Scurtă istorie a beției. Cum, de ce, unde și când s-au îmbătat oamenii, din Epoca de Piatră până în prezent

Cu umor și înțelegere față de această meteahnă străveche a omenirii, Mark Forsyth dezvăluie câteva episoade semnificative din relația omului cu alcoolul de-a lungul timpului.

Scurtă istorie a beției


de Mark Forsyth

Scurtă istorie a beției


de Mark Forsyth
Editura Polirom
Anul 2018
264 pagini
Cartea este disponibilă pe:

Aproape fiecare cultură de pe Pământ are băutură, iar acolo unde este băutură, e beție. Dar, în funcție de epocă și loc, beția diferă. Poate fi religioasă, poate fi sexuală, poate fi datoria regilor sau ușurarea țăranilor. Poate fi o ofrandă adusă strămoșilor sau un mod de a marca sfârșitul unei zile de muncă. Te poate trimite la somn sau te poate trimite la luptă.

„Scurtă istorie a beției” urmărește relația omenirii cu alcoolul, de la strămoșii noștri până la Prohibiție, răspunzând la toate întrebările posibile pe măsură ce străbate pivnița istoriei: Ce obișnuiau oamenii să bea? Cât? Cine bea mai mult? Și, dintre toate motive posibile, de ce?

Pe parcurs, aflăm despre șamanii din Neolitic, care beau ca să comunice cu lumea spiritelor, descoperim de ce grecii deveneau glumeți, pe când romanilor le sărea țandăra, și vedem de ce barurile din Vestul Sălbatic nu au fost niciodată așa cum au fost prezentate în filme.

Lectură plăcută!

Lasă un comentariu