Soluția la criza locuințelor? Primul cartier de case realizate în 24 de ore cu o imprimantă 3D

Situate în Mexic, casele au fost realizate în întregime la o imprimantă 3D uriașă. Folosind această tehnologie, o casă este gata în 24 de ore. Rata lunară de doar 20 de dolari (timp de șapte ani) le permite familiilor sărace să facă trecerea de la colibe la locuințe moderne, cu două dormitoare, sufragerie, baie și bucătărie. Să fie aceasta soluția la criza globală a locuințelor?

Într-o zonă rurală, la periferia unui oraș din sudul Mexicului, o imprimantă 3D gigantică, lungă de zece metri, a construit recent mai multe case în primul cartier tipărit 3D din lume, preconizat a avea 50 de astfel de imobile.

Casele, cu suprafețe de aproximativ 150 de metri pătrați, au fost realizate de New Story, organizația non-profit din spatele proiectului. Reprezentanții ONG-ului cred că noul proces de construcție ar putea fi o parte din soluția pentru locuințe accesibile în unele dintre cele mai sărace comunități din lume, potrivit Business Insider.

Case realizate la imprimanta 3D. Foto: New Story

„Credem că am dovedit ce este posibil aducând această mașinărie într-o zonă rurală din Mexic, o zonă seismică, și tipărind cu succes primele case”, spune Brett Hagler, CEO și cofondator al New Story.

Organizația non-profit, fondată cu cinci ani în urmă cu scopul de a oferi case familiilor care trăiesc în sărăcie extremă, a construit deja peste 2.700 de case în Haiti, El Salvador, Bolivia și Mexic, folosind metode tradiționale de construcție.

În Haiti, unde grupurile de ajutor s-au chinuit să reconstruiască locuințe după cutremurul din 2010, New Story a dezvoltat un proces de construire mult mai rapidă a caselor. Însă cei de la fundație și-au dat seama că noile tehnologii i-ar putea ajuta să lucreze încă și mai rapid și cu costuri și mai mici.

Cu doi ani în urmă, au făcut un parteneriat cu Icon, o companie de tehnică pentru construcții, pentru a începe să dezvolte o imprimantă 3D suficient de rezistentă pentru a lucra în cele mai grele condiții.

Foto: New Story

Imprimanta celor de la Icon, numită Vulcan II, nu este prima imprimată proiectată pentru a construi o casă întreagă. Însă noul cartier mexican, alcătuit din 50 astfel de imobile, va fi prima comunitate care va folosi la scară mare această tehnologie.

S-au mai făcut și alte experimente cu case imprimate 3D, însă toate au fost făcute în condiții controlate sau în zone cu risc scăzut de dezastre naturale, iar imprimantele nu își testaseră capacitățile în lumea reală.

Nu este surprinzător că acest proiect de pionierat a întâmpinat dificultăți. Inițial, echipa plănuise să construiască în altă parte a Mexicului, însă, din cauza întârzierilor procesului prin care guvernul ceda terenul, organizația s-a decis să înceapă lucrările și mai la sud, în Tabasco, un stat aflat la granița cu Guatemala.

Noul loc este expus riscului de cutremur, așa că proiectul a trecut prin și mai multe teste de inginerie structurală.

Foto: New Story

Testul cel mai important – dacă imprimanta putea să tipărească locuințe la fața locului – a decurs bine. Imprimanta emite un amestec de ciment în straturi pentru a construi podele și pereți.

Software-ul monitorizează starea vremii, iar mașina poate ajusta amestecul în funcție de acești parametri.

„Dimineața ar putea fi mai uscată, iar după-amiaza mai umedă, așa că ajustezi amestecul în funcție de asta, ca să obții vâscozitatea de care ai nevoie pentru ca materialul să aibă aceeași calitate de-a lungul zilei”, spune cofondatorul New Story, Alexandria Lafci.

Ca să fie și mai eficient, procesul poate imprima simultan mai multe case. Primele două case au fost tipărite deodată, în 24 de ore în total, de-a lungul mai multor zile, fiindcă echipa voia să lucreze numai pe timp de zi. Echipa speră că, pe viitor, mașina va funcționa pentru perioade mai lungi de timp, iar procesul va fi și mai rapid.

Familiile sărace vor face trecerea de la colibe la case moderne. Foto: New Story

Casele terminate au două dormitoare, sufragerie, bucătărie și baie – o mare diferență față de colibele simple din zonă. Familiile care vor locui în case au un venit mediu de 76.5 dolari pe lună.

„Pentru majoritatea familiilor, este pentru prima dată când vor avea baie în casă și instalații de apă curentă”, spune Lafci.

Spre deosebire de colibe, casele sunt protejate de cutremure. Organizația a încheiat un parteneriat cu guvernul local – care oferă terenul și infrastructura, drumuri noi și electricitate – pentru a identifica 50 dintre cele mai nevoiașe familii din zonă.

Aceeași tehnologie ar putea transforma construirea de locuințe la prețuri accesibile. În 2019, Icon a imprimat în Austin, Texas, un întreg centru destinat oamenilor fără adăpost.

Foto: New Story

Compania va începe să tipărească locuințe de 120 de metri pătrați în această comunitate, locuințe care vor fi terminate la începutul lui 2020.

„Industria constructoare de case are nevoie de o schimbare de paradigmă. Nu ar trebui să fim nevoiți să alegem între fiabilitate și preț”, spune Alex Le Roux, cofondator al Icon.

Compania plănuiește să continue să imprime case și să dezvolte tehnologia. În America Latină, mai multe guverne au fost interesate de serviciile New Story.

Guvernele vor să doneze pământ pentru a construi cartiere similare celui din Mexic. Reprezentanți din mai multe state latino-americane au vizitat deja noul cartier din sudul Mexicului.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu