Cârtița aurie „pierdută” din 1936, regăsită în dunele de nisip ale Africii de Sud

Oamenii de știință sunt încântați să anunțe redescoperirea unei specii care a fost considerată pierdută timp de 80 de ani. Cârtița aurie a lui De Winton, văzută ultima dată în 1936, a fost găsită în viață.

Această descoperire marchează cea de-a 11-a specie de pe lista Re:wild a „celor mai căutate specii pierdute” care a fost redescoperită de la lansarea căutării speciilor pierdute în 2017. Cârtița aurie a lui De Winton este o creatură unică, care seamănă ca aspect cu o pepită de aur. Ca habitat preferă țărmurile nisipoase și mărăcinii uscate.

Cu toate acestea, găsirea acestei cârtițe nu este o sarcină ușoară. Ea are capacitatea de a „înota” în nisipurile aurii, ceea ce o face greu de detectat. Cercetătorii implicați în redescoperire au avut sarcina dificilă de a studia până la 18 kilometri de habitat în fiecare zi pentru a găsi cârtița aurie.

Aceștia au folosit o tehnică numită ADN de mediu (eDNA), care presupune studierea ADN-ului pe care animalele îl lasă în urmă în mediul înconjurător pe măsură ce se deplasează. În cazul unui mamifer mic precum cârtița aurie de De Winton, eADN-ul poate lua forma celulelor pielii, a părului și a fluidelor corporale.

Deși extragerea ADN-ului din sol are provocările sale, cercetătorii și-au perfecționat abilitățile și și-au îmbunătățit tehnicile. Aceștia erau încrezători că, dacă cârtița aurie de De Winton era prezentă în mediul înconjurător, îi puteau detecta ADN-ul.

După ce au analizat 100 de mostre de sol, au descoperit mai multe specii de cârtițe aurii care trăiesc în dunele de pe coasta de nord-vest a Africii de Sud. Printre acestea se numărau două specii comune, cârtița din Cape și cârtița din Grant, precum și cârtița Van Zyl, o specie pe cale de dispariție.

Cu toate acestea, cea mai interesantă descoperire a fost redescoperirea cârtiței aurii a lui De Winton. Mulți s-au îndoit de existența cârtiței aurii de De Winton, dar Cobus Theron, managerul principal de conservare, a avut încredere că specia nu a dispărut încă.

El credea că era nevoie doar de metoda de detectare potrivită, de timpul potrivit și de o echipă dedicată pentru a o găsi. Redescoperirea cârtiței aurii de De Winton deschide noi oportunități de utilizare a ADN-ului electronic pentru a găsi alte specii pierdute sau amenințate.

În general, această redescoperire arată puterea tehnicilor științifice și dedicarea cercetătorilor din domeniul conservării. Studiul care prezintă în detaliu redescoperirea cârtiței aurii de De Winton a fost publicat în Biodiversity And Conservation.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu