Ghicitori imposibile: Cappadocia și orașele subterane secrete din Turcia

Ascuns la 18 niveluri sub pământ în regiunea Cappadocia din Turcia, orașul antic Derinkuyu a rămas o enigmă de-a lungul istoriei. Orașul subteran a fost redescoperit întâmplător în 1963, când un bărbat care a dărâmat un zid pentru a-și renova casa a descoperit o cameră secretă.

Fără să știe, omul tocmai dăduse peste Derinkuyu, una dintre cele mai mari enigme ale istoriei, în Cappadocia, centrul Turciei. Săpăturile au scos apoi la iveală o impresionantă rețea de tuneluri subterane, care făceau legătura între biserici, școli și încăperi în care locuiau oamenii.

Se estimează că, în total, orașul subteran putea adăposti peste 20.000 de oameni (împreună cu animalele lor) de dezastre naturale sau atacuri armate. La finalul articolului am inclus o un videoclip care surprinde foarte bine atmosfera mistică ce domnește peste Cappadocia.

derinkuyu - cappadocia
„Ne apropiem de Derinkuyu…”

Se presupune că Derinkuyu era deja complet dezvoltat în vremea Imperiului Bizantin, când a fost folosit deseori ca refugiu împotriva atacurilor musulmanilor și în timpul războaielor arabilor cu bizantinii (anii 780 – 1180). Cam în această perioadă au apărut și majoritatea inscripțiilor grecești.

Cele mai vechi referiri la Derinkuyu îi aparțin lui Xenofon, scriitor și soldat grec din antichitate. În lucrarea sa, Anabasis, Xenofon îi menționează pe locuitorii Turciei moderne trăind în case subterane, cu încăperi suficient de mari încăt să aibă loc laolaltă familii întregi cu animale vii și provizii de hrană.

cappadocia - derinkuyu 5
Galeriile ascund multe secrete

Totuși, deoarece orașul a fost săpat în piatră naturală, metodele tradiționale de datare vestigiilor sunt inutile. De aceea, originea orașului subteran este învăluită în mister.

Nu doar că Derinkuyu putea adpăosti cu ușurință 20.000 de oameni, dar locul dispunea de facilități dintre cele mai diverse, precum prese pentru extrasul uleiului, grajduri, pivnițe, camere de depozitare și capele.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În Cappadocia sunt sute de orașe subterane secrete, încă nedescoperite

Harta Turciei. Cappadocia este în centrul țării

Derinkuyu era conectat și cu alte orașe subterane prin kilometri de coridoare subterane secrete. Unele obiecte descoperite în aceste tuneluri sunt din perioada bizantină, din secolele V-X.

Arheologii sunt de părere că în Cappadocia ar putea exista sute de orașe subterane precum Derinkuyu. Până în prezent, au fost descoperite șase astfel de orașe secrete.

Derinkuyu nu este cel mai mare (probabil, nici cel mai vechi), dar este fascinant pentru că este cel mai adânc și pentru că a fost descoperit foarte recent. Cel mai mare oraș subteran, Kaymakli, a fost locuit în permanență încă de la construirea sa.

cappadocia - derinkuyu 4
Galeriile subterane de la Derinkuyu prezentate pe o hartă turistică

Chiar dacă cercetătorii nu s-au pus încă de acord cu privire la constructorii adevărați de la Derinkuyu, multe grupuri de oameni s-au folosit de aceste galerii subterane de-a lungul timpului. Se crede că Derinkuyu a fost extins în timpul perioadei bizantine.

În această perioadă, orașul a fost cunoscut sub numele de Malakopea. Primii creștini s-au ascuns în tuneluri pentru a scăpa de persecuții în timpul invaziilor musulmanilor din dinastiile Omeiadă și Abbasidă.

De-a lungul timpului, nevoia de folosi orașele subterane din Cappadocia a crescut și apoi s-a restrâns, odată cu trecerea imperiilor. Săpăturile de extindere a tunelurilor subterane erau mai reduse, pentru că populația revenea la suprafață.

În aceste perioade, orașele subterane serveau mai ales roluri de depozite subterane și beciuri.

Derinkuyu avea un cimitir subteran

Derinkuyu este cel mai adânc dintre toate orașele subterane descoperite în Turcia și deschise publicului pentru vizitare. Are cel puțin 8 niveluri subterane și atinge adâncimi de 85 de metri. Totuși, noi săpături arheologice par să indice că orașul subteran are, de fapt, 18 niveluri.

Tavanele galeriilor lungi de kilometri sunt înnegrite de fumul torțelor care au ars de-a lungul secolelor. Galeriile au fost săpate intenționat atât de înguste, pentru a-i forța pe eventualii invadatori să le parcurgă cu greu, unul câte unul.

Derinkuyu conținea inclusiv cimitire temporare, unde erau depozitați cei ce mureau în subteran. Ca o ironie a istoriei, cadavrele erau depozitate sub pământ în vremurile de restriște, până când puteau fi scoase la suprafață și înmormântate în siguranță.

cappadocia - derinkuyu 3
Uși masive, de piatră, blocau accesul intrușilor în Derinkuyu

Peste o sută de intrări în Derinkuyu sunt ascunse după tufișuri, ziduri, curți ale caselor și colibelor de pământ. Căile de acces erau blocate cu enorme uși circulare de piatră, cu diametrul de 1.5 metri, grele de cel puțin 500 de kilograme.

Ușile de piatră protejau orașul subteran de amenințările de suprafață și erau instalate astfel încât fiecare nivel putea fi sigilat individual. Proiectanții și contructorii tunelurilor – indiferent cine au fost acești oameni – au dotat orașul subteran cu mii de puțuri de ventilație, de mărimi diferite. Unele puțuri sunt lungi de 30 metri.

Turcia e plină de mistere, iar unele descoperiri făcute rcent ar putea dovedi că aici a apărut prima civilizație umană. Iată despre ce este vorba: VIDEO – Gobekli Tepe, locul care nu ar trebui să existe.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu