Nunțile Tujia, unde miresele și rudele lor plâng și înjură câteva zile

Urmând o tradiție străveche, miresele din comunitatea chineză Tujia plâng și înjură timp de câteva zile înaintea nunții. Femeia care nu plânge „își face familia de râs”, iar pețitorul care nu este înjurat „are ghinion”.

La fel ca în alte locuri din China, miresele din grupul etnic Tujia, din Zhangjiajie, încă urmează datina de a plânge când se căsătoresc. Fiecare mireasă trebuie să plângă la ceremonia de căsătorie. Altfel, vecinii o vor privi ca pe o fată prost crescută și întreg satul va râde de ea.

Foto: Zhangjiajie Tours

O relatare istorică spune că, în Perioada Regatelor Războinice (475 – 221 î.e.n.), prințesa statului Zhao a fost căsătorită cu șeful statului Yan, ca să devină regină.

Când prințesa era pe punctul de a pleca, mama ei s-a prăbușit la picioarele ei, a plâns și i-a cerut să se întoarcă acasă cât mai curând posibil. Această poveste este considerată originea obiceiului „căsătoriilor cu plânset”.

De obicei, mireasa învață cum să plângă de la mama ei sau de la alte rude de sex feminin cu o lună înainte de ziua nunții. Odată cu venirea nopții, mireasa stă în holul casei și plânge timp de circa o oră.

Foto: Zhangjiajie Tours

Zece zile mai târziu, mama ei i se alătură, plângând împreună cu ea. După alte zece zile, celor două li se alătură și bunica fetei.

Apoi, surorile și mătușile fetei trebuie să se alăture, la rândul lor, ședințelor de plâns. Mireasa poate să plângă în feluri diferite, rostind diverse cuvinte care fac parte din „cântecul miresei care plânge”. Cântecele ajută la crearea unei atmosfere specifice nunții.

Pe scurt, plânsetul este o modalitate tradițională de a binecuvânta cu fericire nunta folosind cuvinte pline de tristețe. Dat fiind că în vechea Chină căsătoriile erau convenite de părinți, multe mirese aveau toate motivele să plângă din cauza unei căsătorii pe care nu și-o doreau.

Foto: Zhangjiajie Tours

De fapt, o parte importantă a acestei datini era insultarea pețitorului. În trecut, femeile trebuiau să urmeze „calea celor trei ascultări și patru virtuți” (etica confucianistă) și nu aveau niciun cuvânt de spus cu privire la căsătoria lor, care era aranjată de pețitor și părinți.

De aceea, miresele îl insultau adeseori pe pețitor înainte de a se urca în calești, fapt care arăta ura lor față de vechiul sistem matrimonial. Acest obicei se reflectă în cântecele locale și în alte forme de artă populară.

În zonele rurale din Zhangjiajie, unde pețitorii încă joacă un rol important, miresele continuă să îi insulte când se căsătoresc.

Totuși, pețitorii nu se tem de insulte, ci de posibilitatea de a nu fi insultați, care ar însemna că nu vor scăpa niciodată de ghinion (simbolul chinez pentru „pețitor” este același cu simbolul pentru „ghinion”).

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu