Cartea cu pagini de marmură: cel mai mare manual religios din lume

Cea mai mare carte din lume nu se află pe rafturile vreunei biblioteci, așa cum ar fi de așteptat, ci în aer liber, la poalele unui deal din Myanmar.

Pagoda Kuthodaw, un lăcaș de cult budist, este situată în orașul Mandalay, a doua cea mai mare așezare din țara asiatică, după Yangon. Pagoda a fost construită în 1857 la ordinul regelui Mindon Min, ca parte a fundației tradiționale a noului oraș regal Mandalay.

Pagoda
Foto: Terry Feuerborn via Flickr

Îngrijorat de faptul că învățăturile lui Gautama Siddhartha (Buddha) s-ar fi putut pierde în urma invaziei britanice în regiune, regele Mindon a venit cu ideea să graveze pe dale imense de piatră întregul text al Canonului Pali al celei mai vechi școli budiste, Theravada.

Astfel, în incinta pagodei au fost amplasate 730 de plăci de marmură, fiecare având un metru lățime, 1.5 metri înălțime și 13 centimetri grosime.

Dalele sunt aranjate în jurul pagodei centrale de aur și fiecare dintre ele este adăpostită de propriul altar, care are în vârf o bijuterie. Practic, această colecție de plăci de marmură reprezintă cea mai mare carte din lume.

Pagoda a fost prădată de britanici

Placa de mamura
Una dintre plăcile de marmură din pagodă. Foto: Matt Werner via Flickr

Textul Canonului Pali este inscripționat pe 729 de dale, iar cea de a 730-a relatează modul în care a fost construit lăcașul de cult, relatează Altas Obscura.

Lucrările la carte au început în 1860, într-un atelier situat lângă Palatul Mandalay. Textul a fost editat în prealabil, cu meticulozitate, de mai multe comisii de călugări și laici.

Aceștia au consultat constant scrierea originală, păstrată în biblioteca regală în manuscrise din frunze de palmier. După ce a fost stabilită forma finală, scribii au început să copieze cu fidelitate textul pe marmură.

Apoi, placa de marmură ajungea la pietrari, care începeau să graveze.

Pagoda 04
Fiecare altar conține câte o „pagină” din carte. Foto: Wikimedia

Unui scrib îi lua, în medie, trei zile pentru a finaliza o placă, iar un pietrar grava până la 16 rânduri pe zi. După ce gravura era gata, literele erau umplute cu foiță de aur.

Din păcate, în 1885, când au invadat regiunea, britanicii au jefuit pagoda. Au îndepărtat toate foițele de aur de dale, pietrele prețioase de pe altare și orice alte obiecte de valoare pe care le-au găsit.

Astăzi, scrierile de pe plăcile de marmură sunt marcate cu cerneală neagră, iar în templu mai există doar câteva pietre prețioase care au fost ferite de jaf.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Mistici și magicieni din Tibet”

Fascinată de civilizația orientală, Alexandra David-Neel călătorește în anii 1920 în Tibet, pentru a afla mai multe despre lamaism. În peregrinările sale, vede oameni care reușesc să leviteze, să comunice telepatic sau să meargă pe apă, îl întâlnește pe Dalai Lama și descoperă perspectiva tibetanilor asupra morții și a vieții de apoi. Asistă la exorcisme și miracole și cunoaște personaje dintre cele mai stranii – mistici, vrăjitori, eremiți, alergători lung-gom-pa, așa-ziși „Buddha vii“ și mâncători de „suflu vital“. Astfel, descoperă că fenomenele metapsihice, stranii pentru gândirea occidentală, pot fi explicate prin teoriile mistice și antrenamentul spiritual practicat în Tibet. Cartea sa, „Mistici si magicieni în Tibet”, oferă mărturii tulburătoare, schimbând radical perspectiva asupra lumii „de dincolo de noi“.
Cartea „Mistici și magicieni din Tibet” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu