Etruscii — Lucy Shipley

Etruscii au fost o civilizație proeminentă, care a marcat pu­ternic Italia antică. Cu toate acestea, au rămas plini de mistere, ca un popor straniu, a cărui limbă și cultura au dispărut în mare măsură. Lucy Shipley ne prezintă, însă, o viziune cu totul diferită. Ea scrie despre un popor care făcea schimburi comerciale cu grecii și care a influențat dezvoltarea romanilor, care i-a in­spirat pe artiștii Renașterii și a aprins flacăra romantismului, ba chiar continua să influențeze încă lumea modernă.

Trecând prin colonialism și cucerire, Shipley parcurge istoria etruscilor aducând în discuție cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reînsuflețită a acestui popor. Cartea urmărește drumurile și istoria ideilor etrusce, de­scriind devenirea obiectelor ce ne-au rămas de la ei din momen­tul în care au fost create, trecând prin folosirea lor, pierderea și, în fine, reinventarea lor.

De la fesele unei mumii egiptene expuse în salonul lui Bona­parte, până la jefuirea în masă a unui muzeu bombardat, cartea ne poartă printr-o călătorie extraordinară prin arheologia etrus­că, ajungând, în cele din urmă, în locuri surprinzătoare.

„Etruscii” se găsește cu reducere pe Cărturești, eMag sau Libris.

Distribuie acest articol

Lasă un comentariu