Cea mai mare cascadă din Ecuador a dispărut peste noapte

Înconjurată de vegetație luxuriantă, cascada San Rafael a fost unul dintre cele mai încântătoare locuri din Ecuador. Cu o cădere de apă de 150 de metri, cascada era situată pe râul Coca, ce traversează pădurea subtropicală de la intersecția Anzilor cu bazinul amazonian.

Fiind cea mai mare cascadă din țară, atrăgea anual zeci de mii de vizitatori. Recent, însă, cascada a dispărut.

Cascada San Rafael 02
Foto: Thousand Wonders

A încetat brusc să curgă, pe 2 februarie 2020, conform imaginilor captate de NASA. Potrivit primelor informații, cascada a dispărut din cauza apariției unei doline, care a deviat cursul râului și l-a împărțit în trei secțiuni separate, în curgeri mult mai puțin abrupte.

Dolinele sau crovurile sunt niște depresiuni în formă de pâlnie, mai mult sau mai puțin rotunde, care se formează prin dizolvarea rocilor mai puțin dure de la suprafața solului.

Ele pot avea diametrul între un metru și 600 de metri și se formează fie gradual, fie brusc, cum a fost cazul dolinei care a făcut cascada San Rafael să dispară.

Cauza dispariției cascadei, încă necunoscută

Ministerul Mediului din Ecuador a lansat o anchetă cu privire la cauza formării dolinei, iar unii experți au sugerat că ea ar putea avea legătură cu construcția celei mai mari hidrocentrale din țară.

Cascada San Rafael
Foto: Alfredo Carrasco

„O cascadă care există de mii de ani nu se prăbușește întâmplător la câțiva ani după deschiderea unei hidrocentrale. Aceste procese sunt documentate în lucrări științifice și există suficiente dovezi că un baraj poate genera efecte de acest tip pe un râu”, a declarat Emilio Cobo, de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Cu toate acestea, geologul Alfredo Carrasco spune că San Rafael era localizată într-o zonă cu activitate vulcanică, așa că este probabil ca dispariția ei să fi fost un fenomen natural, deși un astfel de eveniment nu s-a înregistrat niciodată în istoria Ecuadorului.

Potrivit geologului, cascada San Rafael nu ar fi dispărut, de fapt. Mai degrabă, spune el, râul și-a schimbat cursul, iar acum apa curge în amonte.

Ministerul Turismului din Ecuador a declarat că nu intenționează să reconstruiască albia râului sau să restaureze cascada. De asemenea, toate excursiile la cascada San Rafael au fost anulate. Cascada nu mai este menționată nici măcar pe site-ul de turism al Ecuadorului.

„Din păcate, Cascada San Rafael face parte din trecut și nu se va mai întoarce”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului.


Ți s-a părut interesant acest articol? Delectează-ți privirea cu alte splendori în cădere: 11 cele mai frumoase cascade din lume. Apoi, află mai multe despre cascadele pietrificate din Mexic, adevărate capodopere ale naturii. Iar dacă vrei să vezi un loc cu adevărat ieșit din comun, accesează sistemul de peșteri Er Wang Dong, atât de mare, încât are propria climă, inclusiv nori și ceață.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu