Care este cel mai greu de depistat tip de cancer?

Deși mulți oameni cred că vizita anuală la medic pentru un control de rutină este suficientă pentru a preveni această maladie, multe tipuri de cancer sunt dificil de depistat în stadii incipiente.

Evident, consumul de alimente bogate în substanțe nutritive, cunoașterea antecedentelor familiale și practicarea sportului sunt modalități excelente de a preveni multe tipuri de cancer. Dacă știm și la ce semne și simptome trebuie să fim atenți, putem salva mai multe vieți.

Acestea fiind spuse, care tip de cancer este cel mai dificil de depistat în stadiu incipient?

Cel mai dificil de depistat tip de cancer

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul pancreatic este considerat de mulți experți ca fiind cel mai dificil de diagnosticat, deoarece mulți dintre pacienți nu prezintă niciun simptom, durere sau disconfort în stadiile incipiente ale bolii.

Pancreasul este un mic organ situat în regiunea abdomenului, care ajută la digestia alimentelor și contribuie la secreția de hormoni care ajută la menținerea unui nivel adecvat de zahăr în sânge. În România, această boală reprezintă puțin peste un procent din toate cazurile de cancer, dar are, de obicei, o rată de mortalitate mai mare decât altele.

Și cancerul de rinichi este dificil de depistat

Ce tip de cancer este cel mai dificil de detectat 02
Foto: Piqsels

Un alt tip de cancer dificil de depistat este cel de rinichi, care este atât de rar, încât abia dacă auzim de el. Dacă este diagnosticat la timp, șansele de reușită a tratamentului cresc considerabil, dar dacă boala avansează, rata de supraviețuire scade foarte mult.

Ceea ce înrăutățește lucrurile în cazul cancerului de rinichi este faptul că, de multe ori, nu există simptome care să ne avertizeze. La fel ca în cazul cancerului pancreatic, marea problemă a diagnosticării cancerului de rinichi este absența unor semne ușor de identificat de către oncologi.

Este, totuși, posibil ca unele persoane care suferă de această boală să prezinte febră, pierdere rapidă în greutate și oboseală, dar majoritatea pacienților nu prezintă niciun simptom până când cancerul nu a ajuns într-un stadiu avansat și mai complicat de tratat.

Foto: PxHere

În ciuda tuturor dificultăților de diagnosticare a anumitor tipuri de cancer, este important să precizăm că, din fericire, au apărut din ce în ce mai multe tehnologii noi (precum testele de biologie moleculară) care pot îmbunătăți ratele de detecție timpurie pentru tumorile care, în trecut, erau dificil de depistat.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu