Pe măsură ce s-a transformat într-o metropolă europeană, Parisul a început să se confrunte cu o problemă presantă: încă din secolul XVII, cimitirele orașului erau arhipline, împânzite cu morminte, iar uneori, în urma ploilor abundente, cadavrele ajungeau chiar să iasă la suprafață. Soluția a fost mutarea lor în catacombele din Paris.
Tunelurile, care existau sub străzile pariziene încă din secolul XIII, au fost formate în urma carierelor de calcar săpate pentru a construi orașul.

După ce resursele de calcar au fost epuizate, catacombele au rămas nefolosite, până când autoritățile au început să mute morții din cimitire în subteran.
La finalul epocii acestei mutări, oasele a 6 milioane de oameni și-au găsit locul de odihnă în catacombele din Paris.
Cadavre revărsate din cimitire
În secolul al XVIII-lea, locuitorii cartierului Les Halles, situat în apropierea cimitirului Les Innocents, cel mai mare și cel mai vechi loc de îngropăciune al orașului, au fost primii care s-au plâns de mirosurile de putrefacție emanate de trupurile îngropate. Până și proprietarii de magazine din zonă s-au plâns că nu puteau face afaceri din cauza groaznicului miros.
În 1763, Ludovic al XV-lea a emis un edict care interzicea înmormântările în interiorul capitalei. Însă Biserica a ripostat, nedorind ca cimitirele să fie deranjate sau mutate, astfel că nu a fost luată nicio măsură concretă.

Ludovic al XVI-lea, succesorul lui Ludovic al XV-lea, a continuat lupta cu Biserica, hotărând că toate cimitirele trebuiau mutate în afara capitalei franceze.
Cu toate acestea, până în 1780 nu s-a făcut nimic. În acel an, după o perioadă extrem de ploioasă, un zid al cimitirului Les Innocents s-a surpat, iar cadavrele în putrefacție s-au revărsat în zonă. Totul era clar: orașul avea nevoie de un loc pentru a-și îngropa morții.
Soluția: Mutarea în tuneluri
Operațiunea de golire a cimitirelor a început în 1786, cu cei îngropați în Les Innocents, și a durat mai bine de 12 ani. În total, în catacombe au fost mutate între 6 și 7 milioane de cadavre, cele mai vechi datând chiar din epoca merovingiană, adică de acum 1.200 de ani.
Începând cu Revoluția Franceză, morții au fost îngropați direct în osuarele din catacombe. Aproape 100 de ani mai târziu, în 1860, orașul a încetat să mai depoziteze oase în catacombe.
Catacombele din Paris au devenit muzeu
Deși rețeaua de catacombe din Paris are aproximativ 300 de kilometri, doar aproximativ 2 kilometri sunt deschiși pentru vizitare. La intrarea în osuar, vizitatorii sunt întâmpinați de o inscripție sinistră:
„Arrête, c’est ici l’empire de la mort!” („Oprește-te! Aici este imperiul morții!”).
În osuar, oasele sunt grupate în funcție de cimitirele de unde provin. Unele sunt stivuite cu grijă de-a lungul coridoarelor, iar altele sunt aranjate în modele, precum crucea sau altele.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invităm să descoperi 7 locuri abandonate în care ți-ar fi frică să intri pe cont propriu.