Castelul Predjama, impresionanta forăreață construită într-o gură de peșteră

Castelul Predjama este unul dintre cele mai renumite din Slovenia, atrăgând în fiecare an mii de turiști. Situată la marginea satului Predjama, această cetate – construită la intrarea într-o peșteră – nu este deloc o fortificație obișnuită.

Acest castel arhaic nu are turnuri crenelate, decorațiuni interioare somptuoase sau detalii rafinate, dar este un loc special din mai multe puncte de vedere.

Castelul Predjama
Foto: Flickr

Deloc întâmplător, castelul Predjama este unul dintre cele mai vizitate locuri din Slovenia, potrivit Slovenia House. Primul lucru care atrage atenția este amplasamentul construcției.

Privind-o din față, vizitatorul ar putea crede că această clădire se contopește cu muntele la baza căruia se află, iar contrastul dintre stâncile înnegrite și pereții albi ai castelului sporește senzația că spațiul este ireal.

Documentele atestă că Predjamski Grad, care înseamnă în slovenă „castelul din fața peșterii”, a fost construit în jurul secolului XII. La acea vreme, arhitectura era puternic influențată de stilul gotic.

Castelul Predjama
Foto: Flickr

De-a lungul veacurilor care au urmat, castelul s-a aflat în proprietatea mai multor familii de nobili. De departe cel mai faimos dintre toți rămâne Erazem Lueger, baronul-tâlhar care a deținut castelul în a doua jumătate a secolului XV, conform Unusual Places.

Potrivit legendei, cavalerul rebel Erazem (sau Erasmus), fiul unui guvernator imperial din Trieste, nu a avut nimic mai bun de făcut decât să se lupte cu împăratul Frederik al III-lea.

Pe scurt, Erazem l-a ucis pe comandantul armatei imperiale pentru a răzbuna moartea celui mai bun prieten al său, astfel că regele a poruncit ca ucigașul să fie întemnițat.

După ce a aflat despre planurile regelui, Erazem s-a ascuns între zidurile vechiului castel Predjama. Curând după aceea, a făcut echipă cu regele maghiar Matei Corvin în încercarea de a jefui domeniile deținute de familia Habsburg.

Gestul l-a înfuriat pe rege, care a trimis o armată la Predjama, pentru a-l prinde pe Erazem, mort sau viu. Însă, timp de un an, trupele lui Frederik nu au reușit să ducă la bun sfârșit misiunea.

Erazem s-a bucurat de libertate folosind un tunel secret prin care putea ieși din castel ori de câte ori dorea. Când se afla în castel, lui Erazem îi plăcea să-și bată joc de soldații de la baza zidurilor aruncând cu fructe după ei.

Totul s-a schimbat când unul dintre slujitorii lui Erazem a fost mituit ca să-și trădeze stăpânul.

Castelul Predjama
Foto: Flickr

Înțelegerea era ca servitorul să-i anunțe pe soldați când Erazem se afla la toaletă (unul dintre cele mai vulnerabile locuri din castelele medievale), situată la primul etaj al imensei cetăți, astfel încât să poată trage cu o ghiulea asupra lui.

Zis și făcut. Servitorul a făcut semnul, fluturând un steag, iar ghiuleaua a pornit din tun și a lovit ținta. Aceasta este povestea tristă a morții curajosului cavaler Erazem.

Castelul Predjama este o clădire cu cinci etaje și 15 camere. A fost reconstruit de două ori, după ce a suferit pagube însemnate din cauza războiului dintre Erazem și împăratul Frederik al III-lea și după ce a fost afectat de un cutremur.

Foto: Flickr

Castelul pe care îl putem vedea astăzi la intrarea în peșteră a fost construit în 1570 în stil renascentist și este considerat o adevărată capodoperă.

Până acum, la castel au fost realizate mai multe documentare și filme de lung metraj. În urmă cu câțiva ani, castelul a fost vizitat de echipa Discovery Channel, care căuta „fenomene inexplicabile”, reușind să capteze sunete cu origine neclară.

În 1986, la Castelul Predjama s-a turnat filmul „Armura lui Dumnezeu”, cu Jackie Chan în rolul principal. În prezent, aici sunt organizate diverse evenimente culturale, cum ar fi turnirul în stil medieval numit după Erazem, desfășurat în luna iulie.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu