„Duminica întunecată”, cântecul sinucigașilor maghiari

Ai auzit vreodată de cântecul sinucigașilor maghiari? Muzica poate să aibă un impact profund asupra psihicului și emoțiilor umane, dar care sunt șansele ca un simplu cântec să provoace mai mult de o sută de sinucideri?

„Duminica întunecată”, compus în 1932 de pianistul și compozitorul maghiar Rezso Seress, a căpătat renumele sinistru de „cântecul sinucigașilor maghiari” din motive bine întemeiate.

Cântecul sinucigașilor
Rezso Seress, pianist maghiar și compozitorul cântecului „Duminica întunecată”. Foto: Pinterest

Cântecul sinucigașilor este învinuit de a fi provocat mai multe morți decât orice altă piesă muzicală din istorie. În versurile originale ale cântecului, scrise de poetul Laszlo Javor, cântărețul o roagă pe iubita sa moartă să i se alăture la propria lui înmormântare.

Cântecul pare să facă aluzie la sinucidere. Cântărețul tânjește să fie cu iubita sa în lumea de apoi și se pare că este gata să-și ia viața ca să ajungă acolo.

Cântecul a apărut în limba engleză în 1936, cu versuri de Ray Lewis. Această versiune face referiri clare la sinucidere:

„Întunecată e duminica, o petrec cu umbre. / Inima mea și eu ne-am hotărât să sfârșim totul. / În curând, vor fi lumânări și rugăciuni care sunt triste, știu! / Să nu plângă, să știe că sunt bucuros că plec.”

Povestea din jurul cântecului a devenit o legendă, însă una oarecum înflorită, pentru că unele detalii sunt imposibil de verificat. Totuși, cântecul și povestea sa au fost mult discutate în ziarele și revistele populare, datorită legăturii lor sinistre cu multe sinucideri.

Cântecul sinucigașilor are un istoric negru

Cel puțin 18 sinucideri petrecute în Ungaria au avut legătură cu acest cântec. În articolul din Time Magazine intitulat „Muzică: Un cântec de sinucidere”, publicat pe 30 martie 1936, autorul (anonim) descrie câteva dintre aceste sinucideri.

Jozsef Keller, un cizmar maghiar, a lăsat un bilet înainte să se sinucidă, citând câteva din versurile cântecului. De asemenea, în Dunăre au fost găsite mai multe cadavre care aveau în haine foaia cu partitura cântecului.

Doi oameni s-au împușcat când au auzit o orchestră interpretând cântecul sinucigașilor, iar alții și-au luat viața în timp ce îl ascultau. Din această cauză, cântecul a fost interzis în Ungaria.

Însă relatările nu se opresc la Ungaria.

„În anii ’30, publicațiile Time și New York Times au relatat despre sinucideri și tentative de sinucidere din SUA care aveau legătură cu acest cântec. Cântecul a fost interzis la BBC până în 2002, iar unele instituții din SUA au refuzat să-l difuzeze, temându-se că acest cântec era cumva responsabil de sinucideri”, explică Lauren Davis în articolul „Ar putea acest cântec întunecat să împingă  pe cineva la sinucidere?”

Piatra funerară a lui Rezso Seress
Piatra funerară a lui Rezso Seress. Foto: Pinterest

Legenda spune că acest cântec a influențat peste o sută de sinucideri. Pe internet pot fi găsite multe alte povești legate de aceste sinucideri.

Una dintre ele spune istoria unei fete din Viena care s-a înecat în timp ce ținea în mâini partitura cântecului. O altă poveste implică o femeie din Londra care, după ce a ascultat cântecul de mai multe ori, a luat o supradoză de droguri.

Cântecul sinucigașilor a apărut într-o epocă de tristă amintire

Începuse Marea Criză și numărul de sinucideri creștea exponențial și în Ungaria. În plus, antisemitismul punea stăpânire pe întreaga Europă.

Când a compus cântecul, Seress nu avea de unde să știe că avea să fie deportat într-un lagăr nazist din Ucraina. A supraviețuit, însă mama lui a murit acolo.

Partitura originală a cântecului
Partitura originală a cântecului sinucigașilor, „Duminica întunecată”. Foto: Pinterest

Înainte de a deveni muzician, Seress renunțase la cariera de artist de circ în urma unui accident. Se chinuia să supraviețuiască de pe o zi pe alta.

De aceea, se poate spune că Seress trăia în condițiile perfecte pentru a compune „Duminica întunecată”. În cântec și-a pus inima, sufletul, tristețea și dezamăgirea.

A compus cântecul sinucigașilor în gama tristă a lui Do minor și se spunea că muzica putea să facă ascultătorul să devină depresiv și chiar să aibă tendințe sinucigașe. În plus, versurile erau pline de disperare.

Povestea spune că Laszlo Javor tocmai se despărțise de logodnica lui și inima sa frântă a slujit drept inspirație pentru versurile mormântale care însoțesc cântecul sinucigașilor.

În cele din urmă, Seress a fost înfrânt de depresie și a sărit pe geamul apartamentului său din Budapesta. Supraviețuind căzăturii, s-a sinucis la spital, la scurt timp după ce a împlinit 69 de ani.

Ne-a lăsat gândurile sale:

„În mijlocul acestui succes, mă simt ca un om acuzat. Această faimă fatală mă rănește. Am pus în acest cântec toate dezamăgirile inimii mele și se pare că cei care aveau aceleași sentimente au descoperit în cântec propriile lor dureri.”

S-au scris multe cântece triste și multe care nu erau neapărat triste, însă vorbeau despre sinucidere. Multe sunt învinuite de a fi cauzat sinucideri, însă acestea au fost niște incidente izolate.

Totuși, de ce este „Duminica întunecată” cântecul care a provocat cele mai multe sinucideri din istorie? Oare fiindcă doi oameni, fiecare suferind de propriile sale dureri, au comunicat în chip magistral disperarea pe care o simțeau?

Cântecul sinucigașilor a fost interzis la BBC timp de 66 de ani

Dacă acest cântec nu ar fi existat, și-ar mai fi luat viața aceste persoane depresive sau piesa i-a împins peste buza prăpastiei? Să fie adevărat că „Duminica întunecată” a fost creat cu combinația perfectă de elemente astfel încât să te împingă la sinucidere?

Poate că în disperarea legată de moartea ființei iubite ascultătorul găsește o consolare. În ideea sinuciderii și a reunirii în viața de apoi cu persoana iubită, ascultătorul găsește pace și speranță.

Dacă vom combina aceste elemente cu un mediu politic și economic sumbru, poate că vom obține amestecul perfect pentru sinucidere în masă. Dar acesta este un gând prea deprimant ca să stăruim asupra sa.

Un record european deosebit de trist

La nivel european, una dintre cele mai mari rate ale sinuciderilor este înregistrată în Ungaria (pe locul trei, după Lituania și Rusia).

Un studiu realizat în anul 2010 pentru Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare din Europa arăta că, anual, 21 de unguri din 100.000 își iau singuri viața.

Astfel, Ungaria are o rată a sinuciderilor mai mare chiar și decât Japonia, unde erau înregistrate 19 sinucideri la 100.000 de locuitori.

În România, rata sinuciderilor este 10.5 la 100.000 de locuitori, însă trebuie menționat că această cifră este influenţată de prezența a 1.5 milioane de etnici maghiari în România.

De exemplu, în judeţul Harghita a fost înregistrată în anul 2008 o rată de 28.8 sinucideri la 100.000 de locuitori, de aproape trei ori mai mare decât media pentru întreaga Românie.


În continuare, citește despre Kurt Gödel, geniul paranoic care s-a sinucis prin înfometare, iar apoi descoperă povestea sumbră sinuciderii moștenitorului tronului austro-ungar.

Ca să știi mai mult, citește „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală.

Toate figurile importante – Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții – sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.

„Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu