Carnea de vită Wagyu crescută cu măsline, cea mai rară friptură din lume

Cu doar aproximativ 2.200 de animale crescute special pentru acest tip de carne, dintre care doar câteva sunt sacrificate în fiecare lună, friptura de vită Wagyu crescută cu măsline este considerată cel mai rar tip de friptură din lume.

Carnea de acest tip se găsește în foarte puține restaurante, iar cei care doresc să se delecteze cu o astfel de friptură trebuie să scoată din buzunar în jur de 260 de euro.

Creată de un fermier econom

Vita Wagyu
Foto: a5meats.com

Istoria vitelor din rasa Wagyu este strâns legată de cea a Insulei Shodoshima, din prefectura japoneză Kagawa. Cunoscută și drept Insula Măslinilor, datorită microclimatului comparabil cu cel mediteranean, Shodoshima este „capitala” cultivatorilor de măsline din Japonia.

Oamenii de pe insula japoneză cresc vite din rasa Wagyu încă din secolul VIII. Inițial, vitele erau crescute în principal ca animale de povară, fiind folosite la cultivarea orezăriilor și la transportul încărcăturilor grele.

Dar totul s-a schimbat când un fermier local a găsit o modalitate de a încorpora principalul produs de export din Shodoshima, măslinele, în dieta vitelor.

Crearea acestui tip special de carne îi este atribuită lui Masaki Ishii, un fermier de pe insula Shodoshima. Exasperat de cantitatea mare de turte de măsline pe care trebuia să le arunce în fiecare an, bărbatul a decis să le găsească o întrebuințare.

Turtele de măsline sunt ceea ce rămâne din măslinele presate în procesul de producție a uleiului și sunt foarte bogate în substanțe nutritive, așa că Masaki s-a gândit că trebuie să existe o modalitate de a le valorifica.

Fiind el însuși proprietar de vite Wagyu, fermierul a încercat mai întâi să își hrănească vitele cu turtele de măsline, dar ideea nu a avut succes.

Din cauza texturii bizare și a gustului amar al turtelor, vacile nu s-au atins de neobișnuita hrană. Dar Masaki nu a renunțat și a început să caute modalități de a face turtele mai gustoase.

Masaki Ishii
Masaki Ishii. Foto: japantimes.co.jp

După mai multe încercări, fermierul a descoperit că prin prăjirea ușoară, uscarea și presarea turtelor pentru a elibera zaharurile naturale, le poate face mult mai apetisante pentru vaci. Și așa a și fost.

Dar, deși reușise să închidă circuitul deșeurilor, Masaki nu și-a dat seama că reușise să revoluționeze și gustul cărnii de vită Wagyu.

O porție costă până la 260 de euro la restaurant

Vita Wagyu 02

Suplimentarea dietei vitelor cu turte de măsline a schimbat gustul cărnii, intensificându-i aroma și făcând friptura suculentă și mai delicioasă.

Nu doar gustul a fost influențat de dieta cu măsline a vitelor, ci și aspectul cărnii. Marmorarea cărnii de vită Wagyu este deja celebră printre gurmanzii din întreaga lume, dar carnea vitelor Wagyu crescute cu măsline are o marmorare și mai profundă, ceea ce o face „mai fină decât untul”.

Sunt consumatori care susțin că, datorită conținutului ridicat de acid oleic, carnea de vită Wagyu crescută cu măsline este mai benefică pentru sănătate decât cea a animalelor crescute cu hrană normală.

Din păcate, din cauza producției extrem de limitate (în nume există doar aproximativ 2.200 de vite Wagyu hrănite cu măsline), puțini au șansa să se bucure de această carne.

Carnea de vită Wagyu crescută cu măsline este greu de găsit până și în Japonia, ca să nu mai vorbim de restul lumii. Și, firește, un astfel de festin culinar nu are cum să fie ieftin.

Dacă ai șansa să o găsești în meniul unui restaurant, o friptură din carne de vită Wagyu crescută cu măsline te va costa până la 260 de euro, în funcție de gramaj.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu