Cascada Niagara: 10 lucruri interesante despre „apa care tună”

Câte lucruri știi cu adevărat despre una dintre cele mai celebre destinații turistice din lume? Dacă plănuiești să vizitezi cascada Niagara, s-ar putea să vrei să afli mai multe despre ea, înainte să te delectezi cu această cădere maiestuoasă de ape.

Și chiar dacă nu vei ajunge prea curând la cascadă, măcar vei putea să începi niște conversații foarte interesante cu strănii, pe baza cunoștințelor tale de cultură generală. Așadar, iată zece lucruri interesante despre cascada Niagara!

1. Cascana Niagara este formată din trei căderi de apă

cascada Niagara

Unii cred că această cascadă este o singură cădere uriașă de ape, însă adevărul este că aici se află, de fapt, trei cascade. Acestea sunt Cascada Americană, Cascada Vălul Miresei și Cascada Canadiană („Potcoava”), luate de la stânga la dreapta.

Numele „cascada Niagara” este doar o denumire colectivă pentru toate cele trei cascade luate împreună.

2. „Potcoava” este cea mai lungă

Lungimea cascadei Canadiene sau „Potcoava” este de 792 de metri! În comparație cu lungimea combinată a celorlalte două cascade, adică 323 de metri, este vorba despre o cădere de ape impresionantă.

Forma de potcoavă poate să dea impresia că este mai mică, însă adevărul se află tocmai la polul opus.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

3. Potcoava este și cea mai înaltă

cascada Niagara
Potcoava, cea mai spectaculoasă cascadă

Mulți cred că cele două cascade – Americană și Vălul Miresei – sunt cele mai înalte, fiindcă par a fi astfel. Într-adevăr, înălțimea lor, de 53 de metri, le-ar conferi titlul de cele mai înalte, în comparație cu cei 50 de metri ai Potcoavei.

Însă cascada Americană și cascada Vălul Miresei au un număr mare de stânci la fund, ceea ce înseamnă că, în sine, aceste cascade au numai 21 de metri.

4. Cascada Niagara are vârsta de aproximativ 10.000 de ani

Cu 15.000 de ani în urmă, sudul statului Ontario era alcătuit în întregime din gheață. Pe măsură ce ultima epocă glaciară a început să se sfârșească, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, din ghețari s-au format peisaje și râuri noi.

Astfel a fost creat râul Niagara și, la scurt timp, s-a născut cascada Niagara.

5. De unde provin numele cascadelor?

Fiecare cascadă a fost botezată în funcție de trăsăturile specifice, cum ar fi faptul că cea Americană se află mai aproape de granița cu SUA.

„Potcoava” este numită așa datorită formei sale asemănătoare cu o potcoavă, fiind cunoscută și drept „cascada Canadiană”, fiindcă se află, în cea mai mare parte, în Ontario.  Iar cascada Vălul Miresei este numită așa deoarece se aseamănă cu un văl de mireasă.

6. Partea canadiană și partea americană

Cascada Niagara se află în statul New York, în SUA, și în statul Ontario, în Canada. Asta înseamnă că poate fi vizitată din ambele țări.

În New York, turiștii pot admira priveliștea din Turnul de Observație al Parcului Prospect Point, iar în Ontario se află zone întinse care facilitează accesul turiștilor la cascadă.

7. Pe funie, deasupra cascadelor

Citește și Charles Blondin, acrobatul care a traversat Niagara pe sârmă cărând un om în spate

Mai mulți oameni au încercat să meargă pe funie deasupra cascadei Niagara. Prima tentativă a avut loc în 1859. În 2012, Nik Wallenda a devenit ultimul cascador care a reușit.

A fost nevoie să obțină permisiunile guvernului american și a celui canadian. De asemenea, a fost nevoit să prezinte pașaportul când a trecut granița, deși se afla pe funie.

8. O cădere plină de energie

Cascada Niagara era cea mai mare furnizoare de hidroenergie din Occident, atunci când a fost demarat primul proiect hidroelectric, în 1961. Acum, produce o cantitate uriașă de hidroenergie pentru statul New York – aproximativ de 2.4 gigawatts.

În prezent, există mai multe centrale hidroelectrice, în cascadă și pe lângă cascadă, și toate produc energie pentru SUA și Canada.

9. Cascada Niagara și Insula Caprelor

Insula Caprelor

Cuibărită între cascada Potcoavă și cascada Vălul Miresei, se află Insula Caprelor, o altă destinație preferată de turiști. Turiștii care sosesc în fiecare an pe Insula Caprelor vizitează Peștera Vânturilor, Insula Celor Trei Surori, o statuie a lui Nikola Tesla și zeci de poteci.

10. Cascada Niagara atrage 30 de milioane de vizitatori pe an

Se estimează că în jur de 30 de milioane de oameni vizitează cascada Niagara în fiecare an, iar numărul este în creștere. Unii vin doar ca să facă fotografii, în timp ce alții se bucură de tot ceea ce are de oferit cascada Niagara.

Una dintre cele mai populare atracții este croaziera „Fecioara Cețurilor”, care îi duce pe turiști chiar la cascadă.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu