Un caz bizar, vechi de secole: Unde este capul lui Shakespeare?

Un mormânt care se poate să fi fost deranjat; reparații la podeaua din jurul mormântului; un craniu misterios găsit într-o pivniță… Iată o enigmă care se întinde pe sute de ani.

Unii ar putea spune că intriga amintește de o piesă a genialului dramaturg William Shakespeare. De fapt, este vorba despre un mister vechi legat de capul lui Shakespeare și care ar putea fi elucidat cu ajutorul științei moderne.

capul lui Shakespeare
Mormântul lui Shakespeare din Biserica Sfânta Treime. Foto: Pinterest

Shakespeare a fost îngropat în Biserica Sfânta Treime din Stratford-upon-Avon, în 1616, sub o lespede de piatră pe care scrie:

„Binecuvântat fie cel care cruță aceste pietre / Și blestemat fie cel care-mi strămută oasele.”

Aceste versuri ar putea să împiedice oamenii să se atingă de mormânt din cauza fricii de „chinuri și necazuri” (Macbeth), însă potrivit mai multor experți, capul lui Shakespeare a fost înlăturat din locul de odihnă din biserică.

Opinia experților se potrivește cu povestea conform căreia craniul a fost furat la sfârșitul secolului XVIII.

Tehnologia modernă și capul lui Shakespeare

capul lui Shakespeare
Cercetătorii folosesc un radar care penetrează solul pentru a cerceta mormântul lui Shakespeare. Foto: Newsweek

Cu ajutorul tehnologiei moderne, locul de odihnă poate fi vizualizat fără ca oasele să fie deranjate. Radarul care penetrează solul (RPS) „folosește un semnal radio de frecvență înaltă, care este transmis în pământ și semnalele reflectate sunt recepționate”. Astfel, putem vedea în pământ fără să deranjăm mormântul.

Cercetarea, condusă de Kevin Colls, arheolog de la Universitatea Stattfordshire, a arătat că urmele unor reparații majore la capătul superior al mormântului „ar fi putut fi făcute pentru a corecta podeaua care se scufunda, proces care a fost deranjat de o interferență – posibil de către jefuitorii de morminte.”

Mormântul lui Shakespeare și al soției sale se află la aproximativ un metru sub pământ, ceea ce înseamnă că hoții ar fi avut acces facil la mormânt.

Nu există dovezi că în mormânt ar exista un sicriu de metal, iar experții cred că lipsa metalului arată că trupul a fost împachetat într-un giulgiu și îngropat fără sicriu.

De ce să fi fost luat craniul?

Există multe teorii legate de motivul unui presupus furt al craniului. La acea vreme, craniile și alte părți ale corpului erau luate de membrii familiei și mutate în alte morminte.

O altă teorie, mai interesantă, spune că craniul a fost sustras de jefuitorii de morminte. Capul lui Shakespeare ar fi putut fi luat drept trofeu, dar s-ar putea să fi fost furat și vândut în scopuri medicale.

O altă ipoteză spune că craniul ar fi putut fi studiat pentru a afla mai multe despre personalitatea și inteligența lui Shakespeare – o pseudoștiință numită „frenologie”.

Craniul misterios

capul lui Shakespeare
Presupusa mască mortuară a lui William Shakespeare. Foto: Pinterest

La un moment dat, s-a crezut că craniul găsit într-o pivniță a parohiei Boley, din Worchestershire, o localitate situată în apropierea Stratford-upon-Avon, i-ar fi aparținut lui Shakespeare.

Însă o analiza craniului a relevat faptul că îi aparținea unei femei necunoscute care avea peste 70 de ani la momentul morții.

Așadar, să fi fost îndepărtat craniul lui Shakespeare din Biserica Sfânta Treime din Stratford-upon-Avon? Scanările nu arată cu certitudine existența unui craniu, însă nu arată nici că acesta ar lipsi. Care sunt, deci, pașii următori?

Mulți spun că acest mister ar trebui să rămână un mister. John Hogg, care realizează tururi ghidate în orășelul natal al lui Shakespeare,s-a bucurat de investigație, însă a spus, citat de BBC:

„Nu știm sigur că lipsește craniul… Eu cred că Shakespeare ar trebui lăsat în pace. Stă acolo de 400 de ani. Este timpul să lăsăm misterul să rămână un mister.”

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu