„Căsătorie din interes” – Primarul mexican care s-a însurat cu un crocodil

Primarul unui orășel din sudul Mexicului a uimit lumea întreagă după ce și-a unit destinele cu… un crocodil. În ziua nunții, crocodilul a fost îmbrăcat în mireasă, iar la petrecere a participat tot orașul.

Deși este bizar, căsătoria dintre bărbat și reptilă n-are nicio legătură cu vreun obicei deviant. Este vorba despre o tradiție veche de secole.

„Mireasa” a primit binecuvântarea

Casatorie cu un crocodil - Mireasa
Deși i-a fost imposibil să spună „da”, mireasa a avut o costumație adecvată evenimentului. Foto: viral4real.com

Crocodilul, poreclit „Prințesa” de orășenii din San Pedro Huamelula, a fost botezat cu numele Maria Isabel.

Apoi, reptila a fost îmbrăcată într-o rochie de mireasă croită special pentru ea. Tot pentru eveniment i-a fost croit și un voal, iar fălcile i-au fost legate, pentru a nu-l răni pe viitorul mire.

Casatorie cu un crocodil - Mireasa 2
Prințesa a fost plimbată prin tot orașul

Ceremonia a avut loc o zi mai târziu. Prințesa a fost purtată pe brațe pe străzile orașului, în aplauzele oamenilor.

Cununia efectivă a avut loc la primăria din San Pedro Huamelula, în prezența curioșilor. Așa cum se face la o nuntă adevărată, după cununie a avut loc o mare petrecere, cu muzică și dans. Mai mult, mirele și „mireasa” au dansat până și dansul mirilor.

O tradiție veche de secole

Casatorie cu un crocodil - Sarut
O căsătorie nu putea ava loc fără un sărut. Foto: thesun.co.uk

Deși poate părea ciudat, evenimentul din San Pedro Huamelula este un ritual vechi de sute de ani. Ritualul a fost atestat pentru prima oară în 1789 și era practicat de tribul Maya Chontal.

Aceștia credeau că ceremonia le va aduce noroc și prosperitate pescarilor locali, care își duc traiul de pe urma acestei activități. Potrivit tradiției, crocodilul este văzut ca o prințesă, despre care se crede că va aduce pace și prosperitate în comunitate.

Oamenii îi spun «Prințesa», iar eu doar joc rolul de soț, a spus Joel Vasquez Rojas, primarul din San Pedro Huamelula.

Odată cu extinderea influenței creștine în Lumea Nouă, ceremonia a fost inclusă în sărbătorile dedicate Sfântului Petru.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

Comandă „Conchistadorii prin ochii aztecilor” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>