Cascada Niagara: 10 lucruri interesante despre „apa care tună”

Cascada Niagara 10 lucruri interesante despre „apa care tună” FEATURED_compressed

Dacă plănuiești să vizitezi vreodată cascada Niagara, s-ar putea să vrei să afli mai multe despre ea, înainte să te delectezi cu această cădere maiestuoasă de ape.

Și chiar dacă nu vei ajunge prea curând la cascadă, măcar vei putea să începi niște conversații foarte interesante cu străinii, pe baza cunoștințelor tale de cultură generală. Așadar, iată zece lucruri interesante despre cascada Niagara!

1

Cascada Niagara este formată din trei căderi de apă

cascada Niagara

Unii cred că Niagara este o singură cădere uriașă de apă, însă adevărul este că aici se află, de fapt, trei cascade. Acestea sunt Cascada Americană, Cascada Vălul Miresei și Cascada Canadiană („Potcoava”), luate de la stânga la dreapta.

Numele „cascada Niagara” este doar o denumire colectivă pentru toate cele trei căderi de apă luate împreună.

2

„Potcoava” este cea mai lungă

Lungimea cascadei Canadiene sau „Potcoava” este de 792 de metri! În comparație cu lungimea combinată a celorlalte două cascade, adică 323 de metri, este vorba despre o cădere de ape impresionantă.

Forma de potcoavă poate să dea impresia că este mai mică, însă adevărul se află tocmai la polul opus.

3

Potcoava este și cea mai înaltă

cascada Niagara
Potcoava, cea mai spectaculoasă cascadă. Foto: JustGiving

Cascada Americană și Vălul Miresei par a fi cele mai înalte. Într-adevăr, înălțimea lor, de 53 de metri, le-ar conferi acest titlu, în comparație cu cei 50 de metri ai Potcoavei.

Însă cascada Americană și cascada Vălul Miresei au un număr mare de stânci la bază, ceea ce înseamnă că, în sine, aceste cascade au doar 21 de metri.

4

Cascada Niagara are vârsta de aproximativ 10.000 de ani

Cu 15.000 de ani în urmă, sudul statului Ontario era acoperit în întregime din gheață. Pe măsură ce ultima epocă glaciară a început să se sfârșească, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, din ghețari s-au format peisaje și râuri noi.

Astfel a fost creat râul Niagara și, la scurt timp, s-a născut cascada cu același nume.

5

De unde provin numele cascadelor?

Fiecare cascadă a fost botezată în funcție de trăsăturile specifice. Cum era de așteptat, cascada Americană a fost denumită astfel deoarece se află cel mai aproape de granița cu SUA.

Potcoava poartă acest numea datorită formei sale asemănătoare cu o potcoavă. Este cunoscută și drept cascada Canadiană fiindcă se află, în cea mai mare parte, în provincia canadiană Ontario.

Cascada Vălul Miresei este numită așa deoarece se aseamănă cu un văl de mireasă.

6

Partea canadiană și partea americană

Cascada Niagara se află în statul New York, în SUA, și în provincia Ontario, din Canada, ceea ce înseamnă că poate fi vizitată din ambele țări.

În New York, turiștii pot admira priveliștea din Turnul de Observație al Parcului Prospect Point, iar în Ontario se află zone întinse care facilitează accesul turiștilor la cascadă.

7

Pe funie, deasupra cascadelor

Citește și Charles Blondin, acrobatul care a traversat Niagara pe sârmă cărând un om în spate

Mai mulți oameni au încercat să meargă pe funie deasupra cascadei Niagara. Prima tentativă încununată cu succes a avut loc în 1859. Cea mai recentă astfel de performanță a fost reușită în 2012, de cascadorul Nik Wallenda.

Pentru a-și duce cascadoria la bun sfârșit, Wallenda a fost nevoit să obțină permisiune din partea guvernelor american și canadian. De asemenea, a fost nevoit să prezinte pașaportul când a trecut granița, deși se afla pe funie.

8

O cădere plină de energie

Cascada Niagara era cea mai mare furnizoare de hidroenergie din Occident, atunci când a fost demarat primul proiect hidroelectric, în 1961. Acum, produce o cantitate uriașă de hidroenergie pentru statul New York – aproximativ de 2.4 gigawatts.

În prezent, există mai multe centrale hidroelectrice, în cascadă și pe lângă cascadă, și toate produc energie pentru SUA și Canada.

9

Cascada Niagara și Insula Caprelor

Insula Caprelor. Foto: Sba.gov

Cuibărită între cascada Potcoavă și cascada Vălul Miresei, se află Insula Caprelor, o altă destinație preferată de turiști. Vizitatorii care sosesc în fiecare an pe Insula Caprelor vizitează Peștera Vânturilor, Insula Celor Trei Surori, o statuie a lui Nikola Tesla și fac drumeții prin zonă.

10

Cascada Niagara atrage 30 de milioane de vizitatori pe an

Aproximativ 30 de milioane de oameni vizitează cascada Niagara în fiecare an, iar numărul este în creștere. Unii vin doar ca să facă fotografii, în timp ce alții se bucură de tot ceea ce are de oferit zona.

Una dintre cele mai populare atracții este croaziera „Fecioara Cețurilor”, care îi duce pe turiști chiar la cascadă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu