Câte bacterii există pe Pământ?

În ecosistemul Pământului, inclusiv în ființele vii, există un număr de bacterii care cu greu poate fi conceput: 5 x 10 la puterea 30. Cu toate acestea, mai puțin de 1% din toate bacteriile care există sunt considerate periculoase pentru alte ființe vii.

Dacă am stivui toate bacteriile una peste alta, acestea ar crea o linie care s-ar întinde pe o distanță de un trilion de ani-lumină față de Pământ. Când vine vorba de numere, bacteriile sunt cea mai mare populație de organisme care există pe Pământ.

Bacterii, peste tot numai bacterii… Foto: Pexels

Bacteriile pot fi găsite aproape oriunde pe planetă, în adâncul pământului, sub cele mai adânci puncte din oceane și chiar la 60 de kilometri înălțime, în straturile superioare ale atmosferei. Numărul estimat de bacterii care există în sistemul Pământului s-ar putea să te șocheze.

De asemenea, ar trebui să iei o bucată de hârtie mai mare dacă vrei să notezi acest lucru.

Cinci și câte zerouri?

În primul rând, să descriem numărul despre care vorbim. Estimarea totală a numărului de bacterii care trăiesc în jurul nostru este de cinci milioane de trilioane de trilioane. Sună ca o grămadă de trilioane, dar numărul ar arăta astfel: 5.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.

Un mod mai simplu de a formula acest număr ar fi „cinci cu 30 de zerouri după el” sau, dacă ești un matematician strict: 5 x 10 la puterea 30. Cineva a calculat, ținând cont de dimensiunea medie a bacteriilor, cât spațiu ar ocupa toate bacteriile stivuite una peste alta.

Se pare că acel lanț lung de bacterii s-ar întinde pe o distanță de un trilion de ani-lumină. Acest lucru sună aproape înfricoșător, mai ales din cauza faptului că vorbim despre organisme de dimensiuni microscopice. Ceva ce nu putem vedea nici măcar cu ochiul liber este absolut peste tot și în absolut toată lumea.

În zilele noastre, când aproape toată lumea încă vorbește de pandemia de coronavirus, am văzut cum perspectivele asupra igienei și sănătății publice s-au schimbat masiv. S-ar putea crede că bacteriile, mai ales când te gândești la acel număr, „5 cu 30 de zerouri după el”, sunt rele pentru alte ființe vii.

Da, bacteriile pot provoca diverse boli și infecții, dar din toate bacteriile care există în jurul nostru, mai puțin de un procent sunt considerate periculoase.

Există o mulțime de alte roluri de care este responsabilă lumea bacteriilor, iar cele mai multe dintre ele sunt, de fapt, benefice pentru această planetă, sau pentru sistemul nostru intestinal, la o adică.

Bacteriile sunt capabile să gestioneze nivelul de azot din sol și participă la diverse procese de descompunere de care planeta noastră depinde.

Bacterii pentru protejarea sistemului nostru imunitar

Fără îndoială, stabilitatea sistemului Pământului depinde în mare măsură de lumea bacteriilor. Dacă vei face vreodată o intoxicație alimentară, nu îți face griji – există bacterii în intestin care te-ar ajuta să lupți împotriva acestei afecțiuni.

Suntem norocoși că avem o mulțime de bacterii bune în interiorul corpului nostru, care ne ajută adesea să luptăm cu intrușii ostili (alte bacterii și virusuri) care încearcă să ne compromită sistemul imunitar în orice mod.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu