5 cărți interesante despre Cernobîl și alte dezastre (inclusiv din România)

La 26 aprilie 1986, reactorul centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, abătând asupra Europei un nor radioactiv care a afectat milioane de oameni. Accidentul de acum 35 de ani este doar una dintre catastrofele care au marcat lumea de-a lungul istoriei.

În acest articol îți recomandăm cinci cărți despre Cernobîl și alte dezastre petrecute peste tot în lume, inclusiv în România.

Lectură plăcută!

1

Rugăciune pentru Cernobîl, de Svetlana Aleksievici

Cărți despre Cernobîl - Svetlana Aleksievici

Lucrarea Svetlanei Aleksievici este una dintre cele mai apreciate cărți despre Cernobîl. Este un avertisment pentru viitor, care ne arată ce se întâmplă atunci când minciuna și incompetența fac legea.

În timp ce autoritățile sovietice s-au străduit să cenzureze orice informație despre dezastrul de la Cernobîl, Svetlana Aleksievici s-a transformat în avocatul victimelor teribilului accident.

Scriitoarea a petrecut câțiva ani intervievând oameni care au trăit nemijlocit experiența Cernobîlului. Văduve și rude ale celor morți în dezastru, orfani, foști muncitori la centrala nucleară, medici și oameni de știință, salvatori și pompieri își spun pe rând poveștile, într-o succesiune cutremurătoare de mărturii.

2

Teribilele accidente industriale și ecologice din istoria noastră secretă, de Dan-Silviu Boerescu

Dan Silviu Boerescu

Dacă te pasionează istoria României, îți recomandăm cartea lui Dan-Silviu Boerescu, unul dintre autorii care au scris despre dezastrele care au marcat istoria modernă a țării noastre.

Puțină lume își amintește de cele două ciocniri frontale de trenuri din iarna dintre anii 1938 și 1939, accidente aproape trase la indigo, care au curmat aproape 140 de vieți și au lăsat în urmă sute de răniți.

Apoi, dezastrul de la Certej, Hunedoara, când digul exploatării miniere s-a rupt, sterilul acid din iazul de decantare a ras de pe fața pământului blocuri și case în doar câteva minute, iar 89 de oameni și-au pierdut viața.

Aceste dezastre, alături de alte evenimente tragice care s-au petrecut în România, sunt detaliate în această carte captivantă.

3

100 de catastrofe naturale, de Sorin Cheval

100 de catastrofe naturale

Bogat ilustrată și plină de informații, enciclopedia lui Sorin Cheval ne arată cât de vulnerabili suntem în fața furiei naturii și cât de repede putem dispărea la cel mai mic capriciul al ei.

În cele 207 pagini ale acestei cărți educative sunt explorate cauzele și efectele celor mai mari catastrofe naturale care au avut loc pe Terra: cutremure, erupții vulcanice, uragane și valuri tsunami.

Marile dezastre au lăsat un impact emoțional atât de puternic asupra omenirii, încât au ajuns să „populeze” și universul cărților de ficțiune. Iată două exemple reprezentative, sperăm să ți se pară interesante:

4

Pelinul negru, de Ioana Nicolaie

Cărți despre Cernobîl - Pelinul negru

În limba ucraineană, Cernobîl înseamnă „pelin negru”, titlul ales de Ioana Nicolaie pentru acest roman emoționant, care urmărește un destin distrus de o catastrofă petrecută la mii de kilometri distanță.

Povestea o are ca personaj central pe Augustina, o fetiță născută într-o familie săracă în România, la câteva luni de la dezastrul de la Cernobîl. Din cauza expunerii la radiații, fetița rămâne cu dificultăți de învățare, fapt care îi sugrumă șansele la o viață normală. Cartea Ioanei Nicolaie, care urmărește trăirile și zbaterile Augustinei, are și o componentă autobiografică:

„Am copilărit, fără nici cea mai mică bănuială, într-un loc contaminat radioactiv. Abia când am început să simt pe propria-mi piele urmările, am înțeles cât de acută era grozăvia, și câțiva ani m-am întrebat continuu cine e de vină, de ce nu răspunde nimeni pentru marile catastrofe”, mărturisea scriitoarea la lansarea cărții.

5

Urmărire la Cernobîl, de Martin Cruz Smith

Cărți despre Cernobîl - Urmărire la Cernobîl

Iată o carte plină de suspans, scrisă într-un ritm alert, ce are meritul de a te face să te gândești la Cernobîl dintr-o altă perspectivă. Acțiunea se petrece în zona de excluziune de la Cernobîl, unde detectivul rus Arkadi Renko este trimis să investigheze o crimă.

Ajuns în regiunea pustiită de explozia nucleară, detectivul încearcă să ia urma criminalului. Descoperă o lume sumbră, stranie și periculoasă, populată de câțiva oameni care se încăpățânează să rămână acolo, în pofida riscurilor evidente.

Finalul neașteptat și atmosfera din zona radioactivă – descrisă cu multă pricepere scriitoricească – te fac să citești această carte cu sufletul la gură.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu