Un cap uriaș de lup de acum 40.000 de ani, perfect conservat, a fost descoperit în Siberia

Un cap uriaș de lup, conservat din perioada ultimei Epoci Glaciare, a fost descoperit în Siberia. Capul s-a păstrat într-o stare excepțională, îngropat timp de 40.000 de ani în gheața din sălbăticie.

Capul gigantic, descoperit de un localnic în 2018, pe bancurile Râului Tirektiak, în republica Saka (cunoscută și ca „Iacuția”), are o lungime de 40 de centimetri, ceea ce îl deosebește de toate specimenele de lup din aceeași perioadă studiate până acum de savanți. Spre comparație, corpul unui lup adult din zilele noastre măsoară între 66 și 86 de centimetri.

Vechi de 40.000 de ani, capul animalului s-a conservat foarte bine în gheața din permafrostul siberian. Foto: Albert Protopopov

„Este o descoperire unică a rămășițelor unui lup din Pleistocen, cu țesuturile conservate. Vom compara cele descoperite cu lupii moderni pentru a înțelege cum a evoluat specia și pentru a-i reconstitui înfățișarea”, a declarat pentru The Siberian Times paleontologul Albert Protopopov, de la Academia de Științe a republicii Saka.

Descoperirea, care survine la puțin timp după ce în aceeași regiune au fost găsiți câțiva pui de leu de peșteră arhaici, în 2015 și 2017, aduce la lumină un alt animal uimitor de bine conservat în Iacuția: blana, colții, țesutul epitelial și chiar și țesutul cerebral par să fie intacte.

Protopopov, alături de savanți din Suedia și Japonia, studiază acum capul, despre care se crede că aparținea unui lup adult cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani. Munca savanților include analizarea ADN-ului animalului și folosirea tehnicilor tomografice pentru a studia interiorul craniului într-o modalitate noninvazivă.

Potrivit lui Protopopov, descoperirea de cranii de lup în permafrostul siberian nu este ceva neobișnuit, însă rareori a fost făcută o descoperire care să se afle la același nivel cu cel al acestui prădător arhaic masiv.

Capul de lup are lungimea de 40 de centimetri. Spre comparație, corpul unui lup din zilele noastre măsoară între 66 și 86 de centimetri, la care se adaugă coada, de 29-50 de centimetri. Foto: Albert Protopopov

„Găsiserăm deja câțiva pui. Această descoperire este unică prin faptul că avem capul unui lup adult cu țesuturi moi și creier perfect conservate”, a declarat Protopopov pentru agenția rusă de știri Interfax.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pe lângă lup, savanții examinează, de asemenea, un pui de leu de peșteră nou-descoperit, despre care se crede că este femelă. Cercetătorii cred că a murit la scurt timp după naștere, după care s-a conservat în gheață.

Botezat Spartak, puiul se află într-o stare uimitor de bună, oferindu-le oamenilor de știință ocazia de a studia și a afla mai multe despre aceste specimene arhaice.

Scanarea fosilei lupului arată cât de bine s-au conservat țesuturile moi. Foto: Naoki Suzuki

„Mușchii, organele interne și creierele lor sunt în stare bună. Vrem să le evaluăm abilitățile fizice și ecologia comparându-i cu leii și lupii de azi”, a declarat Naoki Suzuki, de la Universitatea de Medicină Jikei, din Tokyo, pentru publicația Asahi Shimbun.

Foto: Naoki Suzuki

În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu