Povestea curioasă a copacilor în care „cresc” capre

Oriunde te-ai uita, vezi numai capre care „atârnă” pe copaci, rumegând absente, ca niște păsări supradimensionate. Nu este o imagine desprinsă din filme absurde, ci un peisaj obișnuit din Maroc.

Fără îndoială, caprele sunt niște cățărătoare redutabile. Se știe că aceste animale escaladează pante abrupte, aproape verticale, în căutarea hranei.

Ei bine, caprele din Maroc se urcă în copaci din același motiv – pentru hrana foarte greu accesibilă în acest ținut secetos. Și, deși pare bizar, prin acest comportament, animalele au contribuit la agricultura practicată de triburile băștinașe.

Niște capre cu „echipament” adecvat

Capre copaci - 01
Oricât ar fi de subțiri crengile, caprele reușesc să-și păstreze echilibrul. Foto: Pinterest

Caprele sunt atrase de fructele arborelui de argan, care se coc în luna iunie. Arborele de argan crește până la o înălțime de 8-10 metri și trăiește până la 200 de ani.

Copacii sunt țepoși și au trunchiurile noduroase. Însă caprele, care se urcă în ei de secole, au învățat să se adapteze acestei sarcini.

Caprele din această regiune au picioarele dotate cu câte două degete, acoperite de copite. Aceste degete sunt flexibile, iar tălpile picioarelor sunt moi și mobile.

Capre copaci - 03
Foto: Pinterest

Aceste trăsături ajută animalele să se agațe de scoarța copacilor și să-și păstreze echilibrul. Caprele mai au două degete vestigiale, situate mai sus pe picior, numite „pinteni”.

Astfel de vestigii se găsesc la multe specii, inclusiv la câini și pisici. Însă pintenii caprelor sunt mult mai tari și le ajută să se cațere pe crengi sau să coboare stâncile abrupte.

Talentele caprelor, exploatate în industria uleiului

Fructul de argan este o sursă prețioasă de ulei și are o importanță economică mare pentru pentru triburile de berberi din Maroc. Fructul are dimensiunea de 2-4 centimetri și are un miez foarte tare.

Acest miez este înconjurat de o parte cărnoasă, cea pe care o consumă caprele. În miez se află una sau două semințe mici, bogate în ulei.

Deci, pentru a ajunge la partea prețioasă a fructului, trebuie eliminată partea cărnoasă. Aceasta era cea mai dificilă parte a procesului de extracție a uleiului. Așadar, pentru a-și ușura munca, localnicii au decis să încredințeze această misiune caprelor.

Capre copaci - 04
După ce caprele și-au făcut treaba, femeile aleg semințele de argan. Foto: Pinterest

Așa au ajuns caprele să facă parte din industria producătoare de ulei. În trecut, băștinașii le permiteau caprelor să mănânce fructul, deoarece miezul tare trecea nevătămat prin sistemul digestiv al animalelor.

Localnicii adunau apoi excrementele caprelor, iar semințele erau presate pentru a obține ulei, care este folosit în industriile alimentară și cosmetică.

Acum, datorită metodelor moderne, aceste proceduri sunt învechite. Prin urmare, caprele harnice, care și-au făcut datoria cu vârf și îndesat, au fost „scoase la pensie”.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>