Care sunt stadiile de cancer?

Stadiul cancerului se referă la mărimea tumorii și la cât de mult s-a răspândit de la locația sa inițială. În plus, gradul unui cancer descrie aspectul celulelor canceroase. Există două tipuri de sisteme de stadializare utilizate pentru diferite tipuri de cancer: sistemul numeric și sistemul TNM. Sistemul numeric este format din mai multe etape.

Stadiul 0 indică faptul că cancerul se află în locația sa inițială și nu s-a răspândit. Stadiul 1 înseamnă că cancerul este mic și nu s-a răspândit în altă parte. Stadiul 2 arată că cancerul a crescut, dar nu s-a răspândit. Stadiul 3 sugerează că cancerul este mai mare și s-ar fi putut răspândi la țesuturile sau ganglionii limfatici din apropiere.

În cele din urmă, stadiul 4 indică faptul că cancerul s-a răspândit la alte organe. Sistemul TNM, pe de altă parte, folosește litere și numere pentru a descrie cancerul. „T” reprezintă dimensiunea tumorii, variind de la 1 la 4.

„N” se referă la ganglionii limfatici, 0 indicând că nu există ganglioni limfatici cu cancer și 3 indicând mai mulți ganglioni afectați. „M” indică dacă cancerul s-a răspândit într-o altă parte a corpului, 0 însemnând că nu s-a răspândit și 1 însemnând metastaze extinse. Gradul unui cancer depinde de aspectul celulelor la microscop.

Un grad mai mic indică o creștere mai lentă, în timp ce un grad mai mare sugerează o creștere mai rapidă.

Sistemul de clasificare include gradul 1, în care celulele canceroase seamănă cu celulele normale și cresc încet; gradul 2, în care celulele nu seamănă cu celulele normale și cresc mai repede decât de obicei; și gradul 3, în care celulele au un aspect anormal și pot crește sau se pot răspândi mai agresiv.

Pentru a diagnostica cancerul, medicii se interesează de obicei de simptome, efectuează teste și examinări și pot folosi analize de sânge, radiografii sau alte scanări imagistice. În unele cazuri, se prelevează o mică mostră de țesut, cunoscută sub numele de biopsie, pentru analize de laborator.

Ocazional, cancerul este detectat în timp ce se investighează probleme de sănătate care nu au legătură între ele și poate fi diagnosticat, de asemenea, prin programe de screening care au ca scop identificarea semnelor timpurii ale bolii. Opțiunile de tratament pentru cancer variază în funcție de tipul și localizarea cancerului.

Intervenția chirurgicală este uneori utilizată pentru a îndepărta cancerul, în timp ce medicamentele chimioterapice pot fi administrate fie prin injecții, fie prin tablete pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia, care folosește raze de înaltă energie pentru a ataca cancerul, este o altă opțiune.

Cu toate acestea, este important de reținut că nu toate tratamentele pot vindeca cancerul.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu