Catacombele din Paris – Camera morții de sub Orașul Luminilor

catacombele din paris

Pe măsură ce s-a transformat într-o metropolă europeană, Parisul a început să se confrunte cu o problemă presantă: încă din secolul XVII, cimitirele orașului erau arhipline, împânzite cu morminte, iar uneori, în urma ploilor abundente, cadavrele ajungeau chiar să iasă la suprafață. Soluția a fost mutarea lor în catacombele din Paris.

Tunelurile, care existau sub străzile pariziene încă din secolul XIII, au fost formate în urma carierelor de calcar săpate pentru a  construi orașul.

catacombele din paris
Aceste grote subterane au fost folosite pentru a depozita rămășițele unor generații întregi de parizieni, în încercarea de a face față „aglomerației” din cimitirele din oraș, în secolul XVIII. Acum, toate acestea sunt o adevărată atracție turistică

După ce resursele de calcar au fost epuizate, catacombele au rămas nefolosite, până când autoritățile au început să mute morții din cimitire în subteran.

La finalul epocii acestei mutări, oasele a 6 milioane de oameni și-au găsit locul de odihnă în catacombele din Paris.

Cadavre revărsate din cimitire

În secolul al XVIII-lea, locuitorii cartierului Les Halles, situat în apropierea cimitirului Les Innocents, cel mai mare și cel mai vechi loc de îngropăciune al orașului, au fost primii care s-au plâns de mirosurile de putrefacție emanate de trupurile îngropate. Până și proprietarii de magazine din zonă s-au plâns că nu puteau face afaceri din cauza groaznicului miros.

În 1763, Ludovic al XV-lea a emis un edict care interzicea înmormântările în interiorul capitalei. Însă Biserica a ripostat, nedorind ca cimitirele să fie deranjate sau mutate, astfel că nu a fost luată nicio măsură concretă.

catacombele din paris - detaliu pereti 2
Catacombele din paris au devenit ultim loc de odihnă pentru sute de mii de oameni

Ludovic al XVI-lea, succesorul lui Ludovic al XV-lea, a continuat lupta cu Biserica, hotărând că toate cimitirele trebuiau mutate în afara capitalei franceze.

Cu toate acestea, până în 1780 nu s-a făcut nimic. În acel an, după o perioadă extrem de ploioasă, un zid al cimitirului Les Innocents s-a surpat, iar cadavrele în putrefacție s-au revărsat în zonă. Totul era clar: orașul avea nevoie de un loc pentru a-și îngropa morții.

Soluția: Mutarea în tuneluri

Operațiunea de golire a cimitirelor a început în 1786, cu cei îngropați în Les Innocents, și a durat mai bine de 12 ani. În total, în catacombe au fost mutate între 6 și 7 milioane de cadavre, cele mai vechi datând  chiar din epoca merovingiană, adică de acum 1.200 de ani.

Începând cu Revoluția Franceză, morții au fost îngropați direct în osuarele din catacombe. Aproape 100 de ani mai târziu, în 1860, orașul a încetat să mai depoziteze oase în catacombe.

Catacombele din Paris au devenit muzeu

Deși rețeaua de catacombe din Paris are aproximativ 300 de kilometri, doar aproximativ 2 kilometri  sunt deschiși pentru vizitare. La intrarea în osuar, vizitatorii sunt întâmpinați de o inscripție sinistră:

„Arrête, c’est ici l’empire de la mort!” („Oprește-te! Aici este imperiul morții!”).

În osuar, oasele sunt grupate în funcție de cimitirele de unde provin. Unele sunt stivuite cu grijă de-a lungul coridoarelor, iar altele sunt aranjate în modele, precum crucea sau altele.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invităm să descoperi 7 locuri abandonate în care ți-ar fi frică să intri pe cont propriu.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii”

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase – atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

„Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu