Cărți care ucid: Într-o bibliotecă au fost descoperite trei manuscrise rare otrăvite cu Verde de Paris

Există cărți care ucid. Dacă ai de gând să citești mult în această perioadă, nu uita de măsurile esențiale de siguranță: umezește-ți degetele cu care întorci paginile și nu intra fără busolă într-o lume fictivă necunoscută. Și cel mai important: ferește-te de cărțile otrăvitoare!

Oricât de ciudat ar suna, cărțile tipărite pe hârtie pot fi toxice și chiar mortale dacă sunt colorate cu anumiți pigmenți. Câțiva cercetători de la Universitatea Sudică din Danemarca (USD) au descoperit în vara anului 2018 acest pericol pentru bibliofili.

Au scos trei manuscrise renascentiste din colecția de cărți rare a  bibliotecii școlii, le-au analizat la un microscop cu raze X și au descoperit că paginile erau acoperite cu arsenic.

carti care ucid manuscris.fw_compressed
Un cercetător ține (cu grijă) una dintre cărțile otrăvite cu arsenic. Tomul datează din Renaștere. Foto: USD

„Am dus aceste trei cărți rare în laboratorul cu raze X, fiindcă biblioteca descoperise că fragmente de manuscrise medievale, cum ar fi copii ale dreptului roman și ale dreptului canonic, au fost folosite la alcătuirea coperților lor, au scris în The Conversation Jakob Povl Holk, bibliotecar cercetător la USD, și Kaare Lund Rasmussen, profesor de fizică, chimie și farmacologie.

Este bine documentat faptul că legătorii de cărți din Europa secolelor XVI și XVII obișnuiau să recicleze pergamentele vechi. Problema era că coperțile celor trei cărți care ucid erau acoperite cu un strat gros de vopsea verde, ceea ce făcea imposibilă citirea textului de sub vopsea cu ochiul liber.

Așa că Holk și Rasmussen au folosit o tehnică numită „fluorescență micro cu raze X”, proiectând o undă de lumină pe manuscrise, în speranța de a scoate la lumină anumite elemente (cum ar fi calciu sau fier) din vopseaua de la suprafață. În schimb, au găsit arsenic!

Aceste cărți care ucid sunt rezultatul tratamentelor chimice

Arsenicul este un element natural, întâlnit peste tot în crusta Pământului – însă când este combinat cu alte elemente, cum ar fi hidrogenul sau oxigenul, devine letal de otrăvitor.

„Acest element chimic este printre cele mai toxice substanțe din lume și expunerea la arsenic poate să ducă la diferite simptome de otrăvire, la dezvoltarea cancerului și chiar și la deces. Toxicitatea arsenicului nu scade o dată cu trecerea timpului”, au scris Holk și Rasmussen.

Otrăvirea cu arsenic are loc în primul rând prin ingerare (de exemplu, prin lingerea degetului atunci când întorci paginile unei cărți contaminate), însă otrava se poate inocula și prin atingere sau inhalare.

Fiindcă nu are gust și miros, arsenicul a fost folosit ca armă timp de mii de ani. Dar, în pofida reputației sale mortale, arsenicul a fost considerat inofensiv în ceea ce privea folosirea lui la pigmenți și vopsele în secolul XIX.

Acest lucru a avut ca rezultat producerea de tapet, timbre poștale și chiar și rochii elegante otrăvitoare, care au provocat multe decese.

Potrivit lui Holk și Rasmussen, pigmentul verde cu arsenic de pe cele trei cărți rare este, cel mai probabil, un pigment popular, produs în masă în perioada victoriană și numit „Verde de Paris”.

carti care ucid verde de paris.fw_compressed
„Verdele de Paris” era un pigment popular, asemănător cu smaraldul, care era introdus în vopselele victoriene. Era plin de arsenic. Foto: Pinterest

Pictorii impresioniști și postimpresioniști au folosit diferite versiuni ale pigmentului pentru a-și crea capodoperele. Asta înseamnă că multe tablouri expuse astăzi în muzee conțin această otravă.

Fiindcă pigmentul „Verde de Paris” este doar un strat de protecție pe coperțile acestor trei cărți, este probabil ca el nu a fost aplicat din motive estetice, opinează cercetătorii.

Este mai probabil că pigmentul cu arsenic a fost întins pe cărțile rare în secolul XIX ca un fel de pesticid, care să țină dăunătorii la distanță de manuscrisele valoroase.

Cele trei cărți care ucid sunt acum depozitate în niște cabinete separate și ventilate ale bibliotecii USD. Cărțile vor fi digitalizate în curând, astfel că cercetătorii le pot studia secretele fără să cadă pradă sorții sumbre rezervate iubitorilor de cărți rare și interzise: moartea prin lectură.


În continuare, descoperă 7 imagini ciudate care apar obsesiv în arta medievală, apoi citește despre misteriosul sistem incaș de „scriere” cu sfori și noduri, un limbaj 3D antic.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Cărți care ucid: Într-o bibliotecă au fost descoperite trei manuscrise rare otrăvite cu Verde de Paris”

Lasă un comentariu