Mafia bombardierelor — Malcolm Gladwell

În „Mafia bombardierelor”, Malcolm Gladwell împletește mai multe povești – a unui olandez genial și computerul său conceput în casă, a unor frați din centrul Alabamei, a unui psihopat britanic și a unor chimiști piromani de la Harvard -, pentru a analiza una dintre cele mai importante provocări morale din istoria americană modernă.

În anii de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, o gașcă mică de strategi idealiști și-a pus următoarea întrebare: cum ar fi dacă bombardamentul de precizie ar putea schilodi inamicul și ar face războiul „mai puțin letal”? Prin contrast, bombardarea orașului Tokyo, în cea mai sângeroasă noapte a acestui război, a fost rodul minții generalului Curtis LeMay, ale cărui pragmatism brutal și tactici de ardere din temelii folosite asupra Japoniei au curmat mii de vieți de civili, dar e posibil să fi salvat și mai multe prin împiedicarea invaziei planificate de Statele Unite.

În „Mafia bombardierelor”, Gladwell întreabă: „A meritat?” Cartea este o poveste fascinantă despre perseverență, inovație și pierderile incomensurabile cauzate de război.

„Mafia bombardierelor” se găsește cu reducere pe Cărturești, eMag sau Libris.

Distribuie acest articol

Lasă un comentariu