„Castele” suspendate: Cuiburile gigantice ale păsării-țesător

În deșertul Kalahari, în sudul Africii, trăiește unul dintre cei mai talentați constructori din lumea animalelor. Philetairus socius sau, mai simplu, pasărea-țesător construiește cuiburi masive care, văzute de la distanță, arată ca niște căpițe de fân.

Zburătoarea își construiește cuibul în copaci sau pe stâlpii de electricitate. Cadrul acestor structuri impresionante este format din crengi, peste care pasărea construiește pereți din ierburi uscate pentru a forma încăperi separate.

Pasarea tesator
Foto: Twisted Sifter

Apoi, fiecare încăpere este căptușită cu ierburi și fibre mai moi. Vârfurile ascuțite ale paielor folosite la construirea cuibului protejează tunelurile de la intrare de prădători.

Acestea sunt cele mai mari cuiburi construite de păsări și sunt suficient de încăpătoare pentru a adăposti peste 100 de perechi de zburătoare.

Unele dintre aceste cuiburi sunt ocupate în permanență de peste 100 de ani.

Temperatură controlată

Pasarea tesator 03
Foto: Pinterest

Adăposturile sunt structurate de așa natură încât să asigure condiții optime în raport cu temperaturile de afară. Încăperile din centru păstrează căldura și sunt utilizate noaptea, când temperaturile scad.

Încăperile exterioare sunt utilizate pe timpul zilei, pentru răcorire. Aici, temperatura nu depășește niciodată 7-8 grade Celsius, în condițiile în care temperaturile exterioare pot varia între 16 și 33 de grade.

Păsările-țesător trăiesc în colonii mari și uneori își împart cuiburile cu alte specii, printre care bufnițele, vulturii și alte câteva păsări de mici dimensiuni care trăiesc în deșert.

Pasarea tesator 04
Foto: Dillon Marsh, Mach Principle

Conviețuirea cu alte zburătoare este avantajoasă pentru acești constructori pricepuți. Mai mulți locatari înseamnă o vigilență mai mare când vine vorba de prădători.

În plus, datorită prezenței acestor colocatari, păsările-țesător află unde pot găsi noi surse de hrană. Uneori, în timpul sezonului ploios, cuiburile construite pe stâlpi de electricitate cauzează scurtcircuite, iar vara unele dintre ele iau foc.


În continuare, descoperă 5 structuri impresionante construite de animale. Apoi, citește mai multe despre cel mai mare baraj construit de castori descoperit vreodată, la care animalele lucrează încă din anii ’70.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu