 02
Foto: Space Answers

Pentru zborul Sputnik II au fost pregătiți trei câini: Albina, Mușka și Laika, toți ridicați de pe străzile Moscovei. Pentru a-i obișnui pe câini la condițiile din capsula spațială, oamenii de știință Vladimir Iazdovski și Oleg Gazenko i-au introdus progresiv în cuști tot mai mici, pentru perioade de câte 20 de zile.

De asemenea, câinii au fost plasați în centrifuge care simulau accelerația din timpul lansării unei rachete și în mașinării care simulau zgomotele făcute de nava spațială.

Toate aceste antrenamente au avut efecte negative asupra sănătății animalelor, precum mărirea tensiunii arteriale și accelerarea pulsului, constipația și anxietatea.

În ceea ce privește hrana din timpul misiunii, patrupedele au fost învățate să mănânce un gel nutritiv. Într-un final, dintre cei trei candidați, Laika a fost aleasă să zboare în spațiu.

Laika 03
Sovieticii au preferat femelele, și nu masculii, deoarece aceștia din urmă își fac necesitățile ridicând piciorul și, astfel, au nevoie de mai mult spațiu. Foto: The Independent

Serghei Korokov, proiectantul-șef al programului spațial sovietic, concepuse o capsulă spațială pentru un câine, dotată inclusiv cu aer condiționat. Capsula avea și un aparat de distribuire a hranei, precum și un sistem cu vacuum pentru îndepărtarea excrementelor.

Călătoria și ultimele clipe ale cățelei Laika

Aceasta avea să fie capsula și, în același timp, sicriul cățelei Laika. Inginerii din cadrul programului știau cum să o lanseze, însă nu și cum să o aducă înapoi pe Terra.

Așadar, călătoria era doar dus și toată lumea știa asta, în afară de Laika. Ora exactă a lansării este necunoscută, dar se vehiculează fie 05:30, fie 07:22, ora Moscovei.

Laika 04
Potrivit relatărilor celor care s-au ocupat de ea, Laika era foarte blândă și prietenoasă. Foto: RT

Înregistrările făcute de aparatele de monitorizare a semnelor vitale au arătat că Laika a fost speriată în timpul lansării, dar s-a calmat după ce a ajuns în starea de imponderabilitate.

Plutind în capsulă, cățeaua a mâncat ceva și a orbitat Pământul de patru ori. Apoi, temperatura din cabină a urcat la 40 de grade Celsius din cauza unei defecțiuni la sistemul de răcire.

După aproximativ 5-7 ore de zbor, inginerii de la sol nu au mai primit niciun semn de viață de pe nava spațială. Laika murise.

De ce a murit Laika?

Olg Gazenko
Oleg Gazenko în laboratorul său. Foto: Russia IC

Vreme de mai mulți ani, sovieticii au făcut declarații contradictorii privind ultimele clipe ale câinelui. Potrivit unei versiuni, Laika a murit de asfixie, după ce rezerva de oxigen s-a terminat. O altă versiune spune că sovieticii au eutanasiat-o cu mâncare otrăvită.

În 2002, Dimitri Malașenkov, unul dintre oamenii de știință care au lucrat în cadrul misiunii Sputnik II, a dezvăluit că Laika a murit din cauza supraîncălzirii capsulei.

Cu patru ani înainte, în 1998, Oleg Gazenko, unul dintre cei doi oameni de știință care au pregătit-o pe Laika pentru zbor, declara că regretă modul în care a murit animalul.

„Cu cât trece mai mult timp, cu atât îmi pare mai rău. Nu trebuia să o facem. Nu am aflat suficient de multe de pe urma misiunii ca să justificăm moartea câinelui”, a spus acesta.

Timbru cu Laika
Foto: 123RF

Deși nu s-a mai întors pe Terra, Laika a devenit o celebritate mondială și a fost omagiată în special în țările din sfera de influență sovietică. În România, spre exemplu, au fost lansate mai multe timbre poștale în memoria cățelei Laika.

Pe 11 aprilie 2008, oficialii ruși au inaugurat un monument dedicat câinelui, amplasat în apropierea stației de cercetare din Moscova unde animalul a fost pregătit pentru zbor. De asemenea, câinele apare pe Monumentul dedicat cuceritorilor spațiului, ridicat în Moscova.

Alți câini în spațiu

Belka si Strelka
Belka și Strelka. Foto: Pinterest

Laika nu a fost primul câine care a ajuns în spațiu. Sovieticii au avut un program complex dedicat câinilor-cosmonaut, începând cu Dezik și Lisa în 1951.

De asemenea, câinele Bobik trebuia să participe la un zbor suborbital în același an, dar a fugit cu câteva zile înainte de lansare. A fost înlocuit cu un câine pe nume Zib.

În 1960, Belka și Strelka au fost primii câini care au ajuns pe orbita Pământului și au supraviețuit. Patrupedele au devenit celebre și au fost tratate ca niște eroi, imaginea lor apărând în cărți pentru copii, pe tabachere, ceasuri, farfurii și diverse accesorii.

După ce s-a întors din spațiu, Strelka a făcut pui, iar Nikita Hrușciov i-a dăruit unul lui John F. Kennedy.

Ultimii câini care au ajuns în spațiu au fost Veterok („Briză”) și Ugoliok („Cărbune”), în 1966. Cei doi au orbitat Pământul timp de 22 de zile.


În continuare, te invităm să citești Circ pe orbită: Istoria puțin știută a animalelor trimise de om în cosmos.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Povestea tristă a cățelei Laika, maidanezul trimis să moară în spațiu”

Lasă un comentariu