Un cap uriaș de lup de acum 40.000 de ani, perfect conservat, a fost descoperit în Siberia

Un cap uriaș de lup, conservat din perioada ultimei Epoci Glaciare, a fost descoperit în Siberia. Capul s-a păstrat într-o stare excepțională, îngropat timp de 40.000 de ani în gheața din sălbăticie.

Capul gigantic, descoperit de un localnic în 2018, pe bancurile Râului Tirektiak, în republica Saka (cunoscută și ca „Iacuția”), are o lungime de 40 de centimetri, ceea ce îl deosebește de toate specimenele de lup din aceeași perioadă studiate până acum de savanți. Spre comparație, corpul unui lup adult din zilele noastre măsoară între 66 și 86 de centimetri.

Vechi de 40.000 de ani, capul animalului s-a conservat foarte bine în gheața din permafrostul siberian. Foto: Albert Protopopov

„Este o descoperire unică a rămășițelor unui lup din Pleistocen, cu țesuturile conservate. Vom compara cele descoperite cu lupii moderni pentru a înțelege cum a evoluat specia și pentru a-i reconstitui înfățișarea”, a declarat pentru The Siberian Times paleontologul Albert Protopopov, de la Academia de Științe a republicii Saka.

Descoperirea, care survine la puțin timp după ce în aceeași regiune au fost găsiți câțiva pui de leu de peșteră arhaici, în 2015 și 2017, aduce la lumină un alt animal uimitor de bine conservat în Iacuția: blana, colții, țesutul epitelial și chiar și țesutul cerebral par să fie intacte.

Protopopov, alături de savanți din Suedia și Japonia, studiază acum capul, despre care se crede că aparținea unui lup adult cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani. Munca savanților include analizarea ADN-ului animalului și folosirea tehnicilor tomografice pentru a studia interiorul craniului într-o modalitate noninvazivă.

Potrivit lui Protopopov, descoperirea de cranii de lup în permafrostul siberian nu este ceva neobișnuit, însă rareori a fost făcută o descoperire care să se afle la același nivel cu cel al acestui prădător arhaic masiv.

Capul de lup are lungimea de 40 de centimetri. Spre comparație, corpul unui lup din zilele noastre măsoară între 66 și 86 de centimetri, la care se adaugă coada, de 29-50 de centimetri. Foto: Albert Protopopov

„Găsiserăm deja câțiva pui. Această descoperire este unică prin faptul că avem capul unui lup adult cu țesuturi moi și creier perfect conservate”, a declarat Protopopov pentru agenția rusă de știri Interfax.

Pe lângă lup, savanții examinează, de asemenea, un pui de leu de peșteră nou-descoperit, despre care se crede că este femelă. Cercetătorii cred că a murit la scurt timp după naștere, după care s-a conservat în gheață.

Botezat Spartak, puiul se află într-o stare uimitor de bună, oferindu-le oamenilor de știință ocazia de a studia și a afla mai multe despre aceste specimene arhaice.

Scanarea fosilei lupului arată cât de bine s-au conservat țesuturile moi. Foto: Naoki Suzuki

„Mușchii, organele interne și creierele lor sunt în stare bună. Vrem să le evaluăm abilitățile fizice și ecologia comparându-i cu leii și lupii de azi”, a declarat Naoki Suzuki, de la Universitatea de Medicină Jikei, din Tokyo, pentru publicația Asahi Shimbun.

Foto: Naoki Suzuki

În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu