fbpx

O problemă cu lichide – Care vas se umple primul?

În imaginea următoare sunt reprezentate 7 vase cu volume asemănătoare. Primele 3 vase sunt prevăzute cu tuburi spre celelalte 4 recipiente. Este o problemă cât se poate de simplă: bazele hidrodinamicii și principiul vaselor comunicante se învață la gimnaziu.

Am putea spune că soluția depinde de viteza cu care apa curge în primul vas. La fel, ar trebui să luăm în calcul diametrul furtunului, vâscozitatea lichidului și dimensiunile tuburilor dintre cele 7 vase. Și – poate cel mai important – atenția la detalii.

care vas se umple primul - featured

Dar, pentru a simplifica totul, să spunem că lichidul este apă „la temperatura camerei”, vasele sunt pahare de sticlă, iar debitul apei este constant și foarte scăzut. De asemenea, furtunul prin care curge apă în paharul 1 este mai îngust decât tuburile ce distribuie lichidul mai departe. Așadar:

Care vas se umple primul: 1, 2, 3, 4, 5, 6 sau 7?

Dacă știi, scrie răspunsul în comentarii.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

 • Problema nu este cu lichide! În realitate, este o problemă care verifică acuitatea vizuală, deoarece se observă că tubul din stânga ce porneşte din vasul 1 este obturat. Înspre vasele 2,6,4 Nu va trece nicio picătură de lichid. Primul care se va umple va fi vasul 7 şi, dacă este neetanş ca în desen, va fi singurul.

 • 5 nu 7 cum a apărut mai sus din eroare ortografică!

 • Andrei Vasile spune:

  logic este 5 dar nimeni nu se gandeste si la faptul ca fizic ar fi vasul nr.1 care prin natura constructiei lui se umple primul iar surplusul se scurege prin capilar in urmatorul vas.nimeni nu spune pana la ce nivel se considera a fi plin.deci vasul nr.1 este fizic plin cand surplusul incepe sa se scurga.asta fiind capacitatea lui maxima.ganditi-va si poate imi dati dreptate.

  • Cred ca ai dreptate ! doar daca presiunea apei e mai mare de cat viteza de scurgere a primului vas ! ..Ce ziceti?

 • Primul este 6 al doilea ar putea fi 7 si cred singurele .Celelalte nu au cum se umple pentru ca nu spune nimeni ca dupa umplerea lor se inchide canalul de scurgere spre ele .asa ca apa nu are cum ajunge in celelalte intrucit gaura de scurgere catre ele e mai sus unde apa nu v-a ajunge nici o data.

 • mihaiposada spune:

  Evident, recipientul numerotat 5.
  La celelalte, lichidul fie nu ajunge niciodata, fie nu poate umple un recipient prevazut cu gaura de scurgere.

 • Din vasul 1 apa se poate scurge doar in vasul 3, cealalta scurgere (spre vasul 2) fiind obturată. Vasul 3 are si el o scurgere obturată, deci apa va curge doar in vasul 5. Deoarece furtunul prin care curge apă în paharul 1 este mai îngust decât tuburile ce distribuie lichidul mai departe, vasul 1 nu se va umple niciodata, la fel si vasul 3. Asadar, raspunsul este: vasul 5

  • Florin, corect,cu singura observatie: tote cele 3 vase( 5,3,1) se vor umple in ordinea respectiva,intrucat in enunt nu se specifica oprirea apei dupa umperea primului vas (vasul 5)

 • Conform ipotezei din text si a configuratiei schemei hidraulice singurul vas care se umple est vasul 5. Celelalte vase nu se vor umple oricat ar curge lichidul in vasul 1.

  • E.Buculei spune:

   In enuntul problemei se precizeaza ca cele 7 vase au volume asemanatoare, deci a fi pline inseamna a avea cam acelasi volum de apa. Vasele cu nr. 2,4,6 nu vor primi apa deoarece tubul care pleaca din vasul nr. 1 este obturat. La fel nu va primi apa nici vasul nr. 7, deoarece tubul care pleaca din vasul nr. 3 de asemenea este obturat. Singurul vas care va putea fi umplut este cel cu nr. 5, deoarece atat vasul nr. 1 cat si vasul nr. 3, au preaplin, care nu lasa sa se atinga volumul de apa care poate umple vasul nr. 5, deci acestea nu vor putea acumula un volum de apa egal cu cel al vasului nr. 5. Solutia este: vasul care se umple primul (si totodata singurul) este vasul nr. 5.

 • Numai 5 pentru ca este o capcana. unele furtune sunt inchise.

 • gabriela gavrila spune:

  logic este vasul 1 pentru ca de din el se scurge apa in celelalte! daca nu se stringe apa in vasul1 nu se poate duce pe canal!

 • Recipientu 7!
  Conducta din stanga recipientului 1 este blocata!!!

 • Recipientul 5 se umple primul!
  Conducta din stanga recipientului 1 este blocata si, de asemenea, conducta din partea dreapta a recipientului 3!!!

 • Ileana Aron spune:

  5-calea spre 2 si 7 este inchisa, a se vedea clar desenul……

 • Constantin Ceapchi spune:

  Vasul 6 se va umple primul.

 • lin aura spune:

  si mai prost… este 5 caci nu am vazut ca sunt blocate scurgerile… ha ha … este bine de vazut de 70 de ori si sa raspuns numai o data… eu fac invers… este grav doctore???

 • >