Locuitorii unui cartier din Auckland, „terorizați” de un cârd de găini sălbatice

Locuitorii unei suburbii a orașului Auckland, din Noua Zeelandă, sunt „terorizați” de un grup de găini sălbatice. Păsările, pe care autoritățile locale încearcă să le prindă încă din 2019, s-au înmulțit peste măsură în perioada de carantină.

Acum, provoacă haos și distrugeri în mica suburbie Titirangi, unde locuiesc aproximativ 4.000 de persoane.

Gaini salbatice
Păsările se plimbă nestingherite prin cartier. Foto: TV New Zealand

Cârdul de păsări scurmă pământul din grădinile oamenilor și face foarte mult zgomot, relatează The Guardian. Majoritatea localnicilor sunt revoltați și le cer autorităților să ia măsuri.

Însă unii nu sunt de acord și cred că găinile sălbatice sunt atracția cartierului.

„Problema a reaprins tensiuni vechi. Unii localnici au afirmat pe platformele sociale că păsările dau cartierului un farmec aparte. Alții spun că atmosfera pare desprinsă dintr-un film de groază”, a afirmat Greg Presland, președintele comitetului însărcinat cu rezolvarea problemei.

Presland este direct afectat de situație, dat fiind că 15 găini sălbatice și-au făcut cuiburi la doar 50 de metri de casa sa.

Cum s-a ajuns aici

Gaini salbatice 02
Foto: Global News via Auckland Council

Potrivit Global News, totul a început în 2008, când un localnic a eliberat o găină și un cocoș prin cartier. Păsările s-au înmulțit, iar în 2019 populația ajunsese deja la 250.

„Oamenii erau exasperați deoarece nu mai puteau dormi din cauza lor și pentru că provocau distrugeri și lăsau peste tot excremente. Mai mult, se pare că găinile au distrus și rădăcinile arborilor kauri, o specie amenințată cu dispariția”, a mai relatat Presland.

Picătura care a umplut paharul a fost invazia de șobolani „mari cât o pisică”, atrași în zonă de mâncarea lăsată de unii oameni pentru găini. În acel moment, a devenit foarte clar că păsările trebuiau capturate.

Cu ajutorul unor plase montate în diverse părți ale cartierului, autoritățile au reușit să prindă aproape toate găinile.

La finalul operațiunii, chiar înainte de instituirea carantinei, rămăseseră libere doar două păsări, care au reușit să evite plasele.

Gaini salbatice 03
Foto: Stuff New Zealand

Încercările de a le depista au fost suspendate în perioada carantinei. Când carantina a luat sfârșit, localnicii au constatat cu stupoare că păsările se înmulțiseră din nou, cu ajutorul unui localnic care le-a hrănit în toată această perioadă.

Acum, autoritățile trebuie să o ia de la capăt, sperând că de data aceasta vor reuși să captureze toate găinile.


În continuare, citește despre păsările flamingo care au „invadat” orașul Mumbai și despre porcii mistreți protejați prin lege, care au invadat străzile orașului Haifa.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu